Advertisement

De link tussen darmbacteriën en geestelijke gezondheid

Advertisement

Het is tijd voor de collectieve beoordeling. Vind hier door experts ondersteunde informatie om de wetenschap in te zetten om de vele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van een uitgebalanceerd microbioom te benutten. Lees verder

Als de afgelopen jaren ons iets hebben geleerd, is het hoe belangrijk het is om op alle mogelijke manieren prioriteit te geven aan onze geestelijke gezondheid, of het nu gaat om zelfzorgpraktijken of af en toe een dag voor geestelijke gezondheid. . Verrassend genoeg is een andere geweldige manier om de geestelijke gezondheid te ondersteunen, het aanleren van gewoonten die de darmgezondheid en de productie van goede darmbacteriën bevorderen.

Het ondersteunen van onze darmgezondheid is om verschillende redenen belangrijk. Aan de ene kant bevat onze darm het enterische zenuwstelsel dat gewoonlijk “het tweede brein” wordt genoemd. Onze darm is ook verantwoordelijk voor de productie van 90% van serotonine, een stemmingsstabiliserend hormoon dat gewoonlijk het “gelukshormoon” wordt genoemd. Daar houdt het niet op – Uma Naidoo, MD, door Harvard opgeleide voedingspsychiater, professionele chef-kok, voedingsbioloog en auteur van nationale bestsellers, Het zijn jouw hersenen op het eten deelt dat de bacteriën in onze darm vitamineproductie, hormoonproductie, slaap en circadiaans ritme, infectiebeheersing, onze geestelijke gezondheid en meer kunnen ondersteunen.

Maar hoe komen darmbacteriën precies in de hersenen en beïnvloeden ze het cognitief functioneren? We kunnen hiervoor de darm-hersen-as (of darm-hersenverbinding) bedanken – een tweerichtingscommunicatienetwerk dat de darm en de hersenen verbindt. “De darm en de hersenen komen voort uit dezelfde cellen van het menselijke embryo om zich later te delen om twee verschillende organen te vormen die verbonden zijn door de nervus vagus”, legt Dr. Naidoo uit.

De nervus vagus vertegenwoordigt het hoofdbestanddeel van het parasympathische zenuwstelsel, dat ons helpt onze stemming, immuunrespons en spijsvertering te beheersen. “De darm-hersen-as is een evolutionair fenomeen dat het microbioom en de hersenen verbindt, en het manifesteert zich in de zenuwbaan, de endocriene route en de immuunroute”, zegt Ali Rezaie, MD, een in Californië gevestigde gastro-enteroloog en auteur van De verbinding met het microbioom. Simpel gezegd, de darm-hersenverbinding kan worden gezien als een tweerichtingssnelweg die 24/7/365 sms-berichten heen en weer stuurt tussen de darm en de hersenen.

De darm-hersenverbinding heeft er natuurlijk voor gezorgd dat veel experts zich afvragen wat darmgezondheid, met name darmbacteriën, ons kan leren over geestelijke gezondheid. We spraken met Dr. Naidoo en Dr. Rezaie, twee van ‘s werelds toonaangevende experts op dit gebied, om beter te begrijpen wat het huidige onderzoek te zeggen heeft over de relatie tussen darmgezondheid en geestelijke gezondheid.

Hoe darmbacteriën en mentale gezondheid elkaar beïnvloeden

“Er zijn studies geweest die depressie, angst, Alzheimer, Parkinson, [and] al deze aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en psychiatrische aandoeningen met het darmmicrobioom”, zegt Dr. Rezaie. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat mensen met een lage diversiteit aan darmbacteriën of een veranderde samenstelling van het microbioom meer kans hebben op depressie en angst.

Onderzoek heeft ook licht geworpen op de complexe manieren waarop het eten van bepaalde voedingsmiddelen de samenstelling van ons darmmicrobioom beïnvloedt, wat op zijn beurt onze geestelijke gezondheid kan beïnvloeden. “Wanneer gezonde, voedzame voedingsmiddelen tijdens het verteringsproces afbreken en hun bijproducten een wisselwerking hebben met je darmbacteriën, krijg je vetzuren met een korte keten, die geweldig zijn voor het ondersteunen van de darmgezondheid”, zegt dr. Naidoo. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals probiotische en prebiotische voedingsmiddelen, kunnen ook helpen bij de productie van postbiotica, die essentieel zijn voor het ondersteunen van de darmgezondheid.

Maar Dr. Rezaie en Dr. Naidoo wijzen erop dat niet alle voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op je darmen. Sommige kunnen ons zelfs na verloop van tijd mentaal slechter doen voelen. “Bepaalde fastfoodproducten, ultrabewerkte voedingsmiddelen, voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers en kunstmatige suikers en/of bewerkte oliën kunnen de darmwand beschadigen, [which can] een meer chronische en ernstige ontsteking van de darm veroorzaken die in verband is gebracht met depressie, angst, cognitieve stoornissen, enz. “, deelt Dr. Naidoo mee. Zo is het ook met alcohol.

Dr. Naidoo voegt eraan toe dat de bijproducten die het gevolg zijn van de afbraak van deze voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de darm, die de darmwand kan beschadigen en ontsteking van de cellen kan veroorzaken. “In plaats van op hun hoogtepunt te functioneren, werken darmbacteriën samen met voedsel dat verarmd is door voedingsstoffen in de darmomgeving, wat de slechte bacteriën meer voedt dan de goede. Dit kan leiden tot dysbiose”, zegt ze. Dysbiose is een onbalans tussen goed en slecht bacteriën in de darm die bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen.” Ik zeg altijd dat darmontsteking hersenontsteking is [due to the gut-brain connection], dus als de darm na verloop van tijd ontstoken raakt, komt het erop aan om verbinding te maken met de hersenen. Helaas kan neuro-inflammatie gecorreleerd zijn met cognitieve stoornissen”, voegt Dr. Naidoo toe.

Hoewel het vrij duidelijk is dat wat we in ons lichaam stoppen, van invloed kan zijn op ons darmmicrobioom (en hersenfunctie), is voeding slechts een deel van de puzzel om te begrijpen hoe bacteriën in onze darmen de geestelijke gezondheid beïnvloeden, zegt dr. Rezaie. Beide experts zijn het erover eens dat er meer onderzoek moet worden gedaan om precies te begrijpen hoe de darmen een rol spelen in de geestelijke gezondheid, maar de toekomst is rooskleurig.

6 manieren om de samenstelling van het darmmicrobioom in evenwicht te brengen ten gunste van de geestelijke gezondheid

Een dieet alleen heeft geen invloed op de geestelijke gezondheid, maar er zijn altijd manieren om de samenstelling van uw darmmicrobioom in evenwicht te brengen om uw mentale en emotionele welzijn te ondersteunen. Hier zijn zes tips van experts die het bekijken waard zijn.

1. Eet gefermenteerd voedsel

“Het is aangetoond dat gefermenteerde voedingsmiddelen ontstekingen in de darm helpen bestrijden en de diversiteit van goede darmbacteriën verbeteren”, zegt Dr. Naidoo. Gefermenteerde voedingsmiddelen ondergaan een proces waarbij bacteriën en gisten suikers afbreken, waardoor het aantal probiotica in voedingsmiddelen kan toenemen. Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn kefir, kombucha, appelciderazijn, gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi, miso en tempeh.

2. Voeg kruiden toe aan gerechten

“Veel kruiden hebben rijke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die de darmgezondheid kunnen ondersteunen, zoals kurkuma en saffraan”, zegt Dr. Naidoo. Ze suggereert ook kruiden zoals gember, kaneel, laurierblaadjes, kardemom en oregano om toe te voegen aan je gerechten voor een boost.

3. Eet bladgroenten

“Het eten van groene bladgroenten is erg belangrijk omdat ze veel foliumzuur, vezels, ijzer en andere voedingsstoffen bevatten”, zegt Dr. Naidoo. “Bladgroenten zoals spinazie, snijbiet, boerenkool, rucola en paardenbloemgroenten zijn uitstekende bronnen van foliumzuur, een belangrijke vitamine die in verband is gebracht met een afname van depressieve symptomen en verbeterde cognitie.”

4. Eet omega-3-vetzuren

“Het is aangetoond dat het consumeren van omega-3-vetzuren helpt bij het verlichten van angst en kan worden gevonden in vette vis zoals wilde zalm, ansjovis, sardines, walnoten, lijnzaad en zaden. hennep”, zegt Dr. Naidoo. U kunt ook suppletie onderzoeken, maar overleg eerst met uw huisarts.

5. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D

“Voedsel dat rijk is aan vitamine D kan helpen bij het reguleren van angst en stemming”, zegt Dr. Naidoo. Het niet krijgen van voldoende vitamine D kan bijdragen aan depressie-achtige symptomen en angst. Of u het nu weet of niet, vitamine D-tekort komt veel vaker voor dan u denkt, dus het kan zijn dat u meer voedsel moet eten dat rijk is aan vitamine D. Enkele voorbeelden zijn zalm, haring, sardines, levertraan, ingeblikte tonijn, eidooiers, en paddestoelen.

6. Diversifieer het voedsel dat je eet

Hoewel het focussen op bepaalde voedingsmiddelen een geweldige manier kan zijn om de samenstelling van je darmmicrobioom in evenwicht te brengen, raadt Dr. Rezaie aan om het breedst mogelijke scala aan plantaardig voedsel te eten – van verse producten tot bonen, noten, oliën, hart-gezond gebak, zaden , tofu, enz., om uw darmmicrobioom op zijn best te laten werken en de bacteriën in uw darm te diversifiëren. “Meer diversiteit [gut bacteria]hoe beter voor de gezondheid van de darmfunctie, de hartfunctie, de nierfunctie en nu psychiatrische problemen”, voegt hij eraan toe.

Dr. Naidoo is het daarmee eens en zegt dat hoe diverser het voedsel dat we eten, hoe meer diversiteit we terugbrengen naar de bacteriën in onze darmen om ze te helpen gedijen. “Het eten van een verscheidenheid aan plantaardig voedsel en prebiotisch voedsel dat plantaardige polyfenolen, antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen bevat, kan een positieve invloed hebben op onze darmgezondheid, evenals op onze geestelijke gezondheid.” Je lichaam voeden met voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en vezels kan ook helpen bij het verlichten van angst door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en ontstekingen in de darm te verminderen. (Ter info: Dr. Rezaie waarschuwt dat het een goed idee is om een ​​gastro-enteroloog, geregistreerde diëtist of huisarts te raadplegen voordat u nieuwe voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegt als u het prikkelbare darm syndroom heeft. [IBS] of bacteriële overgroei in de dunne darm [SIBO] om te voorkomen dat u voedsel eet dat uw symptomen kan verergeren.)

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.