De huidvoordelen van slapen met een luchtbevochtiger, per Derms

tDe schoonheid van een huidverzorgingsregime voor de nacht is dat je een onbeperkt aantal verzachtende vochtinbrengende crèmes kunt gebruiken of zelfs een nachtmasker kunt aanbrengen en weet dat deze producten overuren zullen maken terwijl je sluimert – zonder de inmenging van zon, wind, make-up of wat dan ook anders dat anders in de loop van de dag in contact zou kunnen komen met uw gezicht. Maar als de lucht in je slaapkamer woestijnachtig droog is, kan al dat actuele vocht gemakkelijk van je gezicht verdampen, waardoor het hydraterende effect gelijk wordt. De eenvoudigste manier om dat verlies tegen te gaan? Slapen met een luchtbevochtiger in je slaapkamer, wat de huid ten goede komt doordat het helpt de vochtbarrière in tact te houden, of je het nu aanvult met hydraterende producten of niet.

Een luchtbevochtiger werkt eenvoudigweg door waterdamp (ook wel stoom genoemd) in de lucht te laten ontsnappen om de algehele vochtigheidsgraad van een kamer te verhogen, wat vooral handig is tijdens de wintermaanden, wanneer de lucht vaak droger is; tijdens hete zomermaanden, als je de airconditioning opblaast; en in de over het algemeen drogere delen van het land. “Door de lucht opnieuw te hydrateren, verandert een luchtbevochtiger de manier waarop uw huid op de omgeving reageert”, zegt dermatoloog Shereene Idriss, MD. Hoewel de huid in een droge omgeving van nature het watergehalte verliest, kan ze die hydratatie beter vasthouden in een vochtige omgeving en kan ze in dat geval zelfs wat extra vocht uit de lucht opnemen.

“Door de lucht opnieuw te hydrateren, verandert een luchtbevochtiger de manier waarop uw huid reageert op de omgeving.” —Shereene Idriss, MD, dermatoloog

Slapen met een luchtbevochtiger aan houdt dat vochtniveau wordt aangevuld tijdens de duur dat u in bed ligt, wat de huid op meer dan één manier ten goede komt. “Vocht is essentieel voor het goed functioneren van de bovenste huidlaag, het stratum corneum”, zegt dermatoloog Nava Greenfield, MD. “Zonder een vochtige toplaag kan de huid haar meest basale functie van het vormen van een gezonde barrière om het lichaam te beschermen tegen de buitenomgeving niet uitvoeren.”

Om specifiek te worden, in een uitgedroogde staat, is de huid meer vatbaar voor huiduitslag en eczeem (die beide ook erger kunnen worden met uitdroging), en omdat ze minder soepel is, kan een droge huid gemakkelijker barsten, waardoor er ruimte ontstaat voor mogelijke huidinfecties, zegt Dr. Greenfield. Een luchtbevochtiger levert het soort vocht dat al het bovenstaande kan helpen voorkomen.

Wie zal waarschijnlijk profiteren van de huidvoordelen van slapen met een luchtbevochtiger?

Het zal je niet verbazen dat mensen met een droge, vochtarme, doffe of jeukende huid vooral baat zullen hebben bij het slapen met een luchtbevochtiger, omdat ze alle extra hydratatie nodig hebben die ze kunnen krijgen, zegt dr. Idriss.

Maar in feite zullen mensen die vatbaar zijn voor acne of puistjes: ook merken een verbetering van hun huid op wanneer ze ‘s nachts een luchtbevochtiger in hun slaapkamer gebruiken, volgens dermatoloog Marina Peredo, MD. “Omdat de luchtbevochtiger de huid bevochtigt, stroomt de olie natuurlijker uit de poriën in plaats van erin vast te komen te zitten, wat acne kan veroorzaken”, zegt ze. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je simpelweg in een omgeving bent zonder vochtigheid kan triggeren aanvullend olieproductie in de huid, omdat het de droogheid probeert te compenseren, wat ook acne kan verergeren. En slapen met een luchtbevochtiger voorkomt dat die frustrerende cyclus überhaupt begint.

Dat advies is des te meer van toepassing op mensen die in drogere klimaten leven en op plaatsen die het grootste deel van het jaar koud zijn (ook wel de noordelijke staten genoemd in tegenstelling tot de zuidelijke), die ook vaak drogere lucht hebben, voegt Dr. Peredo eraan toe. Maar het grote voorbehoud is, als je op een plek woont, is dat… heet genoeg om de airconditioning aan te zetten wanneer u slaapt – waardoor de lucht ontvochtigt – uw huid kan er waarschijnlijk baat bij hebben om met een luchtbevochtiger in de buurt te slapen.

En voor alle anderen? Zolang uw ruimte een vochtigheidsgraad heeft die niet hoger is dan 60 procent (u kunt het meten met een hydrometer-instrument), is er echt geen nadeel. Slaap is een inherent uitdrogingsproces, ongeacht waar je het doet of wat voor soort huid je hebt, volgens Dr. Idriss: “Terwijl je slaapt, stagneert het lichaam de hele nacht, en je hydrateert of drinkt geen water zoals je overdag doet.” Gezien die omstandigheden kan hydratatie in de lucht ‘s nachts “veranderend zijn voor de huid.”

Koop de luchtbevochtigers die het waard zijn om aan je slaapomgeving toe te voegen

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.