Advertisement

De beste behandelingen voor psoriasis, direct van de huid

Advertisement

Met de Well + Good SHOP zetten onze auteurs hun jarenlange expertise in om producten te selecteren (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze auteurs deze producten onafhankelijk selecteren, kan een aankoop via onze links een Well + Good-commissie verdienen. Goed winkelen! Verken de WINKEL

Orit Markowitz, MD, een gecertificeerde dermatoloog gevestigd in New York, behandelt al meer dan 17 jaar psoriasispatiënten. En de grootste misvatting onder patiënten die uit haar kantoor komen, zegt ze, is dat psoriasis niets meer is dan een huidprobleem. “Mensen denken dat het enige waar ze zich zorgen over hoeven te maken, hun huid is, en dat als ze er niet zoveel last van hebben, het beter is om het te behandelen dan om het te behandelen”, zegt hij.

In plaats van zich voor hulp tot een dermatoloog te wenden, heeft hij mensen zien proberen hun psoriasis zelf onder controle te krijgen. Ze kunnen proberen puimsteen van de typische dichte rode schubben te schrapen of te verwijderen. Dit maakt het niet alleen erger voor de kwetsbare psoriatische huid, maar negeert ook volledig de oorzaak van het probleem. “Psoriasis is een chronische ziekte van je immuunsysteem, en zoals bij elke chronische ziekte, heb je altijd een holistische behandeling van 360 graden nodig”, zegt Dr. Markowitz.

In de afgelopen jaren hebben vorderingen in de psoriasistechnologie het vinden van dergelijke behandelingen enorm vergemakkelijkt. Blijf lezen over wat Dr. Markowitz.

Wat is psoriasis?

Voordat u ingaat op de meest effectieve behandelingen voor psoriasis, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat het werkelijk is. Psoriasis is een overgroei van de bovenste laag huidcellen in de opperhuid, veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. De aandoening is meestal circulair, legt de Mayo Clinic uit, die een paar weken of maanden oplaait voordat hij verdwijnt. Veelvoorkomende triggers zijn infecties, snijwonden of brandwonden en bepaalde medicijnen en geuren die vaak in schoonheidsproducten worden aangetroffen.

Voorbeelden van leerboeken vertonen meestal een afgebakende uitslag met een zilverachtige schilfer. De meest getroffen gebieden zijn de ellebogen, knieën, billen, hoofdhuid en nagels, die in ernst kunnen variëren. Echter, hoe ernstiger uw psoriasis, hoe meer het andere systemen in uw lichaam kan beïnvloeden, dus het is van cruciaal belang om het als veel meer te beschouwen dan “alleen maar een huidprobleem”, zegt Dr. Markowitz. “Als het meer dan 10 procent van je lichaamsoppervlak 2: 0 aantast, kan het hartaandoeningen, hartaanvallen en onomkeerbare gewrichtsschade veroorzaken”, zegt hij. “De realiteit is dat als je het eenmaal hebt, het deel uitmaakt van wie je bent, maar behandelingen kunnen je helpen het onder controle te houden en te beheersen.”

Wat zijn de psoriasisbehandelingen die echt werken?

Historisch gezien varieerden behandelingen voor psoriasis van “ineffectief” tot “gevaarlijk” (denk aan intensieve fototherapie en overmatige exfoliatie). Dankzij nieuwe technologische innovaties zijn dermatologen het er echter over eens dat het een gelukkige tijd is voor mensen die aan psoriasis lijden, omdat de behandelingen zich steeds verder ontwikkelen. “Hoe innovatiever we zijn en hoe meer technologie we hebben, hoe beter deze holistische therapieën worden”, zegt Dr. Markowitz. “Maar niet elke patiënt heeft dezelfde genetische markers van psoriasis, dus hoewel de behandeling 360 moet zijn, moet deze ook erg op maat en op maat zijn.”

Als u psoriasis heeft (vooral als deze ernstig is), kunt u: altijd U wilt samenwerken met een dermatoloog die door het bestuur is gecertificeerd om uw beste manier van handelen te bereiken. Hoewel psoriasis niet te genezen is, bestaat het wel is behandelingen die bijzonder effectief zijn gebleken bij gebruik onder begeleiding van een professional.

1. Biologisch

“Als het op recepten aankomt, zijn er veel verschillende medicijnen en verschillende remedies die geweldig zijn voor psoriasis”, zegt Dr. Markowitz. “Wanneer het een beetje agressiever wordt of meer systemische dingen zoals het hart en het gewricht begint te beïnvloeden, zijn er veel systemische medicijnen die de ontstekingsreactie verminderen.”

Onder hen zijn biologische, die antilichamen gebruiken om het immuunsysteem in het psoriatische kanaal te onderdrukken, maar die de rest van het lichaam niet aantasten, dus er zijn minimale bijwerkingen. Ze werken door het deel van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor de vermenigvuldiging van huidcellen te stoppen en de rest van het immuunsysteem normaal te laten functioneren. Ze worden voorgeschreven door een arts, maar worden thuis toegediend via een injectie (meestal vier keer per jaar).

“De nieuwste medicijnen voor ernstige gevallen van een ontstekingsziekte – vooral een ontstekingsziekte zoals psoriasis – hebben te maken met welke delen van het lichaam je blokkeert en waar je de reactie van je lichaam kunt blokkeren om de ziekte en alle ongewenste systemische bijwerkingen te verminderen. “Deze nieuwere medicijnen werken steeds verder op dit pad, en hoe minder ze werken, hoe meer specifieke respons en minder bijwerkingen je zult hebben”, zegt Dr. Markowitz.

2. Fototherapie

In tegenstelling tot de gevaarlijke PUVA-behandelingen (ongelooflijk intense fototherapieën die de huid nu als gevaarlijk beschouwt) die in het verleden werden gebruikt, schrijven artsen nu iets voor dat UVB-smalbandtherapie wordt genoemd. “Het is een heel andere reeks ultraviolet licht die veel minder schadelijk is”, zegt Dr. Markowitz. Een onderzoek uit 2011 wees uit dat dit type fototherapie een deel van de immuunroute die tot huidovergroei leidt, helpt onderdrukken, en uit ander onderzoek is gebleken dat het niet gepaard gaat met hetzelfde risico op huidkanker als eerdere UV-behandelingen.

3. Actuele problemen

Als u een milde vorm van psoriasis heeft, zal Dr. Markowitz merkt op dat er enkele vrij verkrijgbare medicijnen zijn die u kunnen helpen comfortabeler te leven. “Zacht wassen met havermout was nuttig, en houtskoolteershampoo kan zeker psoriasis helpen verlichten”, zegt hij. “Er zijn ook enkele alternatieve ontstekingsremmende medicijnen, zoals saffloerolie, theeboomolie en sommige cannabissamenstellingen die ook nuttig kunnen zijn.” Aangezien deze ingrediënten echter alleen gericht zijn op de huid element van psoriasis, is het toch belangrijk om een ​​arts te raadplegen zoals een dermatoloog, reumatoloog of auto-immuunspecialist om ervoor te zorgen dat er niets ernstigers onder de oppervlakte gebeurt.

4. Veranderingen in levensstijl

Ongeacht het behandelplan dat uw dermatoloog heeft voorgeschreven, is het handhaven van een gezonde levensstijl een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om de symptomen van psoriasis op afstand te houden. Hoewel levensstijlgewoonten dat niet doen oorzaak psoriasis (als u een genetische aanleg heeft, gaat dit vanzelf), zaken als overmatig alcoholgebruik, roken en gewichtsschommelingen kunnen opflakkeringen veroorzaken.

“Als mijn patiënten die psoriasis hebben gehad een exacerbatie hebben, zijn mijn eerste vragen: ‘Heeft u meer stress?’ Heb je de laatste tijd minder gezond gegeten dan normaal? “Is je trainingsroutine veranderd?” En het antwoord is onvermijdelijk altijd ja”, zegt dr. Markovic. gezonde levensstijl.

Wat is de toekomst van psoriasisbehandelingen?

Naarmate behandelingen blijven verbeteren, zijn er nog meer innovaties om enthousiast over te worden. Dr. Markowitz werkt momenteel aan een onderzoek waarbij niet-invasieve beeldvorming wordt gebruikt om de gedifferentieerde effecten van psoriasismedicatie al heel vroeg in het proces te bekijken. Deze procedure helpt dermatologen niet alleen om te voorspellen wanneer en hoeveel psoriasis zal verdwijnen in een bepaald behandelplan, maar het zal ook gemakkelijker te onderscheiden zijn wanneer een behandeling niet werkt, zodat we de zorg kunnen veranderen.

“Dit zijn allemaal echt innovatieve nieuwe manieren om de ziekte te beheersen”, zegt Dr. Markowitz. “We hebben nu actuele, orale medicijnen en injecties die we eerder niet hadden, en [treatment] het kan zich echt aanpassen aan wat de patiënt nodig heeft.”

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over psoriasis (en wat skins zeggen over de behandeling ervan).

Wil je nog meer beauty-informatie van onze auteurs? Sluit je aan bij het Well + Good’s Fine Print-team op Facebook (en volg ons op Instagram) voor tips en trucs die je moet weten.

Onze auteurs selecteren deze producten onafhankelijk. Een aankoop doen via onze links kan een Well + Good commissie verdienen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.