Darmgezondheid en een lang leven zijn verbonden – hier is hoe

thier is een reden waarom darmgezondheid in principe elk gesprek domineert dat te maken heeft met gezond blijven. Je immuunsysteem op peil houden, depressie en angst beheersen, cognitieve functies… Het komt allemaal terug in je darmen. Het is dus niet bepaald vergezocht om de verbinding met een lange levensduur uit te breiden.

Het verband tussen darmgezondheid en een lang leven is een onderwerp dat oprichter Dan Buettner onderzoekt in zijn nieuwste boek, De Blue Zones-uitdaging ($ 14). Buettner staat bekend om zijn reizen over de hele wereld en het aanwijzen van vijf regio’s waar mensen regelmatig boven de 100 leven in goede gezondheid, plaatsen die hij als Blue Zones beschouwde. Hoewel de Blue Zones zich over de hele wereld uitstrekken, zijn er enkele eet- en levensstijlgewoonten die ze allemaal gemeen hebben, waaronder een aantal die rechtstreeks van invloed zijn op de darm. In Buettners boek belicht hij er zes, die hij hier uitwerkt. Dit is een darmcontrole die misschien jaren aan je leven toevoegt.

6 darmgezondheidsgewoonten die mensen in Blue Zones toepassen

1. Eet meer volkoren granen, noten, groenten, bonen en vers fruit.

Het is niet verrassend dat veel van de darmgezondheidsgewoonten op de lijst van Buettner te maken hebben met voeding. Kun je raden welke belangrijke voedingsstof volle granen, noten, groenten, bonen en fruit allemaal gemeen hebben? Ja, vezels. “Vezel [helps] voed je darmmicroben, zodat je een divers en gezond microbioom behoudt”, vertelde geregistreerde diëtiste Samantha Cassetty, MS, RDN eerder aan Well+Good. Ze voegt eraan toe dat naarmate we ouder worden, de spieren in het spijsverteringskanaal verzwakken. Dit maakt het nog belangrijker om op latere leeftijd voldoende vezels binnen te krijgen.

Buettner zegt dat alle vijf deze voedingsmiddelen populair zijn in Blue Zones, hoewel elke regio ze anders bereidt. “Het all-star voedsel met een lange levensduur is bonen”, vertelde hij aan Well+Good. “Als je ongeveer een kopje bonen per dag eet, is het waarschijnlijk een extra levensverwachting van vier jaar waard.” Naast vezels zijn deze plantaardige voedingsmiddelen ook geweldige bronnen van andere voedingsstoffen die de levensduur ondersteunen, zoals antioxidanten die zijn gekoppeld aan het helpen voorkomen van chronische ontstekingen.

2. Poets en flos je tanden regelmatig.

“De bacteriën die verband houden met een slechte mondgezondheid kunnen systeembrede ontstekingen veroorzaken, wat de oorzaak is van alle leeftijdsgerelateerde ziekten”, zegt Buettner. Wetenschappelijke studies ondersteunen hem. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer en dementie vond een verband tussen schadelijke bacteriën in de mond en de ziekte van Alzheimer, een verband dat wijst op een ontsteking in het hele lichaam. Een slechte mondgezondheid is ook wetenschappelijk in verband gebracht met hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één in de VS

“Je mond is een spiegel voor wat er in je darmen en je lichaam gebeurt”, Gerry Curatola, DDS en auteur van De mond-lichaam-verbinding, vertelde Well+Good. “Wat je in je mond doet, kan diepgaande effecten hebben op je darmmicrobioom, dat nauw verwant is aan het orale microbioom. Je mond gaat nog een stap verder omdat het je beschermt tegen dodelijke virussen en bacteriën.”

3. Eet gefermenteerd voedsel.

Buettner heeft veel maaltijden gegeten met mensen in Blue Zones en iets wat hij uit de eerste hand heeft gezien, is dat gefermenteerd voedsel regelmatig wordt gegeten. “In Ikaria is het yoghurt; op Sardinië is het gefermenteerde voedsel naar keuze gestolde schapenmelk; en in Okinawa is het tofu en miso-pasta”, zegt hij.

Gefermenteerde voedingsmiddelen verhogen de hoeveelheid goede bacteriën in de darm, wat chronische ontstekingen helpt voorkomen. Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen die Buettner aanraadt om regelmatig te consumeren, die hier in de Verenigde Staten algemeen verkrijgbaar zijn, zijn zuurkool, yoghurt met een laag suikergehalte en tempeh.

4. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen.

Polyfenolen zijn actieve verbindingen die het lichaam helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, waaronder ultraviolette stralen, straling en sommige ziekteverwekkers. Volgens Buettner zijn veel van de voedingsmiddelen die populair zijn in Blue Zones geweldige bronnen ervan. Een paar in het bijzonder zijn koffie, bessen, noten, spinazie en donkere chocolade.

5. Breng je eten op smaak met knoflook, kurkuma en gember.

Er zijn veel ontstekingsremmende kruiden die verband houden met een lang leven, maar Buettner benadrukt deze specifieke omdat het vooral wetenschappelijk is bewezen dat ze het lichaam helpen om schadelijke bacteriën te verwijderen. “Knoflook bestrijdt alle soorten infecties – schimmels, bacteriën, parasitaire en virale – reguleert de bloedsuikerspiegel, verlaagt de bloeddruk en verlaagt het cholesterol, om er maar een paar te noemen,” vertelde natuurgeneeskundige Ariana Lutzi, ND, eerder aan Well+Good. Gember en kurkuma zijn de (ahem) gouden standaard geworden als het gaat om het afweren van ontstekingen met kruiden. Regelmatig koken met dit trio (afzonderlijk of samen) zal uw lichaam *en* uw maaltijden ten goede komen.

Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van kurkuma:

B

6. Beperk kunstmatige zoetstoffen.

Tot nu toe heeft Buettner de aandacht gevestigd op verschillende soorten voedsel die in alle vijf de blauwe zones veel voorkomen. Maar iets wat ze collectief niet doen eet veel van is suiker. Ze vervangen het ook niet door chemische suikervervangers zoals Splenda. “Honing is hun favoriete zoetstof”, zegt Buettner. “Het is makkelijker voor de organen dan suiker en bevat ook meer voedingsstoffen.” Hij voegt eraan toe dat Ikarian-honing zelfs in verband is gebracht met het verminderen van ontstekingen en het doden van kankercellen in vitro. Enkele redenen waarom honing het beste suikeralternatief is, is omdat het antibacterieel, antimicrobieel en rijk aan antioxidanten is. Suiker daarentegen is direct gekoppeld aan het doden van de goede bacteriën in de darm.

Het mooie van deze darmgezondheidstips is dat je niet in een blauwe zone hoeft te leven om ze in de praktijk te brengen. Het verhogen van uw inname van volle granen, groenten, fruit, noten, bonen en gefermenteerd voedsel is iets dat u kunt doen, waar ter wereld u ook woont. Idem voor het gebruik van honing als je favoriete zoetstof en voor het tandenpoetsen. Na verloop van tijd hebben deze kleine gewoontes een groot effect. Een die u waarschijnlijk vele, vele jaren zult zien renderen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.