Consciëntieusheid en een lange levensduur zijn met elkaar verbonden – hier is hoe

lAls je bedenkt hoe een persoonlijkheidskenmerk een bepaald gedrag kan uitlokken, bijvoorbeeld een extraverte persoon die meer geneigd is om te socializen, of een persoon die openstaat voor nieuwe ervaringen en vrijer in het risico duikt, zul je ook het verband gaan zien tussen persoonlijkheid en gezondheid op de lange termijn werkelijkheid worden. Terwijl onderzoekers dit verband de afgelopen decennia hebben geanalyseerd, is met name één persoonlijkheidskenmerk herhaaldelijk naar voren gekomen bij mensen die hun leeftijdsgenoten hebben overleefd: gewetensvolheid.

Een van de ‘Big 5’ persoonlijkheidskenmerken, consciëntieusheid betekent in wezen op de hoogte zijn van je spullen. Met andere woorden? “Conscientiousness beschrijft de neiging om hardwerkend, ordelijk, verantwoordelijk voor anderen, zelfbeheersing en regelnaleving te zijn”, zegt industrieel psycholoog Deniz Ones, PhD, wiens onderzoek de impact van persoonlijkheidskenmerken op succes op de werkplek onderzoekt.

“Nauwkeurigheid beschrijft de neiging om hardwerkend, ordelijk, verantwoordelijk voor anderen, zelfbeheersing en regelnaleving te zijn.” – Deniz Ones, PhD, industrieel psycholoog

In de praktijk geldt: hoe gewetensvoller u bent, hoe groter de kans dat u de Rechtsaf ding in elke situatie: nauwgezetheid is de stem in je hoofd die je vertelt hard te werken, te sporten, je aan je agenda te houden en op tijd op afspraken te komen, zegt persoonlijkheidspsycholoog Brent W. Roberts, PhD. En hoe luider die stem is – of hoe gewetensvoller je bent – hoe groter de kans dat je een lang leven zult leiden, volgens een groot aantal onderzoeken die teruggaan tot een historisch onderzoek uit 1993, uitgevoerd door psycholoog Howard S. Friedman, PhD, co- auteur van Het Longevity-project. Hij en zijn team volgden de gezondheidsresultaten gedurende zeven decennia voor een groep van 1.178 mensen en waren de eersten die een verband aantoonden tussen consciëntieusheid en een lang leven: de mensen met een hoge consciëntieusheid als kinderen hadden 30 procent minder kans om te overlijden in enig jaar in hun volwassenheid, in vergelijking met mensen met een lage consciëntieusheid.

Waarom is consciëntieusheid zo’n zegen voor een lang leven?

Omdat een lang leven veelzijdig is, is het nuttig om te denken in termen van brede levenstrajecten, zegt psycholoog Leslie R. Martin, PhD, die psychosociale risicofactoren voor sterfte bestudeert en co-auteur is Het Longevity-project met Dr. Friedman. “Omdat mensen met een hoger geweten bedachtzamer, voorzichtiger, georganiseerder en ijveriger zijn, is de kans groter dat ze goede keuzes maken [for their health] en vind omgevingen waarin anderen even goede keuzes maken aantrekkelijk”, zegt ze. Die algemene tendens creëert een paar belangrijke wegen die consciëntieusheid en een lang leven met elkaar verbinden, zoals hieronder uiteengezet.

1. Gewetensvolle mensen hebben de neiging om gezondheidsondersteunende gewoonten te ontwikkelen

Zeer gewetensvolle mensen hebben de neiging om dingen te doen die hun gezondheid beschermen, terwijl ze de dingen vermijden die het in gevaar brengen. Ze zullen met name minder snel roken of middelen gebruiken dan hun minder gewetensvolle leeftijdsgenoten, en ze hebben betere slaapgewoonten, zegt Dr. Friedman, die het oorspronkelijke onderzoek uit 1993 over het onderwerp uitvoerde. “Gewetensvolle mensen zullen ook eerder samenwerken met medische behandelingen en advies”, voegt hij eraan toe, waardoor ze beter kunnen worden ingesteld om complicaties door chronische aandoeningen later in het leven te voorkomen.

Veel van die drang om goede gewoonten bij gewetensvolle mensen in stand te houden, kan worden gekoppeld aan ijver, een specifiek facet van nauwgezetheid dat werd geassocieerd met een 25 procent lager risico op sterfte in een onderzoek uit 2019 waarin ongeveer 11.000 mensen gedurende 7 jaar werden gevolgd. “Een mogelijke reden daarvoor is dat het veel energie kost om ijverig te zijn”, zegt Dr. Roberts. “En dat kan dienen als een reservoir van bescherming tegen het soort gezondheidsproblemen die leiden tot vroegtijdige sterfte.”

2. Hoe gewetensvoller je bent, hoe meer je zeker zult gedijen op je werk

Ongeacht het soort baan dat ze hebben, gewetensvolle mensen zijn beter voorbereid op succes in hun carrière dan hun minder gewetensvolle tegenhangers. “In feite zijn veel van de eigenschappen die een persoon succesvol maken – ijver, hard werken, organisatie – dezelfde kenmerken die consciëntieusheid definiëren”, zegt Dr. Martin.

In het onderzoek van Dr. Ones naar consciëntieusheid op de werkplek, ontdekte ze dat de voordelen van deze eigenschap grotendeels kunnen worden verklaard door de motivatie van gewetensvolle mensen om verschillende soorten doelen na te streven en het vermogen tot zelfregulatie om contraproductieve afleiding te voorkomen. “Goede prioriteiten kunnen stellen, is een kernonderdeel van zorgvuldigheid”, zegt ze. “Gewetensvolle mensen weten hoe ze moeten volhouden en volharden [in the face of difficulty].” En door dit te doen, zijn ze klaar voor het soort carrièrezekerheid en groei die dienen als onafhankelijke voorspellers van een lang leven.

3. Gewetensvol zijn kan leiden tot ondersteunende relaties

Over de hele linie hebben gewetensvolle mensen meer kans om om te gaan met ander gewetensvolle mensen, en dat creëert een positieve gewetensbel, waarin iedereen elkaars gezondheidsondersteunende gedragingen versterkt.

“Of het nu gaat om prosociale gemeenschapsgroepen, religieuze diensten of gemeenschapsdiensten om anderen te helpen, gewetensvolle individuen hebben de neiging om sterkere sociale netwerken te onderhouden met andere gezonde, positieve mensen”, zegt Dr. Friedman. En binnen romantische relaties is hetzelfde soort dingen van toepassing, voegt hij eraan toe: gewetensvolle mensen hebben de neiging om te trouwen met mensen met vergelijkbare waarden en stabiele, bevredigende partnerschappen op te bouwen, waarvan bekend is dat ze de levensduur verlengen.

4. Consciëntieusheid helpt bij stressmanagement

Vanaf het begin hebben gewetensvolle mensen minder kans om veel van de grootste stressoren in het leven te ervaren, zegt filosoof John Maier, PhD. En dat komt door de gewoonten die hierboven zijn vermeld: tenminste in niet-pandemische tijden, heeft voorzichtig zijn met uw gezondheid de neiging om het risico op een onverwachte of grote gezondheidsgebeurtenis te verminderen; goed presteren op het werk kan ervoor zorgen dat u uw baan niet kwijtraakt; en als je toegewijd bent aan een gewetensvol persoon, kan het zijn dat je een echtscheiding beter kunt vermijden.

Maar zelfs als stress zijn lelijke kop opsteekt – zoals het op een bepaald moment voor zelfs de meest gewetensvolle persoon zal doen – kan de eigenschap helpen om het te beheersen. Een onderzoek uit 2011 wees uit dat gewetensvolle mensen beter waren in het omgaan met dagelijkse stressfactoren met een probleemoplossende stijl van omgaan dan hun minder gewetensvolle leeftijdsgenoten. In combinatie met het feit dat ze over het algemeen minder stress ervaren, betekent dit gewoon dat gewetensvolle mensen een betere buffer hebben tegen de negatieve gezondheidsresultaten die door stress zelf worden veroorzaakt. En dat alleen al is een andere belangrijke factor die helpt om hun levensduur te verlengen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.