Advertisement

Citroenen bewaren om ze een maand vers te houden

Advertisement

OAls het leven je citroenen geeft, maak je limonade, dat wil zeggen, als en alleen als je citroenen daar niet zitten, sluw vormend in je schaal met citrus. Net zoals de uitdrukking “een rotte appel bederft het boeket”, weten velen van ons heel goed dat een rotte citroen je hele voorraad in een oogwenk kan verpesten als je het niet goed bewaart.

Citroenen zo lang mogelijk bewaren komt neer op het begrijpen van een aantal basisvoedselwetenschap, maar wees gerust, de methode is meer dan eenvoudig. Voordat er weer een onschuldig stuk fruit in je prullenbak of compostbak belandt, hebben we een simpele truc om je citroenen een hele maand vers te houden (ja, echt waar). Wil je #savethelemons helpen? Lees verder om te leren hoe je citroenen het beste kunt bewaren volgens een voedingsdeskundige en chef-kok.

Citroenen bewaren, volgens een voedingswetenschapper

Citrusopslag kan een bijzaak lijken als je eenmaal thuiskomt van de supermarkt. Als je eenmaal je pogingen hebt uitgeput om de koelkast opnieuw in te delen, zodat alles van je boodschappentocht past, lijkt het misschien onbelangrijk om citroenen in een kom met citrusvruchten te gooien en ze op het aanrecht te laten staan. Maar na een gesprek met Natalie Alibrandi, voedingswetenschapper uit Londen en CEO van Nali Consulting, kwamen we er al snel achter dat deze simpele handeling onze citrusvruchten berooft van al hun potentieel voor versheid.

1. Bewaar ze in de koelkast, niet op het aanrecht

“Als je je citroenen vers wilt houden, kun je ze het beste in de koelkast bewaren en, nog beter, in de groentelade”, zegt Alibrandi. Inderdaad, al die kookprogramma’s met smetteloze, zeer gestileerde keukenbladen hoog opgestapeld met verse citroenen en limoenen, misleiden ons hier volledig (… maar ik hou nog steeds het meest van je, Ina en Martha).

“Citroenen die op het aanrecht achterblijven, vooral als ze in de buurt van bananen of ander ethyleenproducerend fruit zijn, kunnen rijpen heel veel sneller”, voegt Alibrandi toe. Volgens de pluspunten van Geïllustreerde kok die de houdbaarheid van citroenen die op het aanrecht versus in de koelkast werden bewaard, testten, fruit dat bij kamertemperatuur was bewaard, was na een week verlopen. De gekoelde citroenen bleven echter vier keer langer rijp en sappig: een hele maand.

De eye-opening ontdekking dat citroenen vers blijven, is voedingswetenschap. “Fruit rijpt van nature langzamer in de koelkast omdat de koudere temperatuur alles vertraagt”, zegt Alibrandi. Voor optimale bewaarcondities raadt de USDA aan om de koelkast op ongeveer 40 ° F te houden, omdat “bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken niet groeien of erg langzaam groeien bij koelkasttemperaturen.”

2. Spoel, droog en sluit de citroenen in een luchtdichte hersluitbare zak voordat je ze in de koelkast legt

Bij grote restaurants zoals Spago in Beverly Hills is het vers houden van citroenen altijd een topprioriteit. “We gebruiken tonnen citroenen, dus we gaan er veel doorheen en bewaren ze voor schil, sap en toppings”, zegt Sous Chef Jessica Alferos. Punt? Ze weet duidelijk het een en ander over het zo lang mogelijk bewaren van citroenen. Thuis raadt Alferos aan om de citroenen eerst af te spoelen en te drogen om eventuele bacteriën (of vocht) die op het fruit aanwezig kunnen zijn te verwijderen, en ze vervolgens in een luchtdichte hersluitbare zak te verpakken om te voorkomen dat ze uitdrogen. Volgens Alferos creëren de koelventilatoren van een koelkast een droge omgeving in de koelkast, wat voortijdige veroudering kan betekenen als je vergeet je citroenen in te pakken voordat je ze afkoelt.

3. En vergeet niet je citroenen in de groentelade te doen

Waarom de groentelade, vraag je mij? Crispers hebben hun eigen aparte luchtcirculatiesysteem of temperatuurregeling, waardoor ze een koeler gebied zijn met meer vochtigheid, wat geweldig is om de producten vers te houden, Kristen Hong, auteur van het boek De liefde van de koelkasteerder zei Goed + Goed.

Voor een darmgezonde, glutenvrije manier om al die verse citroenen op te maken die je gaat hebben, maak je dit heerlijke recept voor citroenbrood:

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.