Buiten adem raken tijdens de training is normaal – hier is waarom

l kan het me nu voorstellen: ik zweette, mijn hart bonsde en mijn borst spande zich samen toen ik over de linoleum gymvloer rende – hyperbewust van mijn klasgenoten gekleed in hetzelfde katoenblauwe gymuniform. Het was de gymles mile, mijn meest gevreesde tweejaarlijkse evenement. Ik schaamde me voor mijn loopsnelheid (en dat ik dat uniform moest aantrekken), maar een van de meest onproductieve dingen die ik tijdens die afschuwelijke mijl deed? Ik zou proberen te bagatelliseren hoe buiten adem en buiten adem ik was. Het punt is dat, hoewel buiten adem raken nogal onaangenaam is, het vrij normaal is en niets om je voor te schamen. David Sabgir, MD, praktiserend cardioloog in Columbus, OH, oprichter van Walk with a Doc, en specialist in cardiovasculaire gezondheid, zegt zelfs dat buiten adem raken een normaal onderdeel van lichaamsbeweging is. Trainen kan gepaard gaan met enkele emotionele wonden, zoals het rennen van de middelbare school mijl of je onzeker voelen over hoe gemakkelijk je buiten adem raakt. Mythe-busting kan een nuttige stap zijn op weg naar het helen van pijn als deze. Dus ook al rust er een stigma op buiten adem raken tijdens trainingen – zolang er geen andere symptomen aanwezig zijn – is er geen reden om je zorgen te maken.

Dus waarom winden we ons op?

Wanneer u oefent, verhoogt u de vraag naar zuurstof van uw lichaam en produceert u meer koolstofdioxide, zegt Alicia Pate, PhD, hoogleraar anatomie aan de Ponce Health Science University. Om dit aan te kunnen, moet uw ademhaling toenemen van ongeveer 15 ademhalingen per minuut in rust tot 40-60 ademhalingen per minuut tijdens inspanning om aan deze toegenomen vraag te voldoen. Dat klopt, er wordt verondersteld dat er veel meer wordt geademd als je traint. Dr. Sabgir zegt dat wanneer je meer koolstofdioxide aanmaakt, het belangrijk is om het uit te stoten door uit te ademen (zodat je sneller meer zuurstof kunt krijgen). Buiten adem raken is dus niet alleen iets om je voor te schamen, het is een handig hulpmiddel in je arsenaal. Dr. Sagbir wijst erop dat als u buiten adem raakt of buiten adem raakt, uw lichaam een ​​punt van inspanning bereikt en zijn gebruikelijke vermogen overschrijdt. Soms betekent dat gewoon dat je lichaam een ​​inhaalslag moet maken. Als je bijvoorbeeld begint te rennen om een ​​trein te halen, ga je vanuit het niets van nul naar 60, dus buiten adem raken is heel natuurlijk, zegt hij. Ik heb de neiging om me zorgen te maken dat het meer significante gevolgen heeft voor mijn algehele uithoudingsvermogen, maar het schetst dat beeld helemaal niet. Als het gaat om willekeurige redenen waarom je zou kunnen gaan hardlopen, is het gewoon een natuurlijk onderdeel van het leven om buiten adem te zijn. Wat betreft lichaamsbeweging, dit is de reden waarom opwarmen belangrijk is, omdat het je hart en longen de kans geeft om het bloed sneller te laten pompen en de inspanning te leveren die je hersenen verwachten. Ja, regelmatige lichaamsbeweging verbetert het uithoudingsvermogen. Dr. Sagbir zegt dat je longcapaciteit toeneemt, je hart sterker wordt en de bloedstroom in de loop van de tijd verbetert. Deze voordelen zijn fantastisch, maar buiten adem raken zal nog steeds gebeuren omdat uw fysiologie vaak tijd nodig heeft om uw acties in te halen. Eerlijk gezegd zou het een punt van trots moeten zijn om buiten adem te zijn nadat je iets nieuws of uitdagends hebt geprobeerd. (Vergeet niet dat het altijd goed is om te vertragen en op adem te komen.)

Zijn er momenten waarop buiten adem raken reden tot zorg is?

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hart en informatie wilt over tekenen dat er iets aan de hand is, Dr. Sabgir raadt u aan om te letten op symptomen zoals duizeligheid, moeite met ademhalen, pijn op de borst of andere ongewone symptomen die u normaal gesproken niet ervaart. Hij moedigt individuen aan om naar hun lichaam te luisteren en op hun gevoel te vertrouwen, zodat ze kunnen worden afgestemd op wanneer dingen niet kloppen. En hoewel het normaal is om buiten adem te zijn, is praten met uw arts ook een belangrijk onderdeel van een fitnessreis. Uw provider kan inzicht geven in welke doelen u in gedachten moet houden, risico’s waarmee u rekening moet houden en welke activiteiten het beste bij u passen. Bovendien moedigt Dr. Sagbir zowel beginners als doorgewinterde atleten aan om niet te proberen de hele olifant in één hap op te eten, dwz langzaam te beginnen en niet het gevoel te hebben dat u elke keer dat u traint tot het uiterste moet gaan. In plaats daarvan zegt Dr. Sagbir dat geleidelijke intensiteit je helpt om op de lange termijn te trainen in plaats van iets te proberen dat zo uitdagend is dat je het helemaal vermijdt. Je moet ook proberen om jezelf te passen, zodat je blessures kunt voorkomen en een snellere herstelperiode hebt. Als je jezelf niet te hard pusht, kun je er sneller weer uitkomen. Er is zoveel dat ik zou willen dat ik de middelbare schoolversie van mezelf kon vertellen over fitness en beweging. Het vinden van ondersteuning en het normaliseren van lichamelijke processen kan een lange weg gaan bij het terugwinnen van onze fitnessroutines (en het genezen van gymlestrauma). Dus – of je nu buiten adem raakt of niet – vertragen kan je helpen een relatie met lichaamsbeweging op te bouwen waardoor je je gelukkig en opgewonden voelt om het te doen. Dat is zijn eigen overwinning, vooral als je ook pijnlijke trainingservaringen hebt.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.