Biedt koken met gietijzer echt ijzer in de voeding?

lAls je hebt overwogen om uit te geven aan een gietijzeren pan of Dutch Oven, is het misschien tijd om de trekker over te halen. Je kunt het niet alleen voor alles gebruiken, van het bruinen van vlees en groenten tot het bakken van brood en het langzaam koken van stoofschotels, maar alles wat je in je gietijzeren kookgerei kookt, kan je dagelijkse ijzerinname zelfs verhogen.

“Een systematische review gepubliceerd in 2021 wees uit dat koken in gietijzeren kookgerei het hemoglobinegehalte in het bloed kan verhogen en het ijzergehalte van voedsel kan verhogen”, zegt voedingsdeskundige Maya Feller, MS, RD, CDN. “Uit de onderzoeken die in deze review zijn opgenomen, bleek dat het hemoglobinegehalte in het bloed – of ijzermarkers – merkbaar toenam van 0,3 g/dl tot 1,7 g/dl na het koken van voedsel in gietijzeren kookgerei.” Het koken van vlees en groenten in gietijzer resulteerde in de grootste toename – in sommige gevallen verdubbelde de ijzerinname van de deelnemers zelfs.

Waarom is dat belangrijk? Volgens Feller is ijzer een essentiële voedingsstof, wat betekent dat het van externe bronnen moet komen, en dat het een integraal onderdeel is van meerdere functies in het lichaam. “IJzer is een bestanddeel van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof van de longen naar de weefsels door het hele lichaam transporteert. Het is ook een onderdeel van myoglobine, dat zuurstof naar de spieren transporteert en het is belangrijk voor de hormoonproductie, het functioneren van de cellen en de neurologische ontwikkeling.”

Hoeveel ijzer hebben we nodig?

De ijzerbehoefte hangt voornamelijk af van leeftijd, geslacht en zwangerschapsstatus. Feller merkt op dat de ADH voor ijzer voor niet-vegetarische volwassen mannen 8 mg per dag is, terwijl het 18 mg per dag is voor vrouwen en 27 mg per dag voor zwangere vrouwen. De ADH voor vegetariërs is 1,8 keer hoger dan voor mensen die regelmatig vlees eten, aangezien ijzer uit plantaardige bronnen over het algemeen niet zo biologisch beschikbaar is in vergelijking met dierlijke bronnen.

Dat gezegd hebbende, hoewel gietijzeren kookgerei een nuttige en zinvolle manier kan zijn om ijzer aan maaltijden bij te dragen, kan het moeilijk zijn om de toename van het ijzergehalte precies te kwantificeren. “Absorptie wordt beïnvloed door vele variabelen, waaronder de leeftijd, de grootte van de pan, de bereidingstechniek en de kookduur”, zegt Feller. Ze merkt echter op dat in het algemeen het ijzergehalte toeneemt in verhouding tot langere kooktijden, frequent roeren en meer contact met het voedseloppervlak.

Het is ook de moeite waard om te onderstrepen dat het ijzer dat je krijgt van gietijzeren kookgerei non-heemijzer is, dat niet zo goed door het lichaam wordt opgenomen als het heemijzer dat we uit dierlijke bronnen halen. Feller zegt niettemin dat het een waardige koop is – of je nu kiest voor een flitsende oranje Le Creuset of een meer betaalbaar stuk van een merk als Lodge. Vind hieronder een paar van onze favoriete opties.

Top gietijzeren kookgerei om uw ijzerinname te verhogen

Top voedselbronnen van ijzer

Hoewel ijzertekort heel vaak voorkomt, wordt ijzer vaak in veel voedingsmiddelen aangetroffen, dus als het ruilen van je keramische kookgerei voor gietijzer nog niet helemaal in de kaarten zit, overweeg dan om een ​​poging te doen om je bord te vullen met enkele van de beste bronnen ijzertekort te voorkomen.

Er zijn tal van vegetarische bronnen van ijzer, waaronder groenten zoals spinazie, champignons, asperges, bladgroenten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, zaden en verrijkte voedingsmiddelen zoals tofu, granen, brood en ontbijtgranen… zelfs donkere chocolade kan een bron zijn. Dat gezegd hebbende, leveren deze bronnen, zoals gezegd, niet-heem-ijzer, dat niet zo gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Overweeg voor heemijzer dierlijke bronnen zoals rundvlees, kippenlever, kip, kalkoen, kalfsvlees, ham, sardines, oesters en mosselen. Als u denkt dat u een ijzertekort heeft, vraag dan uw arts of diëtist voordat u een ijzersupplement aan uw routine toevoegt.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.