Bewegingsmeditatie kan het gebabbel sneller stillen

jaU weet dat meditatie gepaard gaat met een hele reeks fysieke en mentale voordelen. Maar elke keer dat je gaat zitten om het te doen, ben je meteen wanhopig om weer op te staan. Het zou gemakkelijk zijn om aan te nemen dat meditatie niets voor jou is. Maar niet zo snel! In tegenstelling tot het populaire stereotype, is fysieke stilte geen voorwaarde om in een rustgevende, meditatieve staat te komen. In feite kan het bewegen van je lichaam je geest helpen kalmeren.

“Bewegingsmeditatie stelt je in staat om op een zeer volledige manier gebruik te maken van het huidige moment, en het kan het gebabbel in de geest stoppen op een manier die een stationaire meditatie niet zou kunnen doen”, zegt Noelani Rodriguez, een gediplomeerd creatieve kunsttherapeut die gespecialiseerd is in dans bewegingstherapie. Net als traditionele meditatietechnieken, kan een bewegingsmeditatie de bloeddruk en stress verlagen, maar het kan je ook helpen om je emotioneel, fysiek en mentaal meer gecentreerd te voelen, voegt ze eraan toe. “Het helpt je je levend te voelen door beweging, ademhaling en verbinding met wat er om je heen gebeurt.”

“Het helpt je je levend te voelen door beweging, ademhaling en verbinding met wat er om je heen gebeurt.” —Noelani Rodriguez, therapeut voor creatieve kunsten

Rodriguez zegt dat je een bewuste staat kunt aanboren terwijl je zowat elke activiteit doet – schoonmaken, koken, schilderen of andere kunst maken, en zelfs tijd doorbrengen met een huisdier of een geliefde. Als je echter niet weet waar je moet beginnen, raadt ze een eenvoudige oefening aan om te beginnen:

  1. Begin te staan, of pas indien nodig aan door te gaan zitten.
  2. Concentreer je op het voelen van je voeten en hun verbinding met de grond. “Wiebel met je tenen en merk op welke texturen je voelt. Misschien zijn je sokken aan of uit. Misschien voel je een vloerkleed, of een houten vloer, of gras onder je voeten”, zegt Rodriguez. “Als je zit, voel dan hoe je lichaam contact maakt met de stoel. Als je staat, let dan op de ruimte voor en achter je. Voel de temperatuur van de ruimte om je heen.”
  3. Let dan op je ademhaling. Terwijl je inademt, hef je je armen langs je zij. Terwijl je uitademt, breng je je armen naar beneden. “Let op alle gedachten die opkomen. Als we in beweging zijn, is het doorgaans moeilijker voor gedachten om door te breken. Maar als er momenten van oordeel of vragen zijn, merk dat dan op en probeer wat zelfcompassie te vinden’, zegt ze.

Deze vorm van meditatie is gemakkelijk thuis te doen, waardoor het een geweldige onderbreking is van een stressvolle werkdag. Maar een bewegende meditatie kan ook een geweldige manier zijn om het huis uit te komen. “Ik geef veel loopmeditaties”, zegt yoga-instructeur Claire Baum. “Elke keer dat ik de deur uitstap om mijn hond uit te laten, kan ik op mijn telefoon zitten. Of ik kan mijn telefoon wegleggen en mijn voetstappen opmerken, het gevoel dat mijn voeten de grond raken, de bomen in beweging zien, de kleuren opmerken die ik zie.” Stem af op je ademhaling en hoe deze coördineert met je voetstappen.

Als je je gestrest voelt, raadt Baum aan om je ademhaling op een bepaald aantal voetstappen te timen om je ademhaling en hartslag te kalmeren. Probeer bijvoorbeeld vijf stappen in te ademen en vijf stappen uit te ademen. Probeer dan nog verder adem te halen. Kun je 10 stappen inademen en 10 stappen uitademen?

Als je moeite hebt om uit je hoofd te komen, probeer dan het stoplichtspel. “Als je bij een kruispunt komt, in welke richting dan ook een bordje ‘lopen’ staat, kies je dat”, legt Baum uit. “Je bent niet de baas, je hebt geen bestemming. Het is een geweldige manier om in het huidige moment te blijven. Merk op welke gevoelens naar boven komen als je ver weg gaat van waar je begon. Hoe voelt je lichaam? Welke gedachten komen op?”

Rodriguez is ook een voorstander van loopmeditaties en raadt aan om gebruik te maken van buitenomgevingen om verschillende texturen te ervaren. “Als je bijvoorbeeld op het strand bent, maak dan een wandeling naar het water. Voel je voeten in het zand’, zegt ze. Als je eenmaal hebt geoefend met het aanboren van deze meditatieve staat, zal het gemakkelijker zijn om toegang te krijgen tijdens dagelijkse activiteiten zoals koken en schoonmaken.

Als dit nog steeds niet klinkt alsof het voor u zou kunnen werken, is er nog één ding dat u kunt proberen: de ante verhogen.

“Ik ben een yogaleraar, maar mijn meditatieve beoefening die me op de grond houdt, is rotsklimmen”, zegt Baum. “Ik ga van de muur vallen als ik me niet bewust ben van mijn hele lichaam.” Sommige mensen, vindt ze, zijn beter in staat om in een meditatieve staat te komen wanneer ze een zeer veeleisende fysieke activiteit doen die totale focus vereist.

“Het gaat erom wat voor jou toegankelijk en beheersbaar is”, zegt ze. “Als je een extreem sporttype bent, is dat misschien de meest toegankelijke vorm van meditatie voor jou, omdat het is wat je al graag doet.”

Probeer het eens met deze op yoga gebaseerde bewegende meditatie:

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.