Angst schaadt het geheugen, volgens experts

l ben het soort persoon dat een versie zegt van: “Heb je gezien?” [my phone, the remote, my hairbrush, etc]een echt irritant aantal keren per dag. Ik heb ook een gegeneraliseerde angststoornis. En het blijkt dat deze twee dingen waarschijnlijk met elkaar te maken hebben – omdat angst het geheugen schaadt. “Als angst je dagelijks functioneren beïnvloedt en een groot probleem in je je werk en je persoonlijke leven, je geheugen kan aangetast worden”, zegt Alison Seponara, LPC, auteur van het komende boek De gids voor angstgenezers. “Je raakt vaak dingen kwijt, weet niet meer waar je je auto hebt geparkeerd, herhaalt een gesprek of vergeet welk eten je moet kopen.” (Ja, klinkt bekend.)

Als je angstig bent, reageert je lichaam op echte of vermeende bedreigingen en begint adrenaline en cortisol te pompen, zegt Seponara. (Cortisol kan ook het geheugen verstoren.) Angstgevoelens belasten de hulpbronnen van het lichaam, dus als het voor een lange tijd aanhoudt, kan het het geheugen aantasten, zegt ze. “Om te onthouden, moeten we aanwezig zijn”, voegt cognitief neurowetenschapper Moshe Bar, PhD, auteur van MINDWANDERING: hoe je constante mentale drift je humeur kan verbeteren en je creativiteit kan stimuleren. “Angst vermindert onze aandachtskrachten. Een persoon met angst heeft de neiging om aandacht te besteden aan haar zorgen en angsten en zal veel minder cognitief vermogen hebben om zich iets anders te herinneren.” Dit geldt voor klinische en chronische angst, maar ook voor alledaagse angst en stress. “Hoe angstiger we zijn, hoe destructiever deze verbinding is”, zegt Dr. Bar.

“Sommige angsten zijn gerechtvaardigd, maar de rest kan worden herkend en geminimaliseerd, zodat ze minder belastend zijn voor ons vermogen om te ervaren en te onthouden”, vervolgt hij, erop wijzend dat hardlopen en meditatie zijn angstige gedachten helpen verlichten. Maar je moet vinden wat voor jou werkt. Seponara beveelt lichaamsbeweging aan, evenals mentale oefening (denk aan hersenspellen zoals kruiswoordpuzzels en Sudoku). Ze moedigt ook aan om veel fruit en groenten te eten. “Stoffen zoals vitamine A, B, C en E, carotenoïden, flavonoïden en polyfenolen blijken geheugenverlies te verminderen”, legt ze uit. Meer thee drinken kan ook je geheugen helpen, zegt ze, verwijzend naar een studie gepubliceerd in de Journal of Nutrition, Health & Ageing dat laat zien dat het regelmatig drinken van thee het risico op cognitieve stoornissen met 50 procent kan verlagen. Seponara adviseert ook het alcoholgebruik te beperken, omdat te veel drinken kan leiden tot verwarring en geheugenverlies. Geef ten slotte prioriteit aan slaap. “De meeste volwassenen hebben zeven tot negen uur slaap nodig om voldoende rust te krijgen om het geheugen op hun hoogste niveau te behouden”, zegt ze.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.