Alles wat u moet weten over seksuele stijlen

tDe term ‘seksuele stijlen’ doet je misschien eerst denken aan afbeeldingen van populaire seksposities. In feite verwijst de uitdrukking naar de manier waarop je naar seks kijkt. Net als liefdestalen spelen seksuele stijlen een sleutelrol in hoe tevreden je bent met je seksleven (en het leven in het algemeen). Weet je niet zeker wat je seksuele stijl is? Blijf lezen om alles te weten te komen wat u over hen moet weten.

Wat zijn seksstijlen?

Relatie- en sekstherapeut Carolina Pataky, LFMT, de mede-oprichter van het Love Discovery Institute in Florida, zegt dat veel invloed heeft op hoe we ons op individueel niveau verbinden binnen relaties. “Voor sommigen staat het opbouwen van een persoonlijke, emotionele band voorop”, zegt ze. “Voor anderen laat het de seksuele chemie een rol spelen in hoe de relatie transformeert en ontwikkelt.” Dat gezegd hebbende, wijst Pataky erop dat de aanvankelijke hoeveelheid passie duurt meestal slechts zes maanden tot twee jaar.

Daarom is het zo nuttig om je seksuele stijl te kennen. “De sleutel tot het onderhouden van een gezond, seksueel leven met je partner is het creëren van een seksuele stijl die past in je relatie met jou en je partner om de intimiteit, het verlangen en de verbinding tussen de twee te versterken om te blijven groeien en een gezonde relatie te ontwikkelen, ‘ legt ze uit en merkt op dat het de hele duur van een relatie speelt. Ontdek hieronder hoe u uw seksuele stijl kunt ontdekken.

complementair

Dit is de meest voorkomende seksstijl. Volgens de prijswinnende seksuoloog Goody Howard richt de complementaire seksuele stijl zich zowel op het initiëren van seksuele handelingen door beide partners, als op andere minder seksuele vormen van intimiteit (zoals zinvolle communicatie). “Het is een balans tussen persoonlijk plezier en intimiteit tussen koppels, waarbij beide partners verantwoordelijk zijn voor initiatie en intimiteit”, legt ze uit.

Hierop inspelend zegt Pataky dat het hebben van een complementaire seksstijl betekent dat zowel jij als je partner vocaal zijn over je seksuele behoeften. “Koppels die naar dit soort seksuele stijl handelen, waarderen intimiteit en erotiek in een evenwichtige vorm en hebben het vertrouwen en de troost om hun seksuele fantasieën uit te leven”, zegt ze.

Pataky zegt dat deze seksuele stijl echter ook een keerzijde heeft. “Sommige stellen kunnen seks als routine beschouwen in plaats van de passie te behouden die nodig is om een ​​gezond seksleven te behouden”, zegt ze. “In sommige gevallen hebben stellen die een baby hebben gekregen de neiging om verstrikt te raken in het ouderschap, waardoor ze hun waarde in hun persoonlijke leven verliezen, waardoor ze intimiteit en speelsheid in erotiek verliezen.”

traditioneel

De traditionele seksuele stijl – die ook erg populair is – draait helemaal om rolpatronen. “De mannelijke partner initieert en de vrouwelijke partner is verantwoordelijk voor intimiteit (niet-seksuele liefde)”, legt Howard uit. (Merk op dat iedereen, van welk geslacht dan ook, zich mannelijk of vrouwelijk kan voelen.)

Hoewel deze seksstijl bekend staat om zijn stabiliteit, veiligheid en duidelijkheid, zegt Pataky dat het op den duur tot problemen kan leiden. Als de mannelijke partner verantwoordelijk is voor het initiëren van seksuele handelingen, kan dat ertoe leiden dat de vrouwelijke partner zich ongewenst gaat voelen als de seksuele driften beginnen af ​​te nemen. En aangezien de vrouwelijke partner “verantwoordelijk” is voor intieme communicatie, zal het niet besproken worden totdat ze het ter sprake brengen.

Zielsverwant

De soulmate seksuele stijl kan het best worden omschreven als beste vrienden en partners. “Koppels delen intimiteit en erotisch plezier op een bijna cellulair niveau dat het goede, slechte en lelijke van elke persoon accepteert”, zegt Howard.

Op die manier is de seksuele stijl van soulmate sterk gebaseerd op validatie en acceptatie. “Het houdt in dat je intieme momenten en erotiek met je partner deelt, waarbij beide partijen elkaar accepteren – fouten en alles – en elke extra validatie geven vanuit emotioneel en seksueel oogpunt”, legt Pataky uit.

Door zoveel over een partner te leren, kan de soulmate-seksstijl echter leiden tot de-erotisering van elkaar, waarschuwt Pataky. “Je kunt uiteindelijk teleurgesteld worden door je partner als ze niet aan onrealistische verwachtingen voldoen, zoals het niet in staat zijn om met succes om te gaan als zich zaken voordoen”, legt ze uit.

Emotioneel expressief

Hoewel emotioneel open zijn een fantastische eigenschap is, verwijst de emotioneel expressieve seksstijl naar gepassioneerde, maar vluchtige relaties. “[People with this style] gebruik seks om conflicten op te lossen en emotioneel contact te maken, zodat het heet, helder en snel brandt”, legt Howard uit. Pataky merkt op dat paren met deze stijl vaak speels zijn en openstaan ​​voor seksuele experimenten. “Ze zijn zeer erotisch en tonen een hoge mate van intensiteit voor seks”, zegt ze.

Het probleem is dat wanneer je alleen vertrouwt op seks als coping-mechanisme – in plaats van het daadwerkelijk bespreken van problemen die zich voordoen – deze relaties vaak uitsterven of imploderen. “Koppels kunnen te emotioneel worden en hun seksuele drama kan hun band emotioneel en fysiek uitputten, waardoor hun stabiliteit mogelijk wordt bedreigd”, legt Pataky uit. “Ze gebruiken meestal seks om hun problemen in de relatie te vermijden, wat hun partners zowel emotioneel als fysiek kan uitputten.”

Wat is mijn seksuele stijl?

Seksstijlen zijn niet iets dat je kiest; in plaats daarvan gaan ze over hoe je opduikt (en reageert) in je relaties. “Als je het leuk vindt om voorschotten te initiëren en te ontvangen, ben je waarschijnlijk een complementaire stijl; als je liever alleen avances initieert of alleen ontvangt, ben je waarschijnlijk meer een traditionele seksstijl, “zegt Howard. Mensen die er de voorkeur aan geven om emotioneel super verbonden te zijn met hun partners, zijn waarschijnlijk soulmate-mensen. Wat betreft iemand die van passie en drama houdt in hun seksuele connecties, hoogstwaarschijnlijk een emotioneel expressief persoon.

Zijn alle seksuele stijlen compatibel?

Hoewel hier geen vaste regel voor is, zegt Howard dat partners met dezelfde stijl het beste samenwerken. (“Als stijlen echter door elkaar zouden gaan, denk ik dat complementaire en soulmate-stijlen het meest succesvol zouden zijn”, voegt ze eraan toe.)

Seksuele stijlen gaan verder dan seks

Seksstijlen hebben meer invloed dan alleen fysieke seksuele handelingen. Voor de soulmate-stijl zegt Howard dat een emotionele band bijna net zo belangrijk is als seks. Als zodanig kunnen hun relatie en hun emoties er als geheel mee spelen hoe tevreden ze zich voelen tijdens seks.

Aan de andere kant van het spectrum wijst Howard erop dat emotioneel expressieve mensen doorgaans emotionele intimiteit met seks vermijden. In plaats daarvan draait het allemaal om de daad. Wat betreft complementaire en traditionele types, daar komen de emotionele balans en betrokkenheid om de hoek kijken – vandaar dat dit de twee meest populaire seksstijlen zijn.

Waar je ook valt, Pataky zegt dat als je te weten komt welke seksuele stijl voor jou werkt, je het partnerschap kunt vinden dat je het meest vervult. “[Discovering your sexual style is] ideaal voor het creëren van die intieme momenten die speciaal voor jou zijn, aangezien niet elke seksuele stijl perfect is voor elk stel”, legt ze uit. “Je moet de voorkeuren en antipathieën van elke partner, je verlangens en je gevoelens en waarden ontdekken – en de balans tussen intimiteit en erotiek kiezen die de seksuele verlangens binnen de relatie zal versterken.”

Kan iemands seksuele stijl in de loop van de tijd veranderen?

Hoewel mensen in eerste instantie hun seksstijl niet kiezen, zegt Howards dat ze zich na verloop van tijd kunnen concentreren op wat ze willen en in die richting kunnen groeien. “Net als iemands smaak voor eten, kunnen plezierscripts ook veranderen en evolueren gedurende de hele levensduur”, zegt ze. “Dit omvat, maar is niet beperkt tot seksuele stijl.” Dus als je in je twintiger jaren emotioneel expressief of soulmate-georiënteerd was, zou je meer voldoening kunnen vinden in een stabielere complementaire of traditionele band naarmate je ouder wordt.

Uiteindelijk gaat het ontwikkelen van je seksuele stijl hand in hand met langdurige tevredenheid. “Bij het kiezen van een seksuele stijl is het essentieel om rekening te houden met eventuele kwetsbaarheden in alle seksuele typen om te voorkomen dat de seksualiteit van een paar wordt ondermijnd”, zegt Pataky – vandaar dat ze snel de nadelen van elk erkent. “Het belangrijkste is om alle sterke punten in je gekozen seksuele stijl te benadrukken en je niet te schamen of te schamen om je seksuele verlangens met je partner te vieren terwijl je samen je opties verkent.”

Dat gezegd hebbende, is het ook belangrijk om de rol te begrijpen die seks zou moeten spelen in je relaties – of in ieder geval relaties waarvan je hoopt dat ze de tand des tijds kunnen doorstaan. “Houd er rekening mee dat je een stijl wilt kiezen die wederzijds wordt geaccepteerd, waardoor bevrediging, plezier en seksuele verlangens mogelijk worden”, zegt Pataky. “Seksualiteit zou een rol moeten spelen van ongeveer 15 tot 20 procent in je relatie om de vitaliteit en je seksuele geluk te bevorderen.”

Nog een ding

Seksstijlen zijn niet het meest onderzochte onderwerp in de vooruitgang van seksuele voorlichting. “Ik zou graag wat onderzoek zien naar de prevalentie van seksuele stijl per gemeenschap, geaardheid, genderidentiteit, sociaaleconomische status, enzovoort”, zegt Howard. “Alles wat ik over deze theorie las, was van blanke, opgeleide vrouwen en het was extreem heteronormatief.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.