Alcoholvrije wijn is zo anders dan druivensap| Goed+Goed

Met de Well+Good SHOP zetten onze redacteuren hun jarenlange knowhow in om producten te kiezen (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan een aankoop via onze links Well+Good een commissie opleveren. Veel winkelplezier! Verken de WINKEL

Toen ik opgroeide, gooiden mijn ouders de paar keer per jaar dat mijn familie een “chique” diner had, een fles Welch’s sprankelende druivensap op tafel. Terwijl de volwassenen champagne dronken, proosten mijn broer en ik met ons eigen sprankelende bubbels gevoel als royalty.

Als volwassene vind ik het sprankelende druivensap van Welch nog steeds geweldig en het is leuk om te zien hoe mijn neefjes er net zo van genieten als ik als kind deed. Maar op dit punt in mijn leven heb ik ook behoorlijk wat champagne en wijn gedronken, en nu weet ik dat er een behoorlijk groot verschil is tussen de smaak van deze alcoholische dranken en het namaak-bruisende spul dat ik vroeger vereerde.

Het is een van de redenen waarom ik er niet eens aan dacht om een ​​fles sprankelend druivensap te kopen toen ik een paar maanden geleden begon met het opnieuw evalueren van mijn pandemische drinkgewoonten. (Dit is een zone zonder oordeel, toch?) Ja, er zijn veel geweldige alcoholvrije sterke dranken (in feite zo goed gemaakt dat Well+Good het noemde als een van onze 2022 Wellness-trends), maar als ik alleen thuis aan het chillen ben, ben ik door en door een wijnmeisje. Het leek me ook geen goed idee om wijn in te ruilen voor iets met 28 gram suiker per portie. (Ter vergelijking: een glas of wijn heeft ongeveer één gram per portie.)

Toen ontdekte ik alcoholvrije wijn, ook wel alcoholvrije wijn genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een legitieme wijn zonder alcohol. Als het goed gemaakt is, smaakt het net als traditionele wijn. (Net als bij echte wijn zijn er goed smakende en niet zo lekker smakende merken.) Opgewonden met mijn ontdekking kwam ik op Thanksgiving met trots een paar flessen Freixenet-alcoholvrije mousserende wijn presenteren. Mijn grootse gebaar was anti-klimatologisch. ‘O, bedankt dat je dat hebt meegebracht, maar we hebben de Welch’s al,’ zei mijn vader. “Maar dit is anders! Het smaakt naar wijn!” Ik schoot terug. Toen mijn ouders echt een fles openmaakten en probeerden, stemden ze ermee in. Maar het verschil zit hem niet alleen in de smaak; ze zijn ook heel anders gemaakt.

Nu realiseer ik me dat we het letterlijk over champagneproblemen hebben, maar om het verschil tussen druivensap en alcoholvrije wijn echt te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat er bij het maken van deze producten komt kijken. Dus ik heb vijf experts in de ruimte om het uit te leggen.

Ten eerste, wat ze gemeen hebben: druiven

Voordat we ingaan op hoe de verdomde alcohol uit wijn wordt verwijderd, laten we beginnen met een kleine 101 les over hoe druivensap en wijn beide worden gemaakt. Zoals je zou verwachten, hebben beide betrekking op druiven. Met sap worden druiven geplet en tot een vloeistof gemengd. Veel tijd op sapetiketten, je ziet “druivensap uit concentraat” op de ingrediëntenlijst. Dit betekent dat overtollig water uit de druiven is verwijderd, waardoor het sap meer geconcentreerd is. Merken kunnen ervoor kiezen om andere ingrediënten op te nemen voor smaak, kleur en textuur. Newman’s Own Grape Juice voegt bijvoorbeeld rietsuiker, citroenzuur en natuurlijke smaken toe. Juicy Juice druivensap heeft een vergelijkbare ingrediëntenlijst, waarin ook appelsapconcentraat is verwerkt.

Het grote verschil tussen hoe druivensap wordt gemaakt en hoe wijn wordt gemaakt, is dat wijn wordt gefermenteerd en gist bevat. Het exacte fermentatieproces is afhankelijk van het type wijn, maar alle wijn wordt gefermenteerd. Tijdens de fermentatie zet de gist het grootste deel van de suiker om in alcohol en koolstofdioxide. Wijnmerken kunnen er ook voor kiezen om andere ingrediënten voor smaak, kleur en textuur toe te voegen, maar in tegenstelling tot sap zijn ze niet verplicht om te onthullen wat ze aan het etiket toevoegen.

“De Food and Drug Administration en het Amerikaanse ministerie van landbouw hebben een zeer specifieke definitie van sap, die specificeert dat het geen fermentatieproces kan ondergaan”, zegt Tolu Obikunle, de CEO en oprichter van het alcoholvrije wijnmerk Sapiens. “Dit is precies waarom alcoholvrije wijn geen druivensap is. Je fermenteert het net als gewone wijn en verwijdert vervolgens de alcohol.”

Yoko Sato, de hoofdwijnmaker voor alcoholvrije wijn bij Freixenet, dat zowel traditionele als alcoholvrije wijn maakt, zegt dat het essentieel is om de fermentatie als onderdeel van het proces voor het maken van alcoholvrije wijn te behouden. “Wijn krijgt zoveel van zijn aromatische eigenschappen tijdens de fermentatie”, zegt ze. Dit benadrukt een groot verschil tussen druivensap en wijn zonder alcohol: de wijn zonder alcohol wordt gefermenteerd en druivensap niet. Dit heeft op zijn beurt grote invloed op hoe het eindresultaat smaakt.

Oké, dus druivensap, wijn en wijn zonder alcohol beginnen allemaal met druiven. Druivensap wordt niet gefermenteerd, maar de andere twee wel. Maar dat is niet het enige verschil. “Een verschil tussen druivensap en onze wijnen zonder alcohol is het suikergehalte”, zegt Jonathan Nagy, een wijnmaker voor Hand on Heart, een wijncollectie die deel uitmaakt van Miller Family Wines. Het merk lanceerde dit jaar zijn eerste lijn zonder alcohol, waaronder een roos, chardonnay en cabernet sauvignon, allemaal $ 15 per stuk. “In druivensap is de ruggengraat van zoetheid vaak suiker. Voor ons zijn het de druiven”, zegt Nagy. “Zelfs veel volwaardige wijnen met alcohol hebben veel suiker toegevoegd, maar dat doen we niet. Daardoor zijn onze suikergehaltes beduidend lager dan druivensap en ook lager dan de meeste alcoholische wijn die er is. “

Dit benadrukt een ander groot verschil tussen druivensap en alcoholvrije wijn: het suikergehalte. Sato (van Freixenet) zegt dat het laag houden van suiker ook voorop stond bij het merk bij het maken van hun van alcohol verwijderde sprankelende witte en sprankelende roos. “[Most] mensen die op zoek zijn naar alcoholvrije wijn, zijn op zoek naar iets drogers en suikerarms”, zegt ze. Julia Littauer, de mede-oprichter van het alcoholvrije wijnmerk Sovi, zegt dat dit ook belangrijk voor haar was. Het is niet alleen lege woorden, aangezien alle niet-alcoholische dranken hun ingrediënten en voedingswaarde-informatie moeten vermelden, kunt u het duidelijk op het etiket zien. De totale suiker in Sovi’s rode melange? Eén gram.

Maar het verkrijgen van het gewenste eindresultaat – een drankje dat nog steeds naar wijn smaakt en niet vol suiker zit – is niet eenvoudig. De-alcoholiseren van wijn is lastig en zoals alle mensen die voor dit artikel zijn geïnterviewd, hebben, kost het veel vallen en opstaan.

Hoe alcoholvrije wijn wordt gemaakt

De meest gebruikelijke methode om alcohol uit wijn te verwijderen, is met behulp van een vacuümdestillatieproces. Je hoofd krabben? Littauer legt het als volgt uit: “Ten eerste maak je wijn zoals je zou doen als je de alcohol niet zou verwijderen”, zegt ze. Vervolgens verwijdert de vacuümdestillatie de alcohol door deze op een lage temperatuur te koken.” Littauer legt uit dat het erg belangrijk is dat de temperatuur op 85 ° F blijft. Als het hoger is, kookt het enkele van de eigenschappen van de wijn die je gebruikt weg. proberen te behouden, namelijk de smaaktonen en body.”Nadat de alcohol op lage temperatuur is weggekookt, blijft er in het vacuüm alcoholvrije wijn over die nog steeds de aroma’s en smaken van de originele wijn heeft.” zegt Littauer.

Littauer vertelt dat, net als bij wijn, de druivenkwaliteit pas door het langzaam kokende proces naar voren komt. “Wat ik denk dat ons onderscheidt van andere merken, is dat we onze wijnen betrekken bij een wijngaard die eigendom is van een familie in Californië. We werken met hen samen om het soort druiven te telen en te plukken dat precies bij deze wijnstijl past, zodat we hoeven na het distillatieproces niet veel te doen”, zegt ze.

Freixenet, Hand on Heart en Sapiens gebruiken volgens de oprichters en wijnmakers van de merken ook allemaal deze vacuümmethode. Hand on Heart geeft aan dat de machine die ze gebruiken is geproduceerd door BevZero. Dit stuk metaal is serieus indrukwekkend. Het kan de moleculen scheiden die verantwoordelijk zijn voor het aroma en de smaak van de wijn. Vervolgens worden ze gecondenseerd en opgeslagen in een bewaarvat. Ondertussen gaat de rest van de vloeistof door een andere kamer, waar het laagkokende proces plaatsvindt. Hierdoor wordt de alcohol verwijderd. Uiteindelijk worden de moleculen die eruit waren gescheiden weer toegevoegd. “Het is een heel zacht proces”, zegt Nagy.

Toch zegt Nagy dat het verwijderen van de alcohol een deel van de oorspronkelijke smaak en body van de wijn wegneemt. “Bij alle drie onze wijnen zonder alcohol – chardonnay, rose en cabernet – voegen we smaaknuances toe die er zouden zijn als de wijn het proces niet had doorlopen”, zegt hij. Dit was het echte lastige deel en hij zegt betrokken heel veel van smaaktesten. Tommy Gaeta, marketingdirecteur van Hand on Heart is het daarmee eens. “Er zijn al deze signalen in wijn die we proberen te behouden, zoals de boterachtige tonen in chardonnay of de tannines in de cabernet”, zegt hij. “We willen dat de wijnen zonder alcohol dezelfde kwaliteiten hebben, net als de wijnen.” [traditional] wijnen.” Volgens Nagy duurde het enkele maanden om alle drie perfect te krijgen.

Sato, de wijnmaker bij Freixenet, herhaalt Nagy dat het verwijderen van de alcohol wel degelijk invloed heeft op de smaak van de drank, iets dat veel aandacht vraagt ​​na de vacuümdistillatie. “Als je begint met een wijn met 10 procent alcohol, wat standaard is voor een witte wijn, zal het elimineren van 10 procent van de vloeistof een onbalans veroorzaken”, zegt ze. “Dus je moet het wel een beetje reconstrueren.” Voor hen gebeurt dit met natuurlijke aroma’s en suiker, al bevat het eindresultaat nog steeds minder suiker dan druivensap.

Dit is wat Sato nog meer zegt dat lastig is: wijn zonder alcohol is gevoeliger voor veranderingen in het milieu dan traditionele wijn, dus het kan niet gewoon rondhangen en rijpen bij een wijnmakerij; het moet eerder naar de winkel worden verscheept. Ze zegt ook dat het meer is gefilterd dan de wijn om ervoor te zorgen dat er geen productbederfelijke micro-organismen in zitten. “[For us]is het eigenlijk duurder om de alcoholvrije wijn te maken dan de traditionele wijn”, zegt ze.

Zie je nu hoe deze drankjes absoluut anders zijn dan een glas Juicy Juice? Niet dat er iets mis is met sap, vooral niet als het vers is gemaakt. Maar als u op zoek bent naar iets dat zo dicht mogelijk bij echte wijn komt als u kunt krijgen terwijl u het bewijs op nul houdt, is alcoholvrije wijn absoluut de beste keuze. Net als afstuderen aan de kindertafel op Thanksgiving, is het ook tijd om te upgraden wat er in je glas zit.

Koop alcoholvrije wijnopties

sovi mousserende roos
Foto: Sovi

Sovi Sparkling Rose (4-pack) – $ 28,00

Mede-oprichter Julie Littauer zegt dat het merk ervoor heeft gekozen blikjes te gebruiken in plaats van flessen, omdat de meeste mensen niet een hele fles tegelijk drinken; ze willen maar één portie. “Mensen recyclen ook vaker blikjes”, zegt ze. Bovendien, hoe schattig zijn ze?

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste welzijn merken, en exclusief We zullen+Goede inhoud. Meld je aan voor Nou+onze online community van welzijn insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.