8 geluksconcepten uit de gelukkigste landen

Whie de VS is misschien de thuisbasis van zijn eigen Blue Zone, Loma Linda, Californië, de thuisbasis van enkele van de langstlevende mensen ter wereld die gezond (en gelukkig) blijven tot in hun honderden. Over het algemeen is geluk, net als toiletpapier en munten, hier in de Verenigde Staten beperkt voorradig – de VS haalt niet eens de top 10 van gelukkigste landen ter wereld. Ondertussen staan ​​Finland, Denemarken, Zwitserland, Nederland, Noorwegen en Zweden consequent bovenaan de lijst – dus het kan geen kwaad om enkele van hun geluksconcepten in je leven op te nemen, toch?

Hier zijn 8 geluksconcepten uit de gelukkigste landen op aarde om te omarmen

1. Hygge

Hygge (spreek uit als .) hoera) is een concept waar je waarschijnlijk al eerder van hebt gehoord. Het draait allemaal om zijn knus. “Hygge wordt alles genoemd – van ‘de kunst van het creëren van intimiteit’, ‘de gezelligheid van de ziel’ en ‘de afwezigheid van ergernis’ tot ‘plezier scheppen in de aanwezigheid van rustgevende dingen’, ‘gezellig samenzijn’ en ‘ cacao bij kaarslicht,'” Meik Wiking, auteur van Het kleine boek van Hygge en CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen vertelde eerder aan Goed+Goed. IRL, dit zou eruit kunnen zien als het annuleren van je plannen, jezelf omhullen in kasjmier en lekker op de bank liggen met wat thee en een boek.

2. Nikken

We mogen de Nederlanders bedanken voor het concept niksen, oftewel niets doen. Dit concept voelt bijzonder radicaal omdat het moeilijk is om weg te komen van de de hele tijd werken mentaliteit die typisch is in de VS. Niksen wil letterlijk dat je je hersens uitzet, je gedachten laat afdwalen, bewust niets doet. Onderzoek toont aan dat als je je geest laat afdwalen, je creatiever kunt zijn en een effectievere probleemoplosser kunt zijn, naast het helpen verminderen van stress.

3. Kosali

Dit concept komt uit Noorwegen en is eigenlijk een soort extraverte hygge. De nadruk ligt vooral op gezellig, maar Kosalig haalt dat uit sociale connecties en ervaringen, vooral die in de winter, wat een isolerende tijd kan zijn. “Het omarmen van dit idee om naar de winter te leunen en positieve manieren te vinden om ervan te genieten, kan ertoe leiden dat we ons minder alleen voelen, positiever en dichter bij degenen om wie we geven”, vertelde psychotherapeut Jennifer Silvershein, LCSW, eerder. Goed+Goed. “Als de zomer aanbreekt, is er een eindeloze druk om uit te gaan en te socializen, dus het lijkt perfect om de winter je naar authentieke, diepe, hechte relaties en verbinding te leiden.”

4. Friluftsliv

Dit Scandinavische concept omvat ook het omarmen van het buitenleven tijdens de koude wintermaanden. Dus in plaats van de ijskoude temperaturen en korte dagen als negatief te beschouwen, leun je naar buiten om de natuur te verkennen, zelfs als het gewoon een wandeling door je buurt is. “Vroeger dachten we dat de winter de tijd is om lekker met een boek weg te kruipen, maar dit jaar zou ik iedereen die op zoek is naar een positieve hoofdruimte tijdens de wintermaanden willen aanmoedigen om het buitenleven te gaan zien als een ruimte met eindeloze mogelijkheden, evenals een nieuwe manier om hun huidige manier van leven uit te dagen… Onze geestelijke gezondheid neemt toe als we ons uitgedaagd voelen en alsof de wereld onze oester is,” vertelde psychotherapeut Jennifer Teplin, LCSW, eerder Goed + Goed.

5. Fika

Het is tijd om pauzes te nemen tijdens je werkdag – en niet de “e-mail inhalen terwijl je een trieste bureausalade eet” soort pauze die je misschien gewend bent, maar een echte, bewuste pauze. In Zweden hebben ze een concept genaamd fika, een koffiepauze waarmee mensen hun hersens kunnen loskoppelen van het werk. Het maakt zo’n groot deel uit van hun cultuur dat veel werkgevers het in hun werkdag opnemen. Door overdag speciale pauzes van het werk te nemen, verhoogt u de productiviteit en kunt u zich beter concentreren.

6. Lagom

We hebben ook Zweden te danken voor het concept van lagom, dat zich ruwweg vertaalt naar “niet te weinig, niet te veel”. Het gaat om het vinden van balans en niet in uitersten leven. Linnea Dunne, een inheemse Zweed en auteur van lagom lifestyle-gids Lagom: de Zweedse kunst van evenwichtig leveneerder verteld Goed+Goed dat dit concept een belangrijke factor is in de constant hoge internationale ranglijst van Zweden op het gebied van geluk en productiviteit.

7. Sisu

Dit betekent ‘veerkracht’ of ‘doorzettingsvermogen’. Bij sisu gaat het erom af te maken waar je aan begonnen bent, zelfs als je het gevoel hebt dat je het wilt opgeven. Onderzoek uit 2019, gepubliceerd in de Internationaal tijdschrift voor welzijn, keek naar meer dan 1.000 reacties om dit concept beter te begrijpen en uit te leggen. “Sisu is een Fins woord dat honderden jaren teruggaat en een kwaliteit die Finnen hoog in het vaandel heeft staan, maar het fenomeen zelf is universeel”, zegt Emilia Lahti, auteur van de studie, in een persbericht. ‘Als we het concept van dichtbij bekijken, worden we eraan herinnerd dat we als mensen niet alleen kwetsbaar zijn in het aangezicht van tegenspoed, maar dat we onontgonnen innerlijke kracht delen die we in ongunstige tijden kunnen gebruiken.’

8. Coorie

Bij dit Schotse concept is het ook tijd om buiten in de natuur door te brengen. Dit kan betekenen wandelen, sterren kijken, gewoon de stekker uit het stopcontact halen en zelfs een wandeling maken om dingen zoals dennenappels te verzamelen voor knutselprojecten. “Een coorie manier van leven beoefent kleine, rustige, langzame activiteiten door met onze omgeving om te gaan om ons gelukkig te voelen”, Gabriella Bennett, geboren in Schotland en auteur van De kunst van Coorieeerder verteld Goed+Goed. Het richt zich ook op duurzaam en bewust leven.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.