7 voordelen van etherische olie van rozemarijn voor gezondheid en welzijn

Eetherische oliën zijn… nou ja, essentieel geworden in gezondheids- en welzijnskringen voor het bieden van stressverlichting en andere voordelen voor het lichaam. Hoewel lavendel je kan helpen dutten en eucalyptus pijnlijke spieren kan kalmeren, is essentiële olie van rozemarijn een andere geweldige optie om op je radar te hebben.

Dat klopt: hoewel rozemarijn heerlijk smaakt op geroosterde kip met citroenschil en olijfolie, kun je het kruid echt als essentiële olie gebruiken en het gebruiken als onderdeel van je wellnessroutine vanwege de cognitieve en stressverlagende voordelen. Hier leest u wat u moet weten over rozemarijnolie en hoe u deze het beste kunt gebruiken, rechtstreeks van vertrouwde beoefenaars.

Wat is het precies?

Rosmarinus officinalis, aka rozemarijn, is een groenblijvende vaste plant struik en een lid van de mint-familie. “Rozemarijn is inheems in het Middellandse Zeegebied en [Western] Azië, maar is over de hele wereld verbouwd omdat het zowel hitte- als droogtetolerant is, “zegt Amy Rothenberg, ND, een erkende natuurgeneeskundige arts bij Naturopathic Health Care.

Het kruid wordt dankzij zijn geneeskrachtige en helende eigenschappen over de hele wereld gebruikt als culinaire smaakmaker, als conserveermiddel voor levensmiddelen, als sierheester, als ingrediënt in parfums en huidverzorgingsproducten en als essentiële olie. antioxiderende, antimicrobiële, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen, en het werd beschouwd als een magisch, spiritueel kruid dat bescherming bood tegen ziekten lang voordat we wisten wat ‘ziektekiemen’ waren’, zegt Stacie Stephenson, DC, een arts in functionele geneeskunde.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van essentiële olie van rozemarijn om te weten?

1. Het kan je geheugen verbeteren

“Etherische olie van geïnhaleerde rozemarijn wordt geassocieerd met verbeterde cognitie en rozemarijnolie helpt het metabolisme van acetylcholine te verminderen, een chemische stof in de hersenen die essentieel is voor concentratie en focus”, zegt Rothenberg.

2. Het stimuleert de haargroei

Essentiële olie van rozemarijn ondersteunt de haargroei voor mensen met mannelijke kaalheid of met dunner wordend haar. “In een onderzoek van zes maanden bleek rozemarijn even effectief te zijn als Rogaine voor het laten groeien van hoofdhaar wanneer het plaatselijk werd aangebracht”, zegt Rothenberg.

3. Het kan helpen pijn te verminderen

“Als pijnstiller is aangetoond dat essentiële olie van rozemarijn op zichzelf en bij gebruik in combinatie met andere pijnstillers de pijn vermindert”, zegt Rothenberg. Het is ook mogelijk nuttig voor specifieke soorten pijn, zoals het verminderen van neurologische pijn bij mensen met diabetes, het verminderen van menstruatiekrampen en bloedingen en het verminderen van aan artrose gerelateerde pijn.

4. Het kan insecten afstoten

Van rozemarijnolie is ook aangetoond dat het een effectief natuurlijk insectenwerend middel is. “Aangezien veel van de beste insectenwerende middelen DEET . bevatten, [which is toxic if ingested]is het zoeken naar minder giftige alternatieven essentieel”, zegt Rothenberg.

5. Het kan het stressniveau verlagen

“Stress, die bijna elk systeem van het lichaam beïnvloedt, is hoog in deze tijden van pandemische isolatie, economische onzekerheid en sociale onrust”, zegt Rothenberg. Hoewel je kunt werken aan goed eten, sporten en tijd vinden voor zelfzorg, zoals meditatie, kunnen etherische oliën zoals rozemarijn ook helpen om stress te verlichten. “In onderzoek naar dit onderwerp leidde het inademen van rozemarijnolie tot antioxidantactiviteit en een verlaging van de cortisolspiegels, geassocieerd met verhoogde stress”, legt Rothenberg uit.

6. Het kan het risico op de ziekte van Alzheimer helpen verlagen

Rozemarijnolie kan de symptomen van de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen of verbeteren, hoewel er meer onderzoek nodig is om het verband te begrijpen. “Een studie uit 2016 keek naar de fenolische diterpenen in rozemarijnolie en ontdekte dat ze de dood van neuronen voorkomen en mogelijk beschermen tegen de ziekte van Alzheimer”, zegt Dr. Stephenson.

7. Het kan de symptomen van de menopauze helpen verminderen

“De hormoonbalancerende effecten van rozemarijn lijken echt gunstig te zijn voor de symptomen van een laag oestrogeen [levels], zoals opvliegers en slaapproblemen”, zegt Dr. Stephenson. Eén onderzoek toonde aan dat rozemarijn het vermogen van de lever om oestrogeen te metaboliseren kan vergroten, hoewel er meer onderzoek nodig is.

Zijn er risico’s of nadelen aan essentiële olie van rozemarijn?

Essentiële olie van rozemarijn is over het algemeen veilig bij plaatselijk gebruik of bij inademing als aromatherapie. Het is niet aanbevolen om oraal in te nemen, zegt Rothenberg. “In grote hoeveelheden, als het via de mond wordt ingenomen, kan het maagklachten, baarmoederbloedingen, irritatie van de urinewegen, een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht en andere allergische reacties veroorzaken”, zegt ze. Dus zelfs als het product van een bedrijf zegt dat het veilig is om in te nemen, doe het dan niet.

Zoals bij elk product kan er een individuele allergie of gevoeligheid optreden. Dus als u een bijwerking vindt, stop dan onmiddellijk met het gebruik. “Rozemarijnolie is gecontra-indiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding en mag niet worden gebruikt bij baby’s en kleine kinderen – niet tot de leeftijd van 4”, zegt Rothenberg. Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, bloeddrukmedicatie en diabetesmedicatie, dus overleg met uw arts voordat u het gebruikt om er zeker van te zijn dat het veilig is voor uw gebruik.

Hoe essentiële olie van rozemarijn te gebruiken voor de voordelen?

Begin bij elke nieuwe behandeling langzaam, gebruik zoals voorgeschreven en stop als er bijwerkingen optreden. “Dosering hangt af van het soort probleem dat u probeert aan te pakken, maar zoals altijd, gebruik zo min mogelijk product dat het gewenste effect biedt”, zegt Rothenberg. Bovendien is het geïndividualiseerd.

Als je essentiële olie van rozemarijn als actueel middel gebruikt of inademt, gebruik dan slechts een paar druppels per keer en verdun het, omdat het erg geconcentreerd is. “De kleine flesjes waarin het wordt verkocht, bevatten plastic druppelaars die het gemakkelijker maken om afzonderlijke druppeltjes af te geven ‘, zegt Rothenberg.

Als u inhaleert, opent u de fles en ademt u in. U kunt ook een paar druppels op een doek of tissue doen en deze bij uw gezicht houden. “Veel mensen gebruiken diffusers voor aromatherapie, die de essentiële olie in de omringende lucht verspreiden”, zegt Rothenberg, dus dat kan helpen.

Als u plaatselijk gebruikt, verdun het dan met een neutrale dragerolie zoals jojoba-olie om irritatie of brandwonden te voorkomen. “Rozemarijn en andere essentiële oliën worden gemakkelijk in je bloedbaan opgenomen wanneer je ze op je huid aanbrengt”, zegt Rothenberg. Gebruik voor volwassenen drie tot zes druppels etherische olie per theelepel dragerolie als een handige formule, stelt ze voor. Wrijf het in gebieden die verlichting nodig hebben, maar vermijd een beschadigde huid, die irritatie kan veroorzaken.

“Je kunt ook rozemarijnthee maken van het verse kruid, voor een minder geconcentreerde dosis van de olie”, voegt Dr. Stephenson toe. (Nogmaals, gebruik hiervoor geen essentiële olie van rozemarijn zelf.)

Hoe te winkelen voor essentiële olie van rozemarijn

“Het is belangrijk om te zoeken naar merken die transparant zijn over hun herkomst, welk deel van de plant ze gebruikten, hoe ze werden gewonnen en welke planten de formules precies bevatten”, zegt Dr. Stephenson.

“Bekende kwaliteitsbedrijven prijzen elke formule op basis van de plant of planten die ze in hun formules gebruiken, en bevatten geen synthetische ingrediënten zoals toegevoegde parfums”, vervolgt ze. Gebruik bijvoorbeeld geen oliën die gemaakt zijn om aroma aan potpourri toe te voegen. Ze mogen alleen worden gemaakt met essentiële oliën van therapeutische kwaliteit, en de meeste gerenommeerde bedrijven zullen ook de Latijnse namen van de planten die ze gebruiken, opnemen.

NOW Foods heeft een pure essentiële olie van rozemarijn, evenals doTERRA. Maar u kunt ook om aanbevelingen vragen van iemand bij uw plaatselijke gezondheidswinkel of van uw arts.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen voor cult-favoriete wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.