7 tips van experts om vreugde te prioriteren in een romantische relatie

Fhelemaal verliefd zijn, of zelfs gewoon een nieuwe romantische interesse hebben, kan veel lijken op de viscerale ervaring van vreugde zelf: misschien heb je het gevoel dat je door het leven zweeft, of je lacht en glimlacht meer dan ooit. In deze huwelijksreisfase gebeurt het vinden en opwekken van vreugde in een relatie vaak gewoon standaard. Maar uiteindelijk kan die happy-go-lucky vibe beginnen te sissen in meer een basislijn van tevredenheid. Hoewel die verschuiving dat zeker niet is alle slecht is (echte intimiteit ontwikkelt zich tenslotte in latere stadia van een relatie), kan het gemakkelijk zijn om een ​​deel van de gedeelde vreugde te verliezen wanneer de nieuwe relatie-energie afneemt. En het terugbrengen ervan is vaak de sleutel om een ​​​​relatie lang en sterk te houden.

Naast het cultiveren van nabijheid en een dieper gevoel van intimiteit, zegt relatietherapeut Melissa Divaris Thompson, LMFT, dat wederzijdse vreugde in een relatie “ook de veerkracht van een paar opbouwt door ze iets positiefs te geven om naar terug te verwijzen, waardoor ze gemakkelijker kunnen samenwerken door moeilijkere momenten’, zegt ze.

“Vreugde delen bouwt de veerkracht van een paar op.” —relatietherapeut Melissa Divaris Thompson, LMFT

Maar ondanks de voordelen van aanhoudende vreugde, is het niet zo gemakkelijk om bij te blijven. Natuurlijke vreugde in het begin van een relatie is grotendeels geworteld in de nieuwheid van de situatie, en na verloop van tijd kunnen routine en vertrouwdheid, nou ja, spelbrekers zijn. “Zodra we iets goed weten en het in onze hersenen kunnen analyseren, onderdrukt dat de ervaring ervan”, zegt joy-strateeg Grace Harry. “We beginnen onze partners korting te geven zoals we onszelf vaak verdisconteren.” Maar gewoon opnieuw focussen op een aspect van je partner dat je altijd leuk vond, kan weer een moment van vreugde opwekken. “Het brengt je terug naar die allereerste stem die je tot hen aantrok”, zegt ze.

Daarom brengen veel van de beste praktijken voor het verlevendigen van een romantische relatie met meer vreugde je terug naar deze positieve mentaliteit van vernieuwing en herontdekking. Hieronder lopen experts samen met je partner door hun beproefde technieken om vreugde op te vullen.

7 manieren om meer vreugde te creëren in een romantische relatie, volgens vreugde- en relatie-experts

1. Bouw je persoonlijke reservoir van vreugde op

Net zoals je niet volledig van iemand anders kunt houden totdat je van jezelf houdt, is het moeilijk om vreugde te vinden met een andere persoon als je niet weet hoe je het alleen kunt ervaren. En wanneer beide mensen in een relatie alleen vreugde kunnen ervaren, kunnen ze de onrealistische verwachtingen die ze hadden om vreugde te krijgen laten varen uitsluitend van elkaar. Daarom stelt Harry voor om je eerst op jezelf te concentreren. “We hebben de neiging om ‘s ochtends wakker te worden en meteen te beginnen met andere dingen, zoals: ‘Wat gebeurt er met mijn baas of mijn telefoon of mijn kind?’ Maar dan zijn we niet de ster van onze eigen show”, zegt ze. “Maak in plaats daarvan van jezelf je oefening en maak van je ongehuwd zijn je superkracht.”

Dat betekent niet dat je je partner moet negeren, maar vooral dat je prioriteit moet geven aan je eigen vreugdepraktijken en één ding moet vinden – of het nu een lied, een herinnering, een dans of iets anders is – dat “je doet denken aan het sappigste deel van wie je bent”, zegt Harry. Als je je onthecht voelt van vreugde, kun je er een beroep op doen om u terug naar jou. “Dat is de persoon die ook op een goede plek zal zijn om vreugde binnen de relatie te ervaren”, zegt Harry.

2. Zet in op één specifieke, terugkerende gedeelde ervaring

Begin als stel met het vinden van jullie gemeenschappelijke vreugdevolle grond. “Stel jezelf de vraag: ‘Wanneer heb je je synchroon, levend, verbonden, intiem en lichter met elkaar gevoeld?’ Dit zijn allemaal tekenen dat we samen in een vreugdevolle staat verkeren’, zegt Thompson. Misschien was het een grappige film kijken of samen wandelen of naar een optreden gaan. Zodra je een paar dingen hebt bedacht, stelt Harry voor om er een te kiezen en deze in te plannen als een terugkerend niet-onderhandelbaar in je agenda’s.

“Als koppels iets hebben dat ze samen doen waarvan ze weten dat ze erop kunnen rekenen – we gaan bijvoorbeeld elke zondagmiddag wandelen – scheelt dat veel”, zegt Harry. “Het hoeft niet één keer per week te zijn; het kan een keer per maand zijn, maar wat het ook is, het is een onbreekbare overeenkomst.”

Dit zorgt ervoor dat wat er ook in het leven gebeurt, jullie twee een gedeelde positieve ervaring in de boeken zullen hebben. “Dat stelt je in staat om compersie te ervaren, wat het gevoel is je te verheugen in de vreugde van iemand anders, of vreugde te ervaren door getuige te zijn van de vreugde van iemand anders”, zegt klinisch psycholoog Alexandra Solomon, PhD, expert bij de emotionele-wellness-app Mine’d.

3. Dwing elkaar niet om van dezelfde dingen te genieten

Als er een asterisk op deze zou staan, zou er staan: “Als je weet dat ze” echt dat wil zeggen, je kunt je partner zeker voorstellen om mee te doen aan je yogales of samen met jou naar een bepaalde show te kijken, en er is altijd een kans dat zij er ook in geïnteresseerd zullen zijn, en als resultaat zul je ervaren een gelukkig moment van gedeelde vreugde. Maar – en het is een grote maar – als je weet dat ze elke seconde vrezen, zou je meer vreugde in je relatie door ze er gewoon buiten te laten. “In je eentje dingen hebben die je vreugde brengen, is net zo belangrijk als dingen samen hebben”, zegt geluksexpert Michelle Wax, oprichter van American Happiness Project, een bedrijf dat digitale programmering biedt voor bedrijven en individuen om geluk te vergemakkelijken.

“Alleen dingen hebben die je vreugde brengen, is net zo belangrijk als dingen bij elkaar hebben.” —Michelle Wax, geluksexpert

En in feite, als ieder van jullie die tijd alleen heeft om je individuele interesses en passies te onderzoeken, is de kans groter dat je terugkeert naar je paartijd en je je verlevendigd en verjongd voelt, zegt Dr. Solomon.

4. Communiceer openlijk

Hoewel gebrek aan communicatie de vaak genoemde hoofdoorzaak is van veel partnerschapsproblemen, is het ook een grote rover van vreugde in een romantische relatie, zegt Harry. Niet zeggen wat je te zeggen hebt als je het moet zeggen, wekt alleen maar wrok op, waardoor je niet volledig aanwezig bent. “Ik zeg altijd tegen koppels: ‘Er mag niets in je hoofd worden gezegd dat er niet uitkomt'”, zegt Harry, “omdat intimiteit eigenlijk gewoon communicatie is.”

En dat geldt niet alleen voor de dingen die moeilijk te zeggen zijn. “Als je partner iets doet of iets deelt waardoor je je gelukkig voelt, vertel het hem dan”, zegt Wax. “We zijn geen gedachtenlezers, en veel mensen pikken subtiele hints niet op die voor de ander vanzelfsprekend lijken.”

5. Plan actief dingen samen

Als je ooit weken of zelfs maanden van tevoren een spannende vakantie hebt gepland, weet je hoe krachtig het is om op iets goeds te anticiperen om vreugde op te wekken. Samen met je partner iets plannen, betekent gewoon dat je die vreugde kunt delen, zegt Wax. “Het kan zo simpel zijn als het plannen van wat je vanavond gaat eten of zo groot als het plannen van die droomreis naar een nieuwe plek die jullie allebei wilden bezoeken”, zegt ze. “Hoe dan ook, door opwinding en vreugde te creëren in afwachting van de gedeelde ervaring, versterkt u de ervaring zelf.”

6. Vind kansen om gek te worden

Als lachen het toppunt van vreugde is, is dwaasheid de zekerste weg daarheen. Daarom raadt Harry altijd aan om vaker dwaas te zijn. “Ik zeg tegen mijn klanten: ‘Gamify alles'”, zegt ze. Maar voor alle duidelijkheid, dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je een feitelijk spelletjesavond of het toevoegen van een bepaalde activiteit aan uw agenda die past bij een vooropgezet concept van ‘plezier’. “Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal competitieve mensen, en een spelavond kan voor bepaalde mensen net zo snel een nachtmerrie worden”, zegt ze. “Wat ik zeg is om gewoon de hele dag gekker met elkaar te zijn.”

Met name het aanboren van dwaasheden kan elke gekheid of spanning vrijwel onmiddellijk oplossen, daarom raadt Harry het ook aan als hulpmiddel in elke situatie die ongemakkelijk of extra kwetsbaar kan aanvoelen. “Probeer eens een gekke kaart te trekken of een dansvoorstelling te maken van wat je te zeggen hebt”, stelt Harry voor. Als je dwaasheid gebruikt om expressief te zijn, voegt ze eraan toe, wordt het gemakkelijker om je op je gemak te voelen om jezelf te zijn.

7. Wees helemaal kinderlijk

Er gaat niets boven een goed ouderwets kussengevecht om je uit je leven te slaan en je vreugdesappen te laten stromen, zegt Harry. “Overdenk het niet”, zegt ze. “Ga gewoon je slaapkamer binnen, pak een kussen en gooi het door de kamer.”

Haar andere ludieke suggestie? Een kietelsessie. “Mijn partner is 1.80 en 250 pond, en als hij zich als een vrek gedraagt, begin ik hem te kietelen, en het werkt altijd”, zegt ze lachend. Het idee is gewoon om je van nature vreugdevolle zelf naar voren te brengen. “Ik noem het niet je innerlijke kind, want velen van ons zijn gewoon bevroren in het jaar dat we ons overlevingspatroon creëerden of die publieke avatar bouwden die niet echt onszelf is”, zegt Harry. “Maar de persoon onder die avatar is leuk en grappig en dom, en soms moeten we daar gewoon aan herinnerd worden.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.