7 tips om een ​​oplichter te herkennen en uzelf te beschermen

EENis iemand die deze maand uren van haar leven heeft verloren om De Tinder Swindler en Anna uitvinden, hebben oplichters zwaar op mijn gedachten gewogen, met name hoe ze in staat zijn om behendig te infiltreren en zelfs de levens te ruïneren van schijnbaar slimme, succesvolle, veeleisende en anders gewoon “meedoende” mensen. Ik maak me zorgen dat als zoiets anderen kan overkomen, het mij ook kan overkomen? Het lijkt erop dat het kan, want als ik iemand voor het eerst ontmoet, is mijn eerste gedachte: niet dat ze alleen uit zijn op mijn spaargeld (en nog wat) of een andere opportunistische onderneming die mijn eigen belangen in het stof zou kunnen laten. Maar volgens experts vereisen de geheimen van het spotten van een oplichter (wat je verstandig zou zijn om te leren) dat je rekening houdt met bepaalde manipulatieve tactieken die in het spel zijn.

“Het is belangrijk voor het welzijn van mensen om vertrouwd te raken met de tekenen van een oplichter, omdat ze daarmee de mogelijkheid voorkomen om kwetsbaar en onwetend slachtoffer te worden van oplichterij”, zegt gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut Omar Ruiz, LMFT, eigenaar van de in Boston gevestigde therapiepraktijk Talk Think Thrive. “Als een persoon zich niet bewust is van een oplichter, lopen ze het risico hun emoties, geld en vooral hun identiteit te verliezen.”

“Als een persoon zich niet bewust is van een oplichter, lopen ze het risico hun emoties, geld en vooral hun identiteit te verliezen.” —Omar Ruiz, LMFT

Om een ​​paar cijfers in gevaar te brengen, alleen al cybercriminaliteit kost slachtoffers naar schatting $ 318 miljard per jaar, en volgens het Federal Bureau of Intelligence, romantiekgerelateerde oplichting (à la la De Tinder Swindler) kostte Amerikanen meer dan $ 1 miljard in 2021.

Met dat alles in gedachten, is het duidelijk gunstig om de tekenen van een oplichter te kunnen herkennen – of het nu voor romantische bezigheden is of niet. Lees verder om te leren hoe je een oplichter kunt herkennen, volgens een relatietherapeut en een cyberbeveiligingsexpert.

7 tips om een ​​oplichter te herkennen (en jezelf tegen hen te beschermen)

1. Meteen het gesprek offline willen halen

Als de oplichter in kwestie iemand is die je online hebt ontmoet, zijn ze zich ervan bewust dat sommige dating-apps beveiligingsmaatregelen hebben getroffen om oplichting te voorkomen. Als ze je van de app halen waarmee je oorspronkelijk verbinding hebt gemaakt, lopen ze niet het risico betrapt te worden op die monitoring, zegt Lisa Plaggemier, interim-directeur van de National Cybersecurity Alliance. Bovendien is er op die manier geen gemakkelijk toegankelijk logboek van de gesprekken.

Stel dat u iemand tegenkomt die te graag van de app af wil. In dit geval wil je proberen ze daar een tijdje te houden om te zien hoe ze met je communiceren. Als ze ervoor openstaan ​​om aan te blijven, is dat een teken dat je waarschijnlijk veilig bent. Als er echter weerstand is, vooral als de weerstand je een ongemakkelijk gevoel geeft, kun je overwegen om dat account te blokkeren om jezelf te beschermen tegen een potentiële oplichter.

2. Over geld gesproken, de eerste kans die ze krijgen

Of de relatie in kwestie nu platonisch of romantisch is, het is meestal geen goed teken als de persoon met je begint over financiën te praten, en het is een grotere rode vlag als ze je vragen om geld te geven. “Oplichters jagen op de kwetsbaarheid van iemands emoties… om je gemakkelijk te overtuigen om ze geld te geven”, zegt Ruiz.

Meestal gebruiken oplichters twee tactieken om dit te doen: de eerste is dat ze zich voordoen als een vermogend persoon die te maken heeft met een gevaarlijke omstandigheid waarin ze geen toegang hebben tot hun geld (dus vragen ze om je hulp en beloven ze je terug te betalen). De tweede is dat ze doen alsof ze in extreme financiële moeilijkheden verkeren, en (op de een of andere manier) alleen u kan hen helpen weer op de been te komen, ook al heb je ze net ontmoet. Als u een van deze rode vlaggen opmerkt, moet u de communicatie zo snel mogelijk beëindigen.

3. Weten heel veel over jou, zelfs voordat hij je ontmoet

“Laat je niet misleiden door hoeveel iemand over je lijkt te weten, of hoeveel je gemeen lijkt te hebben”, zegt Plaggemier. Dat gezegd hebbende, als je iemand bent die iets heeft gepost over je favoriete eten, favoriete films of zelfs tegenslagen op een openbaar forum, kan het moeilijk zijn om te weten of je te maken hebt met een oplichter of iemand die gewoon probeert te bereiken Ken jou. “Er is al zoveel informatie over ons”, voegt ze eraan toe. “[It’s] heel gemakkelijk voor iemand om een ​​verbindingspunt te faken om iets gemeenschappelijks te faken.”

Wat betreft het gebruik van deze tip om een ​​oplichter te spotten, is het een goed idee om op je intuïtie te vertrouwen. Als het voelt alsof iemand het weet te veel over jou – vooral als je elkaar nog nooit hebt ontmoet – wil je misschien stoppen met met die persoon te praten.

4. Een sterk (en onnodig) gevoel van urgentie

Of ze je nu willen ontmoeten, gebeld willen worden of geld willen sturen, er is meestal een gevoel van urgentie dat het opsporen van oplichters een beetje makkelijker maakt, zegt Plaggemier. Alles en nog wat voor een oplichter moet meteen goed worden gedaan – anders neemt hun kans om gepakt te worden toe. Je zou kunnen proberen ze af te wachten, maar een betere strategie kan zijn om de communicatie helemaal stop te zetten.

5. Altijd op reis

Hoewel reizen deel kan uitmaken van iemands werk, zegt Ruiz: “Een oplichter zal het excuus gebruiken dat ze het zo druk hebben met hun ‘zaken’ of ‘vastzitten in een ander land’. [so that] ze kunnen je niet ontmoeten.” Om jezelf te beschermen, moet je nadenken over hoe de interacties je laten voelen. Als je een onderbuikgevoel hebt dat deze persoon dat is te niet beschikbaar, vertrouw het (eerlijk gezegd, zelfs als ze geen oplichter zijn).

6. Je aansteken om te voorkomen dat je betrapt wordt

In wezen is gaslighting een manipulatieve tactiek waarbij het doel van de gaslighter is om een ​​slachtoffer zijn eigen realiteit in twijfel te laten trekken. “Dit doen is een vorm van emotioneel misbruik waardoor een oplichter een bepaalde mate van macht over je kan uitoefenen en je ertoe aanzet jezelf te twijfelen”, zegt Ruiz.

Dit kan betekenen dat u uw oplichter bewijsmateriaal over hen verstrekt – zoals foto’s, video’s of zoekopdrachten op internet – en zij antwoorden door te zeggen dat zij het niet zijn, of door te vragen of u echt gelooft dat wat u hebt gezien, gehoord of gelezen waar is, voegt Ruiz toe.

7. Persoonlijke identificeerbare informatie opvragen

“Wanneer de leugens een beetje extremer worden – ze verkeren in fysiek gevaar of hebben te maken met een levensbedreigende ziekte – zal de oplichter overreding gebruiken om je persoonlijke identificeerbare informatie te verkrijgen, zoals je paspoort, burgerservicenummer, rijbewijs of bankrekeninggegevens”, zegt Ruiz.

Wanneer u net iemand ontmoet, is het nooit echt nodig dat die persoon uw zeer gevoelige persoonlijke informatie heeft. Als ze erom vragen, is het slim om die persoon te blokkeren en te melden bij de juiste autoriteiten. En afhankelijk van waar je deze persoon hebt ontmoet, kun je aangifte doen bij de lokale politie, de app waarmee je verbinding hebt gemaakt of het Internet Crime Complaint Center van de FBI.

Uiteindelijk kom je op een kruispunt in je relaties van allerlei soorten waar je moet beslissen of een persoon betrouwbaar is of niet – en als een van deze tekenen van oplichter aanwezig is, wil je misschien twee keer nadenken voordat je ze laat in je leven.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.