7 tekenen van onvolwassenheid Therapeuten zeggen dat volwassenen kunnen ontgroeien

WOf je nu lacht om scheetgrappen of erop staat dat je je favoriete suikerhoudende ontbijtgranen altijd bij de hand hebt, er zijn een aantal dingen die technisch gezien als onvolwassen kunnen worden geclassificeerd – wat een negatieve bijklank heeft – ondanks dat ze volkomen goedaardig zijn met betrekking tot hoe je opereren in de wereld. Als alternatief kunnen bepaalde tekenen van onvolwassenheid een ernstige impact hebben op je leven – en het leven van de mensen om je heen – en je bent je er misschien niet eens van bewust dat ze een probleem zijn dat je mogelijk tegenhoudt.

Er zijn veel mogelijke redenen waarom je vasthoudt aan onvolwassen gedrag, waaronder beloond worden omdat je onvolwassen bent, omringd worden door andere niet-zo-volwassen mensen, een gewelddadige opvoeding hebben, of geen volwassen rolmodellen hebben tijdens het opgroeien, zegt klinisch psycholoog John E. Mayer, PhD, auteur van Family Fit: Vind je balans in het leven.

“Om een ​​diepgeworteld gedragspatroon te veranderen, moet een persoon een bepaald niveau van bewustzijn hebben dat het gedrag problematisch is en dat het negatieve gevolgen heeft.” —Monifa Seawell, MD, psychiater

Maar hoe ze ook zijn ontstaan, je kunt onvolwassen gedrag niet corrigeren of ontgroeien als je je niet realiseert dat ze een rol spelen. “Om een ​​diepgeworteld gedragspatroon te veranderen, moet een persoon op zijn minst een bepaald niveau van bewustzijn hebben dat het gedrag problematisch is en dat het schade veroorzaakt en negatieve gevolgen heeft”, zegt Monifa Seawell, MD, een bestuurslid. gediplomeerd psychiater in Atlanta.

Om wat giswerk weg te nemen van de vraag of u tekenen van onvolwassenheid vertoont die u zouden kunnen tegenhouden, schetsen deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg veelvoorkomende voorbeelden die ze zien. En – let op – ze zijn allemaal te repareren.

7 tekenen van onvolwassenheid, plus hoe therapeuten voorstellen om er doorheen te werken

1. Je hebt snelle emotionele escalaties

Iedereen heeft hier en daar momenten waarop ze snel opgewonden raken, maar als dit een go-to-reactie is als je van streek bent, is dat een teken van onvolwassenheid, zegt psycholoog Peter Economou, PhD, programmadirecteur bij de afdeling Toegepaste Psychologie aan de Rutgersuniversiteit.

“Snelle emotionele escalaties houden waarschijnlijk de gedachte in dat iemand je ‘aanvalt’ of dat er een andere cognitieve vervorming in het spel is”, zegt hij. Dit betekent dat u de dingen regelmatig als ernstiger of intenser ervaart dan ze in werkelijkheid zijn en dat u daardoor op een hoger niveau reageert.

Hoe je er overheen kunt groeien: Een vorm van counseling zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kan je helpen te begrijpen waarom je de onmiddellijke reactie hebt die je doet, en hoe je het naar iets gezonder kunt leiden, zegt Dr. Mayer.

2. Je hebt de neiging om anderen de schuld te geven als er iets misgaat

Tuurlijk, soms is het is de schuld van iemand anders als er iets misgaat, zoals je kamergenoot die je favoriete shirt in de was bevlekt omdat ze een pen in hun zak hebben laten zitten. Maar constant anderen de schuld geven – zelfs als je diep van binnen weet dat het probleem niets met hen te maken heeft – geeft aan dat je niet bereid bent om verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, zegt Dr. Mayer.

Hoe je er overheen kunt groeien: Dit oplossen “vereist hulp van anderen en vertrouwt op anderen om de realiteit van uw beschuldigingen aan te tonen”, zegt hij. Kortom, als je vriend zachtjes opmerkt dat jij de gemeenschappelijke noemer bent in je lange reeks rommelige scheidingen, is het waarschijnlijk de moeite waard om ze op zijn minst aan te horen in plaats van naar ze uit te halen omdat ze dit onder je aandacht hebben gebracht.

3. Je hebt problemen met impulsbeheersing

Misschien betekent dit dat je moet besluiten om de avond voor een grote werkdeadline uit te gaan drinken of in een opwelling een hele dure vakantie te boeken. Hoe het ook voor jou verschijnt, moeite hebben met het beheersen van je impulsen is een gedragsreactie die verband houdt met je frontale kwab, dat wil zeggen het gebied van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het beheersen van je reacties en het controleren van jezelf, zegt dr. Economou. En zonder die controle te beheersen, loop je het risico om onverantwoorde beslissingen te nemen voor je leven en toekomst.

Hoe je er overheen kunt groeien: Dat kan ook worden geholpen met CGT, zegt dr. Economou. Uw therapeut kan aanbevelen wat bekend staat als ‘conditionering van de frontale kwab’, waarbij zaken als mindfulness en meditatie betrokken zijn, om u te helpen begrijpen dat uw reacties waarschijnlijk een reactie zijn op iets anders dat aan de hand is.

4. Je hebt het gevoel dat je in het middelpunt van de belangstelling moet staan

Dit kan een beetje lastig zijn om te identificeren, aangezien een verlangen om in de schijnwerpers te staan ​​een teken kan zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, zegt dr. Economou. “Maar er is een spectrum van behoefte om in het middelpunt van de belangstelling te staan”, voegt hij eraan toe, en opmerken wanneer het problematisch wordt, is een sleutel om uit het teken van onvolwassenheid te groeien.

Hoe je er overheen kunt groeien: Als je merkt dat je je rot voelt als de focus niet op jou ligt, raadt Dr. Economou aan om even rustig aan te doen en na te denken over je persoonlijke waarden: “Als het belangrijk voor je is om een ​​zorgzaam persoon te zijn en je het middelpunt van aandacht, denk na over hoe je iemand in je omgeving of binnenste cirkel zou kunnen negeren en niet actief naar hen zou luisteren.” Door jezelf daaraan in bepaalde situaties te herinneren, kan je leren om die impuls onder controle te houden.

5. Je zet jezelf altijd op de eerste plaats

Dit kan een ander moeilijk teken van onvolwassenheid zijn om te navigeren, gezien de waarde om voor jezelf te zorgen, zegt Dr. Economou. “Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen pathologisch narcisme en zelfvertrouwen”, zegt hij. “Vertrouwen is niet negatief.” Waar dingen inherent negatief worden, is wanneer ze interpersoonlijke relaties verstoren, of als je constant feedback krijgt waar je moeilijk mee kunt werken.

Hoe je er overheen kunt groeien: Bewustwording is het halve werk, zegt Dr. Seawell: “Iemand moet zich ervan bewust zijn dat zijn gedrag schadelijk is, maar er ook voor zorgen dat hij zichzelf of anderen schade berokkent.” Luisteren naar feedback van de mensen in je leven en daadwerkelijk rekening houden met hun gedachten, kan je ook een heel eind helpen, zegt Dr. Mayer. Als dat niet lijkt te werken, kan therapie je helpen te bepalen waar je de grens overschrijdt van zelfvertrouwen naar egoïsme of narcisme, zegt dr. Economou.

6. Je hebt moeite om van je fouten te leren

Iedereen maakt fouten, maar ervan leren – en je best doen om die specifieke fout in de toekomst te voorkomen – is een teken van volwassenheid, zegt dr. Economou. “Het vereist een bepaald niveau van inzicht om fouten te kunnen begrijpen en omarmen”, zegt hij. Voor sommige mensen is het echter gemakkelijk om in cycli van het maken van dezelfde fouten te komen zonder dat ze zich ervan bewust zijn of de actieve intentie hebben om te voorkomen dat ze zich herhalen. Dat, zegt dr. Economou, is een teken van onvolwassenheid.

Hoe je er overheen kunt groeien: Een therapeut kan u helpen bij het identificeren van strategieën om de cirkel te doorbreken. Tijd kan ook nuttig zijn, zegt Dr. Mayer.

7. Je probeert verantwoordelijkheid te ontlopen

Verantwoordelijkheid, of het nu gaat om het behouden van een vaste baan, het betalen van je huur of het hebben van een relatie ‘vereist een zekere mate van emotionele volwassenheid’, zegt dr. Economou.

Hoe je er overheen kunt groeien: Als je het gevoel hebt dat je constant verantwoordelijkheid in je leven afwijst, raadt Dr. Economou aan om kleine stappen te nemen om dat te veranderen, zoals vrijwilligerswerk om je volgende etentje met vrienden te organiseren of een paar dagen op de hond van je ouders te passen. Van daaruit kun je dingen opschalen.

Hoewel het mogelijk is om deze veelvoorkomende tekenen van onvolwassenheid te veranderen, zal er geen verandering plaatsvinden, tenzij de persoon geïnteresseerd is om er overheen te groeien. “Geen van deze gedragingen zal veranderen tenzij het individu die verandering wil”, zegt Dr. Mayer.

Als je hebt erkend dat je enkele van deze tekenen van onvolwassenheid in je leven vertoont en je er echt iets aan wilt doen, “is het de moeite waard om contact op te nemen met een getrainde, erkende en gerenommeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Dr. Seawell. . Ze zouden je moeten kunnen helpen bepalen waar je de fout ingaat en een plan in gang zetten om dingen op te lossen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.