7 tekenen dat je can-do-houding eigenlijk ‘giftige positiviteit’ is

toxische positiviteit kan schadelijk zijn voor je lichaam en je geest. Zie het als het creëren van een verhaal dat draait om je goed voelen en het van de positieve kant zien, terwijl je je negatieve emoties verbergt op een manier die niet redelijk, niet natuurlijk of niet mentaal gezond is. Maar voor mensen met een zonnig karakter is het misschien moeilijk om te zien of je positiviteit iets anders is dat verhuld is.

Nou, best wel moeilijk. Schrijven voor The Psychology Group, Samara Quintero, LMFT, CHT en Jamie Long, PsyD, helpen identificeren hoe giftige positiviteit woekert. Voor alle duidelijkheid: giftige positiviteit is niet zo eenvoudig als gewoon prettig zijn. Ze definiëren giftige positiviteit als een “buitensporige en ineffectieve overgeneralisatie van een gelukkige, optimistische staat in alle situaties”, en merken verder op dat “toxische positiviteit resulteert in de ontkenning, minimalisering en ongeldigverklaring van de authentieke menselijke emotionele ervaring.”

Je bent namelijk een persoon. Je bent geen millennial roze “Good Vibes Only” sierkussen. Soms zijn de dingen verschrikkelijk en is het effectiever om jezelf of je dierbaren je waarheid te laten spreken. Als je dingen opkropt, nou, dat kan echte stress voor lichaam en geest veroorzaken. En als je je vriend vertelt dat “alles gebeurt met een reden” wanneer een of andere idioot in een Hummer hun corgi, wafels, stoomt, krijg je een klap op zijn kop.

Dus, hoe herken je de verschillen tussen de een en de ander? Hieronder zeven tekenen van giftige positiviteit:

De veelbetekenende tekenen van giftige positiviteit

  1. Je ware gevoelens verbergen of maskeren
  2. Proberen om “gewoon door te gaan” door emotie(s) te vullen of te negeren
  3. Je schuldig voelen omdat je voelt wat je voelt
  4. Het minimaliseren van de ervaringen van andere mensen met “feel good” citaten of uitspraken
  5. Proberen iemand perspectief te geven (bijv. “het kan erger”) in plaats van hun emotionele ervaring te valideren
  6. Anderen te schande maken of berispen voor het uiten van frustratie of iets anders dan positiviteit
  7. Dingen die je dwars zitten wegpoetsen met een “Het is wat het is”

Als u zich schuldig maakt aan een van deze (met name 4-6), is het: echt tijd om jezelf te controleren. Een façade houden van “Alles is geweldig!” gaat het des te moeilijker maken om contact te maken met mensen. Door je eigen emoties niet te tonen, leer je mensen een persona kennen. Evenzo zullen anderen uw citatengooiende karton aannemen en zullen ze worden uitgeschakeld door uw gebrek aan empathie.

Van de zonnige kant kijken is geen fatale fout. De wereld is vol optimisten en pessimisten, een delicate balans tussen licht en donker. Wat experts vragen, is dat wanneer je op zoek bent naar de zilveren rand, erken dat de wolken eigenlijk bestaan. Stop ook met het gebruik van die zilveren lijn, rebrand met iets als: “Ik zie je en ik ben hier voor je.”

Uiteindelijk is de beste manier om positiviteit te verspreiden, mensen – en jezelf – een zekere mate van mededogen en loutering toe te staan.

Dus, hoe specifiek voorkom je dat giftige positiviteit je leven binnensijpelt? Om te beginnen kun je ernaar streven om op een gezonde manier een volledig scala aan emoties te tonen. Hieronder geven experts drie tips om precies dat te doen:

Hoe giftige positiviteit te vermijden?

1. Modelleer je volledige lijst van emoties rond je dierbaren

Een goed model zijn van emotionele intelligentie kan positieve resultaten opleveren, en een sleutel tot het cultiveren van emotionele intelligentie is het uiten van je ware emoties op een natuurlijke en eerlijke manier. In de praktijk kan dit moeilijk zijn met mensen die je niet goed kent, maar je kunt beginnen door te modelleren met vrienden en familie, of met wie je ook kwetsbaar kunt zijn.

En als er geen mensen in je leven zijn met wie je voelt dat je kwetsbaar kunt zijn, is het nog steeds mogelijk om eerlijk te zijn over je emoties. Geef gewoon het goede voorbeeld. “Toxische positiviteit kan vat krijgen in gemeenschappen, op basis van wat we denken dat acceptabel is”, zegt Amanda White, LPC, gediplomeerd therapeut en oprichter van Therapy for Women Center. “Als ik niet laat zien dat ik ergens boos over ben, dan doen vrienden en familie dat niet en kan het zich zo verspreiden.” Door je echte emoties te modelleren, help je dat patroon te doorbreken.

2. Wees niet bang om te zeggen dat het niet goed met je gaat

Elyse Fox, activist en oprichter van Sad Girls Club, een non-profitorganisatie die zich richt op het bieden van middelen voor mentaal welzijn en een gemeenschap voor Black, Indigenous, and People of Color (BIPOC) moedigt mensen in haar netwerk aan om al hun gevoelens te ervaren en te uiten, inclusief negatieve emoties zoals woede en verdriet. “Je moet alle onderliggende emoties ervaren om te genezen”, zegt Fox. “Je kunt niet zomaar een masker opzetten.”

“Je moet alle emoties die eronder zitten ervaren om te helen. Je kunt niet zomaar een masker opzetten.” —Elyse Fox, oprichter van de Sad Girls Club

“We bevinden ons nu in een staat waarin we nog steeds niet weten wat er aan de hand is. We weten niet wat er de komende maand gaat gebeuren”, zegt Fox, eraan toevoegend dat het oké is om je onzeker of onzeker te voelen over de toekomst. “We moedigen onze gemeenschap echt aan om deze echte gesprekken te voeren en te praten over de kleine nuances van hun geestelijke gezondheid.”

3. Herkader de manier waarop je over negatieve emoties denkt

Je hoeft ze zelfs helemaal niet als “negatieve” emoties te beschouwen! Gevoelens van verdriet en woede zijn niet inherent negatief; het zijn gewoon reacties op wat er gebeurt, zegt Jasmine Marie, een adembeoefenaar en oprichter van Black Girls Breathing. Wanneer die gevoelens opkomen, gebruik ze dan als indicatoren: denk: “‘Waar moet ik op letten?’ en ‘Waar moet ik medelijden mee hebben?'”, zegt Marie.

En terwijl je de negatieve associaties met je gevoelens verwijdert, herinner jezelf eraan dat emoties met elkaar verweven en complex zijn. Je mag gevoelens in menigten hebben, en zelfs als je een rommelige combinatie van geluk en schuld ervaart, of ellende en opwinding, of al het bovenstaande, erken het en modelleer het voor anderen.

“We zijn geen monoliet”, zegt Marie. “Je mag dankbaar zijn dat je een baan hebt, maar begrijp ook dat het je op dit moment zwaar belast.” En als je het van binnen voelt, probeer het dan aan anderen uit te leggen. Door dit te doen, zegt Marie, help je de verspreiding van giftige positiviteit te stoppen: “Als je het zegt, zullen anderen zichzelf toestemming geven om te zeggen:” Er is niets mis met mij als ik dat ook ervaar. ‘”

Leave a Reply

Your email address will not be published.