7 ongevoelige persoonlijkheidskenmerken om op te letten, volgens psychologen

No één is perfect, en wat onze individuele persoonlijkheidskenmerken betreft, bezitten we allemaal enkele geweldige eigenschappen en andere die te wensen overlaten. Openheid voor ervaringen en extraversie worden bijvoorbeeld over het algemeen geclassificeerd als ‘gezonde’ persoonlijkheidskenmerken, voornamelijk omdat ze kunnen bijdragen aan psychisch welzijn. En je zou het moeilijk hebben om iemand te vinden die zegt dat aardig, eerlijk of attent zijn slechte dingen zijn. Maar persoonlijkheidskenmerken die verband houden met ongevoelig zijn, zijn grotendeels niet geweldig, omdat ze een gezonde menselijke verbinding kunnen voorkomen. Dus hoewel bepaalde, minder dan ideale facetten van een persoon in je leven de moeite waard zijn om over het hoofd te zien (of op zijn minst mogelijk om aan te werken), kan ongevoeligheid een non-starter zijn voor een gezonde relatie.

Ongevoeligheid wordt gedefinieerd als het voelen van geen emotie, en volgens klinisch psycholoog Ramani Durvasula, PhD, komt het echt neer op een gebrek aan empathie, wat niet geweldig is in de reikwijdte van relaties: “Waar er geen empathie is, kan er niet echt een relatie zijn”, voegt ze eraan toe.

Maar naast het kenmerk van ongevoeligheid dat je een gebrek aan empathie hebt, zijn er ten minste zeven andere persoonlijkheidskenmerken die een weerspiegeling zijn van ongevoelig zijn om je bewust van te zijn, zodat je jezelf in al je relaties kunt beschermen.

Wees je bewust van deze 7 persoonlijkheidskenmerken die verband houden met ongevoelig zijn

1. Onvriendelijkheid

Als je hebt gemerkt dat je partner onaardig is tegen anderen – of dat nu jou, hun dierbaren of volslagen vreemden zijn – is dat een teken dat ze een ongevoelig persoon kunnen zijn. Natuurlijk komt onvriendelijkheid in verschillende vormen voor. Een ongevoelig persoon maakt grappen bijna uitsluitend ten koste van anderen, ze vinden het misschien een beetje te grappig als anderen gewond raken, of ze vinden het misschien zelfs grappig om andere mensen pijn te doen, voegt psycholoog Aimee Daramus, PsyD, eraan toe.

2. Onbevreesdheid

Dit soort onverschrokkenheid is niet het positieve, moedige soort dat nodig is om voor een grote menigte te presenteren of om te vechten voor sociale rechtvaardigheid. In plaats daarvan, zegt dr. Daramus, is het de gevaarlijke soort, zoals roekeloos autorijden en andere activiteiten die anderen onnodig in gevaar brengen ‘gewoon voor de lol’.

3. Gebrek aan zelfbewustzijn

Volgens Dr. Durvasula kunnen mensen die geen zelfbewustzijn hebben, ongevoelig zijn omdat ze “heel weinig besef hebben van hoe hun gedrag en hun woorden andere mensen beïnvloeden.” En dat is natuurlijk niet ideaal als je een gezonde romantische relatie met iemand wilt hebben.

“De persoon die zelfreflecterend is, zou zeggen: ‘Ik kan maar beter op mijn toon letten’ of ‘Ik kan maar beter weten hoe ik deze persoon benader'”, zegt Dr. Durvasula. Als je merkt dat je partner vaak naar je snauwt of agressief reageert in plaats van te reageren zodra ze tijd hebben gehad om na te denken, zegt Dr. Durvasula dat je misschien een ongevoelig persoon aan je handen hebt.

4. Meedogenloosheid

Omdat een gebrek aan empathie vaak voorkomt bij hardvochtigheid, voelen ongevoelige mensen zich zelden slecht over – laat staan ​​dat ze zich verontschuldigen voor – wandaden die ze hebben begaan, schade toebrengen aan dingen die ze hebben gezegd of iemand anders een slecht gevoel geven. “Dat doen ze niet” voelen sorry’, zegt dr. Daramus. “En het is niet zozeer het narcistische gevoel van rechten, maar meer van: ‘Ik begrijp echt niet dat ik iets verkeerd heb gedaan.'”

5. Overdreven charmant

Dr. Daramus zegt dat mensen die ongevoelig zijn, ook, totaal contra-intuïtief, als buitengewoon charmant kunnen overkomen. “Zeer ongevoeligheid helpt hen charmant te zijn, omdat ze vrij koel zijn over hoe ze over komen”, zegt ze. Deze charme wordt echter zelden voorgoed gebruikt, waarschuwt Dr. Daramus. “[They] doe een stap achteruit, kijk wat je wilt, kijk wat je leuk vindt en geef het je – maar op een zeer berekende manier. Het is niet omdat ze er echt om geven, maar omdat het hen op de een of andere manier ten goede komt.”

6. Oneerlijkheid

“Harde mensen hebben de neiging om niet de waarheid te vertellen”, zegt Dr. Durvasula, eraan toevoegend dat dit komt omdat ze leugens gebruiken als een manipulatieve tactiek om iemand ertoe te brengen iets voor hen te doen. Stel dat uw partner u belt om u te vertellen dat hun auto kapot is en dat ze een lift nodig hebben. Dan, slechts een paar uur later, zie je ze rondrollen in hun sedan. Dat is absoluut het soort oneerlijkheid dat als een harteloze persoonlijkheidskenmerk kan worden beschouwd, zegt dr. Durvasula.

7. Gebrek aan emotionele variabiliteit

Ongevoelige mensen vertonen vaak niet een breed scala aan emoties, zegt dr. Durvasula, en de gevoelens die ze doen aanwezig zijn, zullen ze waarschijnlijk ‘op gespannen voet met andere mensen brengen’. Bepaalde tekenen van agressie, voegt ze eraan toe, (zoals schreeuwen, prikkelbaarheid, woede) kunnen in verband worden gebracht met ongevoeligheid, dus let op als je partner ze vaak vertoont.

“Als iemand iets droevigs zegt, zul je die emotie niet bij hen zien veranderen, omdat ze echt niet die diepe emotie hebben als het erom gaat dicht bij andere mensen te zijn”, voegt Dr. Durvasula toe.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.