7 nietsvermoedende effecten van slaaptekort, per slaapvoordeel

WAls je elke drie minuten om 10 uur moet gapen, zou je kunnen denken, Ik heb niet genoeg geslapen afgelopen nacht, en misschien heb je gelijk. Slaap is een integrale pijler van welzijn, en als u er niet genoeg van krijgt, kan dit ertoe leiden dat mensen tijdens hun wakkere uren in minder dan topconditie zijn. En hoewel het voorbeeld van een geeuw een duidelijk teken kan zijn dat “slaapverbetering” een waardig item op uw prioriteitenlijst zou kunnen zijn, zijn er ook enkele andere verrassende symptomen en effecten van slaapgebrek om op te merken en te vermijden.

“Slaapgebrek heeft invloed op elk orgaan in het lichaam”, zegt Raj Dasgupta, MD, FAASM, slaapexpert en woordvoerder van de American Academy of Sleep Medicine. “Het kan depressie veroorzaken [and] angst erger. Het heeft ook invloed op je geheugen, herinnering en nauwkeurigheid.” Voor een optimale slaaphulp zegt hij dat je rekening moet houden met zowel het aantal uren dat je elke nacht krijgt en of die uren al dan niet een goede nachtrust zijn. Om die kwaliteit te meten, stelt hij voor om gewoon te overwegen hoe je je de volgende dag voelt.

“Slaapgebrek heeft invloed op elk orgaan in het lichaam.” —Raj Dasgupta, MD

Zelfs als je voelen oke, maar misschien heb je nog steeds slaapgebrek. En vanuit een persoonlijk en gemeenschapsgezondheidsperspectief kan het nog steeds nuttig zijn om alle symptomen van slaapgebrek (zelfs die minder dan voor de hand liggend) in overweging te nemen.

“Slaap is zo belangrijk voor een groot aantal verschillende gebieden met betrekking tot persoonlijke gezondheid, maar ontoereikendheid leidt in feite tot een grote zorg vanuit het oogpunt van de volksgezondheid”, zegt Rebecca Robbins, PhD, slaapexpert bij slaaptechnologiebedrijf Oura, verwijzend naar onderzoek van een risico op ongevallen wanneer mensen geen goede nachtrust hebben gehad.

Lees verder om zeven minder bekende effecten van slaaptekort te leren kennen, volgens de slaapexperts

7 nietsvermoedende effecten van slaaptekort

1. Een zwak immuunsysteem

Is het je ooit opgevallen dat je het gevoel hebt dat je meer slaap nodig hebt als je ziek bent? Volgens Dr. Dasgupta is dat omdat “je immuunsysteem beter functioneert als je slaapt”, en slaap van goede kwaliteit noodzakelijk is om een ​​ziekte te bestrijden.

2. Onevenwichtige glucosespiegels

Homeostase weerspiegelt dat het lichaam in fysiologisch evenwicht is. Een van de effecten van chronisch slaaptekort, zegt dr. Dasgupta, is dat je glucosespiegels (of bloedsuikerspiegel) mogelijk niet meer in homeostase zijn.

3. Hoge bloeddruk

Slapeloosheid is gecorreleerd met verhoogde bloeddruk, dus het is logisch dat chronisch gebrek aan slaap in de loop van de tijd ook verband houdt met cardiovasculaire problemen en hartaandoeningen. “Als u het moeilijk vindt om uw bloeddruk onder controle te houden, is het volgende wat u moet doen voordat u steeds meer medicijnen toevoegt, naar uw slaap te kijken”, zegt Dr. Dasgupta.

4. Verminderde creativiteit

Een veelvoorkomend effect van slaapgebrek is hersenmist, zegt dr. Robbins, die zich kan voordoen als een gevoel van niet in staat zijn zich te concentreren. Dus iemand die niet genoeg slaap krijgt, kan het moeilijk vinden om te creëren – of dat nu een e-mail schrijft, een portret schildert, een film bewerkt of anderszins. En als dat creatieve streven verband houdt met wat ze doen voor de kost, kunnen andere negatieve implicaties van het slaaptekort volgen.

5. Risicovollere besluitvorming

Een van de effecten van slaaptekort is het maken van keuzes die je niet zou maken als je goed uitgerust was, zegt dr. Robbins. Het kan leiden tot een van die momenten waarop u zich in een slechte situatie bevindt en merkt dat u denkt: Hoe ben ik hier terecht gekomen? Het antwoord? Mensen met slaaptekort worden impulsiever en nemen meer risico’s tijdens het nemen van beslissingen.

6. Het duurt lang voordat je door hebt dat je vol zit

Per een studie in de Openbare Bibliotheek van Wetenschap, mensen die minder sliepen hadden hogere niveaus van ghreline en lagere niveaus van leptine, twee hormonen die verband houden met eetlustregulatie. Leptine geeft aan dat je genoeg te eten hebt gehad, en als je slaapgebrek hebt, kan het zijn dat de balans zoek is; je hebt misschien meer ghreline, wat aangeeft dat je nog steeds honger hebt, en minder leptine in dit geval. “Dat zorgt ervoor dat het signaal naar de hersenen veel langzamer is dan normaal, dus je zult fysiologisch vol zijn voordat je hersenen dat beseffen”, zegt Dr. Robbins.

7. Verhoogde reactiviteit

Als je niet genoeg slaapt, is het mogelijk dat je begint te reageren in plaats van te reageren in je interpersoonlijke conflicten, zegt dr. Robbins. “Onze amygdala heeft veel meer kans om te vuren als we slaapgebrek hebben”, zegt ze.

Hoe zou dat “vuur” eruit kunnen zien? Naar iemand bij u in de buurt happen of “minder snel iets doen dat echt belangrijk is”, zegt Dr. Robbins. Als je de slaap krijgt die je nodig hebt, kun je dingen minder persoonlijk opvatten omdat je amygdala niet in overdrive is.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.