6 tips om er overheen te komen, volgens een psycholoog

EZelfs met de meest goedbedoelde adviezen helpen bepaalde uitspraken gewoon niet. Het idee van tijd die alle wonden heelt is bijvoorbeeld conceptueel leuk, maar als je midden in een probleem zit, voelt het waarschijnlijk niet nuttig (en waarschijnlijk ronduit vervelend) als iemand suggereert dat je “gewoon over het.” Volgens een psycholoog is het zelfs niet mogelijk om dit uit wilskracht te doen.

“In werkelijkheid kunnen we er niet zomaar overheen komen”, omdat die gevoelens niet op commando verminderen”, zegt psycholoog Sanam Hafeez, PsyD. “Je moet er doorheen werken, de tijd nemen en onthouden dat iedereen zijn emoties anders en volgens zijn eigen tijdschema verwerkt en beheert.” Deze realiteit is belangrijk om te weten, zowel op basis van het geven van advies als het stellen van realistische doelen voor jezelf om vooruit te komen.

In dit artikel

Waarom zeggen “kom er gewoon overheen” niet echt helpt?

“Deze veel voorkomende uitdrukking kan de strijd van een persoon minimaliseren door overreageren te insinueren” [is taking place]”, zegt Dr. Hafeez. Denk er eens over na: als je je hart uitstort bij een vriend, en ze zeggen dat je er gewoon overheen moet komen, zou je je waarschijnlijk genegeerd voelen, alsof ze je problemen niet als serieus of de moeite waard beschouwen. Dit kan er in feite voor zorgen dat je niet door je emoties heen gaat en effectief geneest, omdat de boodschap is dat er geen probleem is om over te komen. Dit is natuurlijk niet het geval.

“Deze veel voorkomende uitdrukking kan de strijd van een persoon minimaliseren door overreageren te insinueren” [is taking place].” —Sanam Hafeez, PsyD, psycholoog

Dat gezegd hebbende, het komt niet per se uit boosaardigheid of een intentie om je het gevoel te geven dat je genegeerd wordt. Dr. Hafeez zegt dat mensen dat over het algemeen niet zijn proberen om te minimaliseren wat je doormaakt. Meestal stellen ze je voor om er om twee redenen overheen te komen: ze geven om je en willen niet dat je lijdt onder een bepaalde situatie, of dit helpt hen om te gaan met hun eigen stress over wat je doormaakt . Om zeker te zijn, kunnen ze enkele van de moeilijke emoties aannemen die je op persoonlijk niveau navigeert.

“Intense emoties kunnen niet alleen stressvol zijn voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Hoezeer ze ook om ons geven, mensen willen gewoon hun stress onder controle houden”, zegt Dr. Hafeez. En dat is een deel van wat mensen doen als ze iemand vertellen dat ze moeten proberen ‘er gewoon overheen te komen’.

Goedbedoeld of niet, Dr. Hafeez moedigt mensen die deze woorden zeggen aan om hun berichten te heroverwegen en in plaats daarvan andere, meer bruikbare tips te geven om verder te gaan. Blijf lezen om haar zes tips te vinden om met moeilijke situaties om te gaan en er effectief overheen te komen.

6 praktische tips om er overheen te komen, volgens een psycholoog

1. Creëer een bevestiging die de negatieve gedachten tegengaat

Affirmaties zijn korte uitspraken die je kunnen helpen kalmeren en je in het huidige moment te aarden. Om affirmaties te gebruiken als een van de vele tips om eroverheen te komen, moet je ‘tegen jezelf praten op een manier die je vooruit kan brengen in plaats van je vast te houden’, zegt dr. Hafeez.

Ze stelt een verandering van perspectief voor als je moeite hebt om je gevoelens te ordenen, en pas dat toe als een mantra. “In plaats van te verdwalen in ‘Ik kan niet geloven dat dit mij is overkomen!’, probeer dan een positiever [approach]zoals: ‘Ik ben nu in staat om een ​​nieuw pad in het leven te vinden – een pad dat goed voor me is’”, zegt Dr. Hafeez.

2. Houd afstand – fysiek en emotioneel

Dit werkt als een “uit het oog, uit het hart”-tactiek om je zorgen weg te houden over de persoon of omstandigheid waardoor je hebt opgehangen. Het creëren van fysieke of zelfs psychologische afstand tussen jezelf en de persoon of situatie kan je helpen om los te laten”, zegt Dr. Hafeez. “Als je geen reden hebt om erover na te denken, het te verwerken of er zoveel aan herinnerd te worden, zul je veel gelukkiger zijn.”

3. Focus op jezelf

Volgens Dr. Hafeez is het cruciaal om naar binnen te kijken als je je afvraagt ​​hoe je uiteindelijk ergens overheen kunt komen. “Je moet ervoor kiezen om de pijn die je doormaakt aan te pakken”, zegt Dr. Hafeez, eraan toevoegend dat dingen opkroppen niet ideaal is als je ergens langs probeert te gaan, omdat die gevoelens onvermijdelijk naar de oppervlakte komen.

Als je aan het eind van elke dag uitgeput raakt door wat je doormaakt, stelt Dr. Hafeez een gezonde dosis zelfzorg voor – die de vorm kan aannemen van mediteren, wandelen, een dagboek bijhouden, grenzen stellen, leren hoe je nee zeggen, of iets doen dat je vreugde en troost brengt. “Hoe meer we zelfzorg in ons dagelijks leven kunnen implementeren, hoe meer kracht we ervan kunnen krijgen”, zegt Dr. Hafeez.

4. Omring jezelf met mensen van wie je houdt

Wat betreft tips om er overheen te komen, wat de ontberingen ook mogen zijn, het is behoorlijk krachtig om in de buurt te zijn van mensen die om je geven. “Onszelf toestaan ​​te leunen op onze dierbaren en hun steun is een uitstekende manier om isolement te vermijden en ons te herinneren aan het goede in ons leven”, zegt Dr. Hafeez.

Door moeilijke tijden gaan kan vaak eenzaam zijn, dus jezelf omringen met mensen die om je geven, kan een welkome herinnering zijn dat je de steun hebt die je nodig hebt om dit (en al het andere, wat dat betreft) te boven te komen.

5. Sta jezelf toe om over de situatie te praten

Hoewel je absoluut een feitelijke en metaforische afstand wilt creëren tussen jou en de grondoorzaak van je verdriet, is het belangrijk om er niet helemaal over te praten, want dat kan zich ook lenen voor opgekropte emoties.

“Als je te maken hebt met pijnlijke gevoelens of een problematische situatie die je pijn doet, is het belangrijk om jezelf toe te staan ​​erover te praten”, zegt Dr. Hafeez, eraan toevoegend dat schaamte het soms moeilijk maakt voor mensen om te voelen dat ze kan praat erover. “Het is echter essentieel om erover te praten, en het vinden van [a therapist or friend] wie geduldig, accepterend en bereid is om te luisteren, kan een heel eind komen, “voegt Dr. Hafeez eraan toe.

6. Oefen vergeving

Zelfs als je nog geen verontschuldiging hebt ontvangen waar die moet worden betaald, kun je nog steeds je woede en frustraties verwerken. Je kunt jezelf vergeven, zelfs als je het niet meer met iemand eens bent – en voor je geestelijke gezondheid is dat een verstandige manier om verder te gaan.

“Wachten tot iemand zich verontschuldigt, kan het proces van loslaten vertragen, en in plaats daarvan moet je misschien aan je vergeving werken”, zegt Dr. Hafeez. “Vergeving is van vitaal belang voor het genezingsproces, omdat het je in staat stelt om alle woede, verdriet, schaamte of schuldgevoelens – of elk ander gevoel dat je ervaart – los te laten en verder te gaan.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.