6 theeën voor geestelijke gezondheid, rechtstreeks van een RDN

ln momenten van stress, teruggaan naar de kleine dingen kan een reusachtig verschil. De wetenschap toont aan dat mini-gezondheidsinterventies – zoals ademwerk, meditatie en een korte wandeling maken – je humeur aanzienlijk kunnen verbeteren en je zenuwstelsel kunnen helpen verlagen. (Iets dat we allemaal zeker nodig hebben in 2022.) Als een verwarmende kop thee een van je favoriete manieren is om te ontspannen, kunnen bepaalde soorten je zenuwen meer kalmeren dan andere, volgens Kylene Bogden, RDN, mede-oprichter van FWD Brandstof.

“Thee is een geweldige optie als je je zenuwen wilt kalmeren of je humeur wilt verbeteren, vooral tijdens de lange donkere en koude maanden”, zegt Bogden. “Een warme kop van alles kan je ontspannen, en veel soorten thee zijn gemaakt van melanges van specerijen en kruiden waarvan bekend is dat ze de menselijke gezondheid verbeteren.”

Volgens de UK Tea and Infusions Association gaat de oorsprong van het drinken van bladeren en kruiden terug tot 2737 voor Christus, toen volgens de legende de dienaar van de Chinese keizer drinkwater aan het koken was toen enkele bladeren van een nabijgelegen boom in de drank bliezen. De keizer, Shen Nung, was een kruidkundige en besloot het brouwsel te drinken. Hoewel historici niet weten of het verhaal waar is, speelt thee al duizenden jaren een essentiële rol in de Chinese cultuur – en in vele andere culturen over de hele wereld. Tegenwoordig heeft onderzoek aangetoond dat het drinken van je kruiden een geweldige manier is om je geest in lichaam te ontspannen, hart- en vaatziekten te helpen voorkomen en zelfs je botdichtheid te verhogen.

Hier deelt Bogden haar deskundige informatie over de beste theeën om je humeur een boost te geven, te ontspannen en te genieten van een rustige nacht met je boek of Netflix-wachtrij. Verderop biedt ze drie theesoorten aan om te nippen als je wat R&R nodig hebt en drie theesoorten om te drinken als je een verkwikkende stemming nodig hebt.

Zonder verder oponthoud, hier zijn de beste theeën voor de geestelijke gezondheid.

De 6 beste theeën voor geestelijke gezondheid, of je nu wilt relaxen of je energie wilt opkrikken

1. Groene thee

B

Als je een uitbarsting van energie en wat immuunondersteunende antioxidanten nodig hebt, is groene thee of matcha de beste keuze. Zowel matcha als groene thee komen uit de Camellia Sinensis plant, maar matcha is veel geconcentreerder (en bevat meer cafeïne, FWIW). “Groene thee is uitstekend om je humeur een boost te geven, omdat het boordevol antioxidanten zit en een lichte dosis cafeïne”, zegt Bogden.

Groene thee is ook een uitstekende bron van het aminozuur l-theanine, dat een robuuste hoeveelheid onderzoek heeft die zijn stemmingsverhogende eigenschappen ondersteunt. “L-theanine is een aminozuur dat in verband is gebracht met veel gunstige psychotrope effecten, met name het verminderen van angst en stress”, vertelde psychiater Daniel Amen, MD eerder aan Well+Good. “Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat l-theanine helpt bij het bevorderen van een gezonde stemming. Bijvoorbeeld, een studie uit 2017 gepubliceerd in het tijdschrift Acta Neuropsychiatrie bij mensen met een depressieve stoornis bleek dat l-theanine onder andere de symptomen van depressie verbetert.

L-theanine versterkt ook gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van de prikkelbaarheid van de hersenen en kalmeert over-vuren in de hersenen.” Dit, zegt hij, leidt tot een kalm gevoel. “Bovendien, bevindingen in het tijdschrift voedingsstoffen laten zien dat de antistress-eigenschappen van l-theanine kunnen liggen in het dempen van het stresshormoon cortisol. Een andere gerandomiseerde gecontroleerde studie toonde aan dat het nemen van l-theanine het stressresponssysteem van het lichaam aanzienlijk verlaagde, “zei Dr. Amen.

2. Kamille thee

De klassieke relaxer, kamillethee, heeft een bloemige, eenvoudige smaak die bij de eerste slok heerlijk is. “Kamillethee is uitstekend voor ontspanning, diepere slaap en verbeterde spijsvertering”, zegt Bogden. Kamille is ook de kippensoep van thee, omdat het je immuunsysteem kan ondersteunen.

“In de westerse kruidengeneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en de Ayurveda staat kamille vooral bekend om zijn heerlijke ontspannende effecten”, vertelde kruidkundige en oprichter van Urban Remedy Neka Pasquale, LAc, MS eerder aan Well+Good. “In TCM wordt kamille voornamelijk gebruikt om de qi te verplaatsen en stagnatie of vastzittende energie te behandelen. Het wordt gebruikt ter ondersteuning van de longen (verkoudheid en griep), het hart (zenuwaandoeningen) en de maag (spijsvertering). In de Ayurveda is kamille gebruikt voor gasvorming, een opgeblazen gevoel, pijnlijke menstruatie, slapeloosheid en om het zenuwstelsel te kalmeren.”

3. Valeriaanwortelthee

“Terwijl de geur je voor een lus kan werpen, kan valeriaanwortel angst verminderen, de slaapkwaliteit verbeteren en OCS-symptomen verbeteren”, zegt Bogden. Als valeriaanwortel niet helemaal naar jouw smaak is, probeer dan wat suiker, honing of melk toe te voegen.

4. Gemberthee

B

“Heerlijk pittige gemberthee stimuleert ons humeur door de bloedsomloop te verbeteren. Een betere bloedsomloop betekent dat meer vitamines en mineralen meer bestemmingen in het lichaam bereiken, wat leidt tot een stemmingsboost”, zegt Bogden. Gember bestrijdt ook misselijkheid en biedt ontstekingsremmende voordelen.

“Studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het verminderen van ontstekingen, zwellingen en pijn, dankzij een verbinding die gingerol wordt genoemd. Gingerol is een bioactieve verbinding in gember die krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft,” Tracy Lockwood-Beckerman, RD , vertelde eerder aan Well+Good. Als je de smaak van gemberthee een beetje overweldigend vindt, probeer dan de drank te zoeten met honing of agave om de rijke, krachtige smaak te verzachten.

5. Honing lavendel thee

De geur van lavendel roept dagdromen op van Italië, middagdutjes en gigantische zonnehoeden. (Alleen ik?) Bogden zegt dat honing-lavendelthee ongeveer net zo ontspannend is als een drankje kan krijgen. “Honing-lavendelthee is rustgevend, smaakt heerlijk en is geweldig van een aromatische en spijsverteringsstandpunt als het gaat om het verbeteren van ontspanning, “zegt ze. Probeer deze kamille-lavendel latte te maken voor de ultieme stressverlagende, slaapverhogende drank.

6. Citroengras thee

“Het is aangetoond dat de sterke, levendige en frisse geur van citroengrasthee de stemming verbetert door simpelweg in te ademen”, zegt Bogden. Je kunt natuurlijk ook eigenlijk, weet je, drankje de drank. Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan naar de gezondheidseffecten van citroengrasthee, wordt het al duizenden jaren gebruikt als maag-fopspeen.

Maak je eigen kruidenthee met dit eenvoudige recept:

B

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.