6 tekenen dat je een kwetsbare narcist zou kunnen daten

Narcissisme is een persoonlijkheidsstoornis, maar veel componenten van de echte, door experts goedgekeurde definitie zijn aan de kant geschoven omdat het een modewoord is geworden dat alles beschrijft, van een luide persoonlijkheid in een bar en een vriend die een slecht geval heeft van “hoofdpersonage-energie ” aan iemand met een sterk zelfvertrouwen. Narcisme is echter niet alleen iemand die luidruchtig, aandachtshongerig, egocentrisch is, of noodzakelijkerwijs een andere eigenschap. In feite zijn er veel verschillende soorten narcisten, die allemaal worden gekenmerkt door hun eigen reeks onderscheidingen. Helaas kan deze realiteit het identificeren ervan een beetje lastig maken. Een bijzonder moeilijk te herkennen type waarmee je absoluut geen romantische relatie wilt hebben? De kwetsbare narcist.

Kwetsbare narcisten tonen het gebrek aan empathie dat centraal staat in de narcistische persoonlijkheid, een gevoel van recht en behoefte aan validatie en erkenning – maar die eigenschappen vertonen niet de manier waarop ze zouden kunnen zijn voor, laten we zeggen, een exhibitionistische narcist die schaamteloos en onbeschaamd is over hun schijnwerpers stelend gedrag. De kwetsbare narcist presenteert zich als nors, slachtoffer, overgevoelig en kan voor het eerst overkomen als iemand met sociale angst in plaats van trekken van narcisme.

De kwetsbare narcist presenteert zich als nors, slachtoffer, overgevoelig en kan voor het eerst overkomen als iemand met sociale angst in plaats van trekken van narcisme.

Dit gebrek aan het vertonen van kenmerkende eigenschappen van narcisme is precies wat het identificeren van een kwetsbare narcist moeilijk maakt en waarom zovelen misschien niet eens weten dat ze iemand met het persoonlijkheidstype hebben ontmoet. Gelicentieerd klinisch psycholoog Ramani Durvasula, PhD, auteur van Moet ik blijven of moet ik gaan: een relatie met een narcist overleven?, wijdt haar onderzoek aan het ontrafelen van de gevaren van het vormen van relaties met narcisten en waarschuwt tegen het nastreven van een kwetsbare narcist in een romantische hoedanigheid. Volgens Dr. Durvasula neemt de partner van de kwetsbare narcist doorgaans een emotioneel uitputtende rol van verzorger op zich die schadelijk kan zijn voor hun eigen geestelijke gezondheid. Hieronder deelt ze tekenen dat de persoon in je leven in feite een kwetsbare narcist zou kunnen zijn.

6 tekenen dat je een relatie zou kunnen hebben met een kwetsbare narcist

1. Ze doen aan traumadumping

Aan het begin van een nieuwe relatie is het belangrijk om waakzaam te zijn, maar het is vooral belangrijk in het geval van het omgaan met een kwetsbare narcist: in het begin is wanneer hun neigingen zich kunnen voordoen, en het is vaak door een triest, traumatisch verhaal.

Gesneden uit hetzelfde weefsel van liefdesbombardementen – die wordt gekenmerkt door overdreven tekenen van genegenheid die manipulatief worden gebruikt om controle over iemand te krijgen – is traumadumping een tactiek die kwetsbare narcisten gebruiken om positieve bevestiging en validatie te krijgen. “Maar hoeveel empathie ze ook van hun partner ontvangen, het is nooit genoeg”, zegt Dr. Durvasula, erop wijzend dat de kwetsbare narcist het gevoel zal hebben dat het leven uniek oneerlijk voor hen is geweest, en geen enkele hoeveelheid verwennerij zal ervoor zorgen dat ze zich anders voelen.

2. Ze vertonen minachtende sociale angst

Niet te verwarren met algemene sociale angst, de kwetsbare narcist zal mensen bekritiseren omdat ze zich zelfverzekerd voelen in sociale situaties als verdediging tegen hun sociale ongemak. Denk minder aan de persoon die zich ongemakkelijk voelt bij het doen van karaoke, en meer aan degene die anderen onevenredig bekritiseert omdat ze voor een menigte zingen. De minachting zal ongeveer klinken als, Euh, waarom doen mensen dat? Ik zou nooit! Er is een zekere mate van angst vermengd met het oordeel, en het is een subtiele – maar terugkerende – vorm van passieve arrogantie die zich in de relatie aandient.

3. Je voelt de behoefte om ze te “redden”

Dit kan het geval zijn als jij als persoon in de relatie met de kwetsbare narcist de emotionele last van de problemen van de narcist draagt. Redders kunnen zich ook aangetrokken voelen tot de kwetsbare narcist en ze zien als een onaangeboord talent of ongebeeldhouwde klei en blijven in de buurt om te proberen ze te koesteren – maar geen enkele inspanning zal ooit genoeg zijn.

De redder kan ook zo opgaan in de problemen van de narcist dat ze hun eigen prioriteiten opzij zetten en hun grenzen in gevaar brengen om de narcist zich meer op zijn gemak te laten voelen. Ze beginnen de ondankbare steun te veel uit te breiden, maar het wordt nooit beantwoord.

4. Ze hebben de neiging om anderen door een vijandige lens waar te nemen

Volgens dr. Durvasula kan de kwetsbare narcist vragen stellen als: “Waarom kijkt iedereen naar ons?” of “Hoe komt het dat de ober in het restaurant me niet goed behandelt?” Er is een element van persoonlijk slachtofferschap in het spel, samen met het gevoel dat de wereld erop uit is om ze te pakken te krijgen.

5. Ze hebben een vals gevoel van buitensporig lijden

Hoewel bepaalde soorten narcisten een VIP-houding hebben van “ik hoef niet in de rij te wachten”, heeft de kwetsbare narcist het recht “wee mij”. De kwetsbare narcist heeft de neiging om te beweren dat niemand het erger heeft dan zij – zelfs niet hun partner die mogelijk last heeft van veel grotere angsten en stressoren.

6. Ze zijn jaloers op de successen van anderen

Het is afgunst die vooral inspannend is in romantische partnerschappen. Kwetsbare narcisten hebben de neiging om het succes van de partner te ondermijnen, ze schuldig te laten voelen over prestaties, of ervoor te zorgen dat ze hun opwinding ondermijnen of verbergen en zichzelf devalueren.

Wat te doen als je de tekenen van een kwetsbare narcist ziet?

Naast het wijzen op deze zes signalen om je te helpen kwetsbaar narcistisch gedrag te herkennen, waarschuwt Dr. Durvasula voor de gevaren van geïsoleerd raken in een relatie met iemand die sociaal minachtend en vijandig is. De manipulatieve kwetsbaarheid van dit type partner kan ertoe leiden dat een partner alles doet om hem te sussen, en zich openstelt voor een situatie van een constant en oneerlijk compromis – het soort dat je op een dag doet beseffen dat je geen leven meer hebt.

Dus, als u zich in dit soort situaties bevindt, hoe kunt u er dan voor zorgen dat u uw leven terugkrijgt? Volgens Dr. Durvasula ga je weg: “Zeer, zeer zelden veranderen kwetsbare narcisten ooit”, zegt Dr. Durvasula. “Als je in orde bent met de huidige toestand, blijf dan. Het enige dat u over het territorium moet weten, is dat deze persoon nooit zal evolueren naar een empathische, zelfbewuste, zelfreflecterende, aanwezige mens. Het gaat gewoon niet gebeuren.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.