6 soorten narcisten (en degene die je moet vermijden)

tDe term ‘narcist’ lijkt veel op de term ‘asociaal’, wat wil zeggen dat hij vaak lukraak wordt misbruikt. Hoewel veel mensen narcisme associëren met iedereen die regelmatig over zichzelf praat, gaat narcisme verder dan situationele gevallen van dominante aandacht, zoals bijvoorbeeld je vriend die het dinergesprek monopoliseert om te praten over hun romantische relatie of vreselijke baas of trainingsdoel of iets anders. Integendeel, narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door iemands holistische en constant opgeblazen gevoel van eigendunk. Maar de stoornis is niet one-size-fits-all. Er zijn verschillende soorten narcisme, en het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om ze te identificeren, laat staan ​​ze uit de weg te gaan.

Hoe moeilijk het ook kan zijn om alle soorten narcisten uit je leven te bannen, experts zeggen dat dit belangrijk kan zijn voor zelfbehoud. “Vaak kunnen mensen niet geloven dat iemand zo egocentrisch is en geen empathie heeft”, zegt therapeut Lesli Doares, LMFT. “Ze krijgen het voordeel van de twijfel omdat ze kunnen handelen op manieren die genereus lijken, maar het is slechts een truc om iemand met hen verbonden te houden of om iets specifieks terug te krijgen.” Het is gemakkelijk om vast te houden aan die momenten als “bewijs” dat de narcist echt om hem gaf, voegt ze eraan toe, maar ze waarschuwt dat deze valse ernst, die vaak manipulatief van aard is, waarschijnlijk niet lang zal duren.

Tel al deze verwarring bij elkaar op, en het is gemakkelijk om te zien hoe eenvoudig het is om onbewust een narcist in je leven toe te laten – en dat is precies waarom het zo belangrijk is om te weten over de verschillende soorten narcisten en hun bepalende kenmerken – vooral degene die experts voorzichtigheid ten koste van alles vermijden.

De 6 soorten narcisten, uitgelegd

1. De giftige narcist

Er is een scala aan giftig narcisme, en geen ervan is goed. Een giftige narcist “veroorzaakt op zijn minst voortdurend drama in het leven van anderen en veroorzaakt in het ergste geval pijn en vernietiging”, zegt klinisch psycholoog John Mayer, PhD.

Dus als je een vriend hebt die constant al je tijd en aandacht opeist – en niet goed reageert als je niet aan die eisen voldoet – heb je misschien te maken met een giftige narcist. Evenzo, als iemand in je leven extremere problemen heeft veroorzaakt, zoals je ontslagen hebben van je baan, je fysiek hebben mishandeld of tot het einde van een relatie hebben geleid, kunnen ze ook een giftige narcist zijn.

2. De psychopathische narcist

Een psychopaat is een onstabiel, agressief persoon en deze eigenschappen komen ook naar voren bij de psychopathische narcist. Een psychopathische narcist, een soort giftige narcist, zal vaak gewelddadig zijn en geen berouw tonen voor hun gedrag. “Seriemoordenaars vormen grotendeels dit type narcist”, zegt Dr. Mayer.

3. De kast-narcist

Vaak lastiger om te herkennen dan andere soorten narcisten, omdat de persoon niet altijd duidelijk is over hun stoornis, “een narcist in de kast is iemand die zijn persoonlijkheid niet aan anderen of de samenleving oplegt, maar stevig gelooft in de kenmerken van narcisme”, zegt Dr Mayer. Dat kan een heleboel dingen betekenen, waaronder het gevoel dat je het recht hebt, constant andere mensen nodig hebben om hen te bewonderen, bezig zijn met succes, jaloers zijn op andere mensen en geen empathie voor anderen hebben.

“Ze zijn een beetje meer codependent”, zegt psychotherapeut Alisa Ruby Bash, PsyD, LMFT. “Ze proberen vaak te doen alsof ze echt onbaatzuchtig zijn, maar associëren zichzelf graag met iemand die ze bewonderen en rijden op hun vacht.”

4. De exhibitionistische narcist

De exhibitionistische narcist bevindt zich aan de andere kant van het narcisme-spectrum van de kast-narcist. “Dit is de narcist die iedereen om hen heen laat weten dat ze narcistisch zijn”, zegt Dr. Mayer, eraan toevoegend dat deze persoon misbruik maakt van andere mensen en vaak hooghartig en arrogant is.

Ze zijn ook schaamteloos over hun egocentrische gedrag. “Ze moeten in de schijnwerpers staan ​​​​en zich ongemakkelijk voelen als ze dat niet zijn”, zegt Dr. Bash.

5. De pestende narcist

Deze persoon combineert twee vreselijke eigenschappen: pesten en zelfingenomenheid. Pestende narcisten bouwen zichzelf op door andere mensen te vernielen, zegt dr. Mayer. Ze zijn vaak gefixeerd op winnen en zullen anderen bespotten of bedreigen om hun zin te krijgen. Ze worden uiteindelijk blij als ze andere mensen een slecht, klein of onwaardig gevoel geven. Dit is anders dan een “gewone” pestkop die de neiging heeft om mensen naar beneden te halen voor sociaal gewin, waar een pestende narcist het doet voor persoonlijke motivatie.

6. De verleider-narcist

Dit is een bijzonder lastig type narcist: de verleider zal ‘je een goed gevoel over jezelf geven, alleen maar om je te ‘winnen’ als een seksuele of liefdesverovering’, zegt dr. Mayer. Ze lijken je vaak te bewonderen of te bukken, om je vervolgens af te schrijven als ze je niet meer kunnen gebruiken.

Welk type narcist moet je koste wat kost vermijden?

Uiteindelijk is het niet geweldig om enige vorm van narcist in je leven te hebben als je het kunt helpen, zegt Doares. Maar aangezien de giftige narcist eigenlijk gevaarlijk is om in de buurt te zijn, is dit degene die je moet vermijden. (Dit geldt voor de psychopathische narcist, die opnieuw een soort giftige narcist is.) “Andere soorten narcisten zullen niet hun best doen om iemand pijn te doen – ze zijn gewoon geobsedeerd door zichzelf”, zegt Dr. Bash. “Maar een giftige narcist kan iemand daadwerkelijk pijn doen.”

Natuurlijk kunnen alle soorten narcisten tot pijn leiden, maar het is het element van intentie dat toxisch onderscheidt. Om uzelf te beschermen, moet u de balans opmaken van de mensen om u heen. Vraag jezelf af welke je een goed gevoel geven en of sommige misschien een narcist zijn die het waard is om uit je leven te worden verwijderd.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.