5 vrijetijdsactiviteiten voor een lang leven komen veel voor in de blauwe zones

lAls er één universele waarheid is over een lang leven die we kunnen afleiden uit de Blue Zones – oftewel de plaatsen over de hele wereld waar mensen gemiddeld het langste en gezondste leven – is dat er geen enkele goocheltruc is om de honderd te bereiken. Mensen die deze honderdjarigen hebben bestudeerd, hebben ontdekt dat alles, van wat ze eten tot hoe ze bewegen en de manieren waarop ze relaties cultiveren, kan dienen als unieke bouwstenen binnen hun levensverlengende levensstijl. En het blijkt dat de vrijetijdsactiviteiten die ze doen daarop geen uitzondering zijn, met een reeks krachtige voordelen voor een lange levensduur.

Een gemeenschappelijk thema bij veel van deze vrijetijdsactiviteiten voor een lang leven is een soort sociale component, volgens Blue Zones-oprichter Dan Buettner, auteur van De Blue Zones-uitdaging: een plan van vier weken voor een langer en beter leven. En aangezien het onderhouden van een actief sociaal leven en het vinden van een gemeenschap twee van de negen belangrijkste pijlers zijn die Buettner in alle Blue Zones heeft geïdentificeerd, is dat niet helemaal verrassend. “Hoewel we de neiging hebben om hypergefocust te raken op superfoods en bepaalde soorten lichaamsbeweging, is er nu een overvloed aan bewijs dat de voordelen op lange termijn aantoont van gewoon socializen met vrienden in een positieve omgeving”, zegt hij. “En het is tijdens bepaalde vrijetijdsactiviteiten waar sociale banden worden opgebouwd en onderhouden, en hun voordelen worden opgebouwd.”

Hieronder deelt Buettner de meest voorkomende vrijetijdsactiviteiten voor een lang leven die hij heeft gezien in Blue Zones over de hele wereld.

Hier zijn 5 vrijetijdsactiviteiten die veel voorkomen onder de langstlevende mensen op aarde

1. Pickleball spelen

Omdat het weinig impact heeft, gemakkelijk te leren is en vaak wordt gespeeld door sociale groepen, is pickleball – de badminton-tennishybride die een pandemie-tijdperk heeft ondergaan – een geliefde vrijetijdsbesteding geworden onder mensen in Loma Linda, Californië, de alleen Blue Zone in de Verenigde Staten. “Er is daar een enorm pickleball-contingent, bestaande uit mensen tot ver in de 80”, zegt Buettner.

Het is gemakkelijk in te zien hoe deze vrijetijdsbesteding ook kan dienen als een verlenging van de levensduur: het is niet alleen fysiek van aard, maar het is ook een natuurlijke stressverlichter. “Ik zie de vreugde die mensen hebben bij het spelen van pickleball en de gemeenschap die eromheen bouwt”, vertelde professionele pickleball-coach Mark Renneson eerder aan Well+Good. “Of het nu gaat om het omgaan met verlies, het omgaan met gezondheidsproblemen, het ingaan van een nieuwe levensfase of zelfs het vechten tegen een verslaving, ik ken veel mensen wiens leven is veranderd door het spelen van pickleball.”

2. Sociale wandelingen maken

U weet misschien dat het maken van een dagelijkse wandeling een hele reeks gezondheidsvoordelen kan opleveren, waaronder cardiovasculaire voordelen en stressverlichting. Maar voor veel van de langstlevende mensen ter wereld is die wandeling typisch sociaal van aard. “Het is heel gewoon dat mensen in de Blue Zones samenkomen en een wandeling maken, in plaats van hun stappentellers vast te maken en te proberen hun stappen in te lopen, zoals veel mensen hier doen [in the United States]”, zegt Buettner, die het therapeutische voordeel opmerkt om die tijd met dierbaren te delen: “Mensen praten en werken uiteindelijk aan problemen met hun partner of problemen met hun kinderen terwijl ze lopen.”

3. Verzamelen voor energieke feesten

Hoewel sociale evenementen gebruikelijk zijn in de Blue Zones, is er misschien geen groep mensen die dit op een leukere, frequentere en levendigere manier doet dan de mensen in Ikaria, Griekenland. Van mei tot september organiseert elk dorp om de paar nachten (in totaal ongeveer 90 elke zomer) een gemeenschapsfeest genaamd a paniyiri– een ritueel festival van muziek, zang en dans arm in arm (meestal een hartverscheurende groepsdans genaamd Ikariotikos), vergezeld van veel vers geroosterde geitenkaas en rode wijn.

“Mensen van alle leeftijden zullen samenkomen en dansen vanaf ongeveer 22.00 uur en het tot de volgende ochtend om 10.00 uur volhouden”, zegt Buettner, die de levensduurverhogende stress-afgifte benadrukt die kan komen door samen te komen om gewoon een goede tijd te hebben. tijd en een goede maaltijd.

4. Verzorgen van een eetbare tuin

Buettner heeft de voordelen van het kweken van je eigen fruit, groenten en kruiden voor een lang leven lang omarmd als een drievoudige klap: tuinieren vereist regelmatige uitbarstingen van beweging (denk aan wieden, water geven en oogsten); tijd doorbrengen in het groen is van nature stressverlichtend; en het eindresultaat van tuinieren is natuurlijk vers gekweekte planten die u in uw dieet kunt opnemen. Om al deze redenen is het onderhouden van een eetbare tuin een van de meest voorkomende vrijetijdsactiviteiten voor een lang leven in de Blue Zones.

5. Lachen met dierbaren

We weten nu dat er een kern van waarheid is in de zin: “lachen is het beste medicijn.” Lachen is gekoppeld aan lagere niveaus van cortisol (ook bekend als het stresshormoon) en hogere niveaus van feelgood-endorfines, die allemaal kunnen helpen om de dagelijkse strijd van het leven effectiever te doorstaan ​​- een belangrijk onderdeel van gezonder en langer leven. Maar aangezien giechelen op verzoek niet per se de gemakkelijkste of meest natuurlijke zaak is, komen mensen in de Blue Zone van Okinawa, Japan, in groepen samen om hun lachspieren te spannen. “Vrienden en familieleden zullen kort na zonsopgang in een cirkel rondlopen, rondhangen en gewoon lachen”, zegt Buettner. “Al snel roept de ene lach een andere lach op, en de hele groep lacht zich uit.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.