5 voedingsmiddelen die dopamine verhogen, volgens een RD

Let’s face it: we leven niet bepaald in een onbezorgde tijd. In een wereld waar we zoveel buiten onze controle hebben, kan het op kleine manieren voor onszelf zorgen een enorm verschil maken. Goed voorbeeld: voedsel eten dat ons lichaam voedt en onze zielen. Behalve dat je jezelf de vrijheid geeft om naar je hongersignalen te luisteren en te eten wat je wilt, wanneer je wilt, is een geweldige manier om in je geestelijke gezondheid te investeren het toevoegen van een paar voedingsmiddelen aan je bord die de productie van het gelukshormoon van je lichaam verhogen. (Oh, hey, dopamine!) Of je nu iets zoets of hartigs wilt, Kylene Bogden, RDN en medeoprichter van FWDfuel, staat op het punt je de 411 te geven om je breindag te maken.

“Dopamine is een neurotransmitter die bekend staat als de ‘happy chemical’ of ‘pleasure chemical'”, zegt Bogden. Het stemmingsverhogende hormoon heeft deze stemmingsverhogende reputatie verdiend omdat het je zenuwcellen helpt om berichten naar elkaar te sturen, zodat verschillende delen van je hersenen goed kunnen communiceren. Wanneer je iets lonends bereikt of iets doet waar je echt van houdt, helpt dopamine je om plezier te voelen – wat ervoor zorgt dat je dezelfde activiteit in de toekomst zult proberen te herhalen, zegt Bogden. Deze activiteiten kunnen bestaan ​​uit seks hebben, mediteren, iedereen verslaan bij Scrabble of een geweldige run maken. Dopamine is echter niet alleen een kant-en-klaar product; het draagt ​​ook bij aan je geheugen, slaap en je concentratievermogen. Het is een soort van… een zeer (ahem) verdovende chemische stof.

Over het algemeen kun je voor je dopaminegehalte zorgen door een gevarieerd aanbod aan gerechten te eten die je heerlijk vindt, voegt Bogden eraan toe. Immers, eten waar je van houdt, zorgt op natuurlijke wijze voor vreugde. Maar als u op zoek bent naar bepaalde voedingsmiddelen die verband houden met het verhogen van dopamine in het lichaam, heeft u geluk. Hieronder deelt Bogden vijf belangrijke voedingsmiddelen om in uw maaltijden en snacks voor de gezondheid te verwerken en geluk.

5 voedingsmiddelen die dopamine verhogen, de ‘geluksstof’

1. Voedingsmiddelen met veel B-vitamines, zoals zalm, bladgroenten en eieren

“Als ons lichaam weinig B-vitamines bevat, zijn we niet in staat voldoende dopamine te produceren”, legt Bogden uit. Vitamine B6, in het bijzonder, is de sleutel tot de synthese van veel neurotransmitters, waaronder GABA, serotonine, dopamine en zelfs melatonine. Gelukkig zijn de meeste soorten B vrij gemakkelijk te vinden. Je kunt de jouwe krijgen van noten, bonen, vis, gevogelte en vele andere bronnen. (Zorg er wel voor dat u vooral op de hoogte bent van het krijgen van die B6, die te vinden is in niet-citrusvruchten, zetmeelrijke groenten, gevogelte, vis, verrijkte granen en orgaanvlees.)

2. Noten en zaden

Je favoriete eiwitrijke snack bevat ook een belangrijk aminozuur dat hand in hand gaat met dopamine. “Noten en zaden bevatten L-tyrosine, vaak tyrosine genoemd, en wanneer tyrosine wordt afgebroken, wordt het omgezet in dopamine”, legt Bogden uit. Pinda’s, amandelen, pompoenpitten en sesamzaadjes zijn volgens Mount Sinai en Bodgen bijzonder goede bronnen van tyrosine, dus kom maar op met de notenpasta en trailmixen als je op zoek bent naar een geluksverhogende snack.

3. Zuivelproducten

Net als noten en zaden bevatten zuivelproducten dat goede aminozuur L-tyrosine – dus geniet van je melk, yoghurt, kaas en ijs (hoeft ons geen twee keer te vragen over het laatste).

4. Chocolade

Ik bedoel, natuurlijk maakt chocolade je blij. “Chocolade bevat kleine hoeveelheden fenylethylamine (PEA), een stof die onze hersencellen een signaal geeft om dopamine af te geven”, legt Bogden uit. PEA wordt ook geassocieerd met verliefd worden. Dus, zie je? Het is allemaal verbonden. Probeer deze schone en heerlijke chocolaatjes eens uit.

5. Koffie

“Koffie van hoge kwaliteit met mate kan ook onze dopaminegehalten verhogen, omdat cafeïne ons lichaam kan signaleren om extra dopamine te produceren”, zegt Bogden. U kunt ook profiteren van dezelfde voordelen van andere cafeïnebronnen zoals matcha, chocolade, groene thee en andere vormen van cafeïnehoudende thee. Overweeg uw opkikkertje halverwege de ochtend en investering in uw middagstemming.

Benieuwd naar het verschil tussen matcha en groene thee?

B

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.