5 tekenen van een onbetrouwbaar persoon, volgens therapeuten

thoe dichter je bij iemand komt – romantisch of platonisch – hoe groter de rol die vertrouwen in je relatie speelt: naarmate je van nature meer van jezelf aan de andere persoon prijsgeeft, vertrouwen hen om zorgvuldig met uw kwetsbaarheid om te gaan. Maar het is ook in deze nauwste partnerschappen dat onze visie kan worden vertroebeld door een aantal emoties, zoals lust of liefde, of zelfs een mentaal beeld van hoe we verwachten dat een vriendschap of relatie eruit zal zien. Daarom is het handig om echt internaliseer de belangrijkste tekenen van een onbetrouwbaar persoon, zodat je er een in je midden kunt identificeren, ongeacht hoe hecht jullie twee zijn geworden.

Hoewel bepaalde tekenen van een onbetrouwbaar persoon eerder opduiken in het begin van een partnerschap, bijvoorbeeld iemand die zich niet aan zijn woord kan houden, en andere de neiging hebben om zich na verloop van tijd te ontvouwen, is het de moeite waard om deze rode vlaggen in de gaten te houden. in elk stadium, omdat vertrouwen echt essentieel is binnen een partnerschap. “Als je vertrouwen hebt in een partner, voel je je veilig, geaccepteerd en gevalideerd, wat je de kans geeft om de meest authentieke versie van jezelf te zijn”, zegt therapeut Eliza Davis, LMSW.

“Vertrouwen is wat je in staat stelt om relatieobstakels te overwinnen.” —Eliza Davis, LMSW

Om te begrijpen hoe, probeer je je relatie met een vriend of partner als een thuis voor te stellen; in deze metafoor is vertrouwen de basis. Wanneer dingen op een of ander moment een beetje wankel worden, of een partner je in de steek laat (zoals ze af en toe zullen doen), is de relatie alleen in staat om de klap te weerstaan ​​​​en te overwinnen als het fundamentele vertrouwen solide is, zegt Davis. Als het vertrouwen is geschonden, net als bij het fundament van een huis, is er vaak een langdurig proces nodig om het opnieuw op te bouwen – en reparaties aan de oppervlakte zullen meestal niet werken.

Dat wil zeggen, als u zich bewust bent van tekenen van een onbetrouwbaar persoon, kan dit u de moeite besparen om een ​​’huis’ van een partnerschap op wankele grond te bouwen (of te blijven bouwen). Hieronder noemen experts de rode vlaggen die u moeten laten nadenken over de betrouwbaarheid van een persoon, of het nu een vriend of een romantische partner is.

De 5 duidelijkste tekenen van een onbetrouwbaar persoon, volgens psychotherapeuten

1. Ze hebben de neiging om de details van een enkel verhaal te veranderen, afhankelijk van de omstandigheden

Een veranderende beschrijving van een enkele situatie ruikt naar oneerlijkheid – en eerlijkheid is een van de belangrijkste componenten van vertrouwen. “Als je merkt dat iemand je tegenstrijdige informatie aanbiedt of de waarheid van een verhaal schijnbaar verdraait, zijn dat signalen die wijzen op onbetrouwbaarheid”, zegt therapeut Rachel Holzberg, LMSW.

Maar omdat dit gedrag zou kunnen hint naar een geïsoleerde leugen (of zelfs een leugentje om bestwil die wordt ondersteund door een geldige reden), is het altijd de moeite waard om eventuele zorgen over eerlijkheid aan te pakken voordat je conclusies trekt. “Het voeren van een gesprek creëert een ruimte van bewustzijn en biedt de persoon de mogelijkheid om alles wat verontrustend kan zijn op te helderen”, zegt Holzberg.

2. Ze erkennen hun misstappen of wandaden niet

Als iemand geen berouw toont of geen verantwoordelijkheid neemt omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, zal het moeilijk zijn om erop te vertrouwen dat hij in de toekomst het goede zal doen. Over het algemeen kan dit lijken alsof de persoon altijd gelijk moet hebben of altijd als slachtoffer optreedt. “Zelfs als ze je pijn hebben gedaan, creëren ze misschien hun eigen verhaal en luisteren ze niet naar je of negeren ze wat je zegt”, zegt psychotherapeut en gecertificeerde traumaspecialist Susan Zinn, LPCC, LMHC, NCC, oprichter van Westside Counseling Center .

In het uiterste geval kan dat soort gedrag ertoe leiden dat je jezelf of je waarde in twijfel trekt, zegt therapeut Elizabeth Marks, LMSW. (En als dat een terugkerende situatie wordt, is het een gladde helling naar gaslighting.) “In ieder geval, een persoon die je vertelt hoe je moet denken, voelen of handelen op basis van hoe het het beste aan hun behoeften voldoet, is een sterke rode vlag van onbetrouwbaarheid, ‘, zegt Zin.

3. Ze lijken veel ‘grote’ dingen te verbergen

Hoewel persoonlijke grenzen zeker positief kunnen zijn, bestaat de kans dat als een vriend of partner zoveel van hun leven lijkt af te schermen dat er ruimte is voor redelijke twijfel over hun karakter of motieven, ze een geheim verbergen (en niet alleen een gevoel van privacy). Omdat transparantie een andere hoeksteen van vertrouwen is, kan wanneer iemand zijn of haar ruimte, zijn telefoon of de belangrijke mensen in zijn leven categorisch verbergt, dit een teken zijn dat ze niet betrouwbaar zijn, zegt Marks: “Het roept gewoon de vraag op wat echt wordt verborgen.”

Hetzelfde geldt voor het verbergen van verklaringen of plannen achter een “waarom vraag je?” schild. Als je een partner bijvoorbeeld later vraagt ​​wat ze aan het doen zijn, en het antwoord is: “Waarom wil je dat weten?” je zou kunnen twijfelen aan hun wens om informatie achter te houden en een wegversperring op te werpen in een verder open dialoog, zegt Marks.

4. Je kunt er niet op rekenen dat ze doen wat ze zeiden dat ze zouden doen

Het zou moeilijk zijn om iemand te vinden die zich aan elke afspraak of belofte houdt die ze hebben gemaakt. We zijn allemaal mensen, en soms gebeurt het leven, en moet je een belangrijk plan annuleren, zelfs op het laatste moment. Maar als een vriend of partner herhaaldelijk schilferig is, moet je vragen, Kan bliksem echt twee keer inslaan… of drie of vier keer? Inconsistent gedrag en een gebrek aan verantwoordelijkheid creëren een onnodige staat van verwarring, wat erop kan wijzen dat iemands bedoelingen twijfelachtig zijn, zegt Holzberg.

5. Ze geven je een vreemd gevoel van angst of onbehagen

Vaak is een van de zekerste tekenen van een onbetrouwbaar persoon een onderbuikgevoel – soms letterlijk. “Het gevoel dat je vlinders in je buik hebt als je in de buurt bent, kan bijvoorbeeld je lichaam zijn dat je aanzet tot iets dat onveilig of onveilig voelt”, zegt Zinn.

Als iemands aanwezigheid je ongemakkelijk of ongemakkelijk lijkt te maken, zelfs als je niet helemaal kunt uitleggen waarom, is het de moeite waard om op dat gevoel af te stemmen. “We moeten meer tijd besteden aan het concentreren op hoe we echt willen voelen en ons afvragen, Voelt deze persoon zich emotioneel veilig? Geven ze me een goed gevoel? Verlengen ze mij?’ zegt Zin. En als je tijd besteedt aan het proberen in te schatten waarom dingen niet goed voelen als je in de buurt bent of dat ze misschien onbetrouwbaar zijn, is het antwoord op de bovenstaande introspectieve vragen zeer waarschijnlijk: ‘nee’. “We hebben elke dag maar zoveel energie”, zegt Zinn, “en wanneer mensen of onze emoties over hen ons uitputten in plaats van ons te vernieuwen, zorgt dat niet voor balans in ons leven of een gezonde relatie.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.