5 Proprioceptie-oefeningen om houding en balans te verbeteren| Goed+Goed

“Het zesde zintuig” is niet alleen een klassieke M. Night Shyamalan-thriller uit de late jaren 90. Het is ook een bijnaam voor de verbinding tussen geest en lichaam die we ervaren, proprioceptie genoemd. Deze term klinkt misschien vreemd, maar het is nu voor u aan het werk, het leidt uw lichaamsbewustzijn in het dagelijks leven en beïnvloedt alles, van uw evenwicht en coördinatie tot uw houding.

Wat is proprioceptie?

Proprioceptie, ook wel kinesthesie genoemd, is onze perceptie van de positie en beweging van ons lichaam. bedacht door neurofysioloog CS Sherrington aan het begin van de 20e eeuw, is de term “proprioceptie” een combinatie van het Latijnse woord voor “eigen” (proprios) en receptie. Kortom, aandacht voor onszelf.

“Dit is de manier waarop het lichaam zintuiglijke informatie uit onze omgeving haalt om ons te laten weten waar” [the different parts of our] lichaam in de ruimte zijn gepositioneerd”, zegt fysiotherapeut Ashley Taylor, DPT, of Coast Fysiotherapie in San Diego, Californië.

En volgens de Encyclopedia of Neuroscience, “Deze sensaties komen voort uit signalen van sensorische receptoren in de spieren, huid en gewrichten, en uit centrale signalen die verband houden met motorische output.” Proprioceptie helpt ons om ons bewust te zijn van onze eigen ledematen in relatie tot objecten van buitenaf, onze beweging door de wereld te beheersen en ons lichaam goed uitgelijnd te houden.

Waarom proprioceptie belangrijk is

“Van het verbeteren van uw reactietijd en snelheid tot het voorkomen van blessures en het verbeteren van het evenwicht, en zelfs het verminderen van stress, aandacht voor – en het verfijnen van – proprioceptie kan op een aantal manieren zeer gunstig zijn voor ons lichaam”, zegt Taylor.

Omdat proprioceptie kan verergeren naarmate we ouder worden, we kunnen een groter risico lopen op letsel – denk aan struikelen en een enkel verdraaien, per ongeluk tegen de rand van de tafel slaan, enz. Verwondingen en ziekten zoals Parkinson kan ook onze proprioceptie belemmeren.

5 manieren om uw proprioceptie te verbeteren

Je bent echter niet gedoemd te weigeren! “Er zijn oefeningen die je proprioceptie kunnen verbeteren en je hersen-lichaamverbinding op elke leeftijd kunnen versterken”, zegt Taylor. Verderop, een paar wetenschappelijk onderbouwde en PT-goedgekeurde oefeningen.

Op yoga gebaseerde balanshoudingen

“Boomhouding of een evenwichtshouding met één been is een uitstekende plek om te beginnen”, zegt Taylor. “Ga op één voet staan ​​en doe alsof iemand een denkbeeldig touwtje omhoog trekt vanaf je stabiele voet – vanaf de grond omhoog door de kruin van je hoofd.” Hierdoor kunt u zich niet alleen concentreren op uw balans en deze verbeteren, maar ook helpen om die acute concentratie te vormen, op te merken hoe u zich voelt en waar u zich in de ruimte bevindt.

Bekijk hoe Lena Dunham de boomhouding oefent met haar yoga-instructeur Beth Cooke:

Aarding

Soms wordt het ‘aarden’ genoemd, Taylor stelt voor om je fysieke lichaam wakker te maken door een tijdje op blote voeten buiten te zijn. “Loop op blote voeten naar buiten en voel de grond onder je, of het nu zand, gras of bestrating is. Met beide benen op de grond staan ​​en in contact komen met de natuur en jezelf!” Toegevoegde bonus: stressvermindering.

Plyometrie

“Laterale sprongen, schaatsers of soortgelijke soorten oefeningen (uiteindelijk naar boven gaan) plyometrie) kan je algemene reactietijd helpen verbeteren, wat op zijn beurt kan helpen blessures in de knie of enkelverstuikingen te voorkomen, “zegt Taylor. “Je lichaam zal zich ook beter kunnen aanpassen aan veranderingen in verschillende omstandigheden, zoals op oneffen zand of zelfs een gladde vloer.”

Probeer deze klassieke plyometrische zet:

Savasana met geleide meditatie

Of je nu een app, een YouTube-video gebruikt of een les bijwoont, het maken van een bodyscan zoals je zou doen aan het einde van je yoga beoefening is een van Taylors favoriete manieren om het lichaam-geest-pad te verbeteren. “Ik gebruik persoonlijk dit soort geleide ontspanning om mezelf te helpen afstemmen op elk deel van mijn lichaam”, zegt Taylor. “Zelfs als ik gewoon op mijn rug lig, mijn longen en ribbenkast voelen, is dit een oefening die niet alleen je proprioceptie kan helpen, maar ook zal helpen om stress te verminderen.”

Tai chi oefeningen

Een recente studie heeft uitgewezen dat Tai Chi (an oude Chinese traditie nu vaak gebruikt als zachte, sierlijke oefening) was effectief in het verbeteren van de proprioceptie bij een demografische groep ouder dan 55 jaar, daarbij verwijzend naar “aanzienlijk positieve effecten” op de gewrichten van de onderste ledematen.

Vergeet niet je PT te bezoeken!

Als je herstellende bent van een blessure, of een neurologische verandering of fysiologische gebeurtenis hebt meegemaakt (zoals zwangerschap), en je voelt je “niet” in je proprioceptie, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met een arts of fysiotherapeut. Als u zich bijzonder blessuregevoelig voelt, kan het hebben van een expert in uw hoek u helpen om u veilig te houden terwijl u werkt aan het verbeteren van uw balans, perceptie en reactietijd.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.