5 fouten bij het uitrekken die heel vaak voorkomen

Of je nu alle opgekropte nek- en schouderspanning loslaat of je quads en kuiten wat liefde geeft voor een run, er is gewoon iets zo heerlijks aan een mooie stretch. Rekken voelt niet alleen zo goed, het helpt ook om pijntjes en kwalen te verminderen en vergroot de flexibiliteit, mobiliteit (gemakkelijk kunnen bewegen) en het bewegingsbereik. Met andere woorden, uitrekken is een heel belangrijk onderdeel van een wellness- en fitnessroutine.

Zoals met de meeste dingen, is de sleutel het vermijden van veelvoorkomende rekfouten die voorkomen dat u het volledige voordeel van de rekoefening krijgt, of erger nog, uw spieren ernstig kunnen bezeren. En wie kan hier beter bij helpen dan een professionele brancard? Vooruit, leer de top vijf van fouten bij het uitrekken om te vermijden, volgens Austin Martinez, CSCS, directeur onderwijs met StretchLab.

1. Je hebt een onjuiste techniek

Een goede techniek is essentieel. Onjuiste techniek kan tot veel problemen leiden, waaronder het niet richten op de spieren die u wilt strekken, wat het doel verslaat. “Spieren zijn georiënteerd en gericht op basis van de richting waarin de vezels lopen”, legt Martinez uit. “Daarom kan de hoek van je been / voet of arm betekenen dat je de voordelen misloopt.”

Een verkeerde vorm kan ook leiden tot blessures, omdat u de spier kunt overbelasten. “Een goede techniek houdt in dat het juiste stabilisatiepunt en lichaamsdelen verankerd zijn, wat een hefboomwerking creëert”, zegt Martinez. “Dit resulteert erin dat je waar nodig diep genoeg wordt uitgerekt, en zorgt ervoor dat je je lichaam veilig kunt strekken.”

Hoe het te vermijden: Voordat u een rekoefening uitvoert, raadt Martinez aan om een ​​beetje onderzoek te doen naar de spier die u wilt rekken, om er zeker van te zijn dat u weet hoe u dit op de juiste manier moet doen. Als alternatief zegt hij dat je ook kunt werken met een professional met ervaring in stretchen om begeleiding en tips te geven. Of, voegt hij eraan toe, bekijk de Xponential+ fitness-app die rekoefeningen van professionals on-demand streamt.

2. Je rekt te diep (of niet diep genoeg)

Een andere veelgemaakte fout die Martinez vaak ziet, heeft te maken met intensiteit. Als je te diep uitrekt, kun je jezelf bezeren. Hij benadrukt dat rekken *nooit* pijnlijk mag zijn. “Het is belangrijk om je tolerantie op te bouwen om in de loop van de tijd uit te rekken”, zegt hij. “In het begin zal je lichaam bijna het gevoel hebben dat het weerstand biedt aan de rek, en spannen is gebruikelijk. Als je doorgaat met oefenen, zal het zenuwstelsel van je lichaam kalmeren en zich aanpassen aan de rek.”

En aan de andere kant, als je niet diep genoeg rekt, pluk je niet echt de volledige voordelen van het rekken, wat je resultaten kan schaden.

Hoe het te vermijden: De sleutel is om aandacht te besteden aan hoe je lichaam voelt. Martinez merkt op dat veelvoorkomende tekenen van overstrekking zijn: je adem inhouden, kronkelen, zenuwpijn, scherpe pijn in de spier of beven. Hij stelt ook voor om een ​​intensiteitsschaal voor te stellen die loopt van 0 (geen rek) tot 10 (pijn). “Voor grotere spieren zoals hamstrings, quadriceps en bilspieren, streef naar een rek van vijf tot zeven”, zegt hij. “Voor kleine spieren zoals polsen en nek, richt je op een rek van drie tot vijf. Je richtpunt op de schaal zal lager worden naarmate je vordert terwijl je lichaam zich aanpast aan strekken.”

3. Je houdt het stuk te lang vast

Als het gaat om stretchen, is meer niet beter. De juiste timing is essentieel. “Uit onderzoek blijkt dat je een stuk minimaal 20 seconden wilt vasthouden”, zegt Martinez. “Deze duur geeft voldoende tijd om aanpassingen en veranderingen in de spier te creëren. Na een minuut zien we dat de aanpassingen/veranderingen niet zo uitgesproken zijn.”

Hoe het te vermijden: Zorg ervoor dat je de tijd bijhoudt. “Naarmate je meer beheersing krijgt, kun je je adem gebruiken om je te helpen tellen”, zegt Martinez. “Je zult zelfs merken dat je lichaam instinctief een interne klok bijhoudt, en je zult een gevoel hebben wanneer de tijd nadert.”

4. Je rekt geblesseerde spieren uit

Blessures vereisen voldoende rust en hersteltijd. We weten deze. Toch kunnen sommigen in de verleiding komen om er doorheen te komen en de gewonde spier toch te strekken. Martinez zegt dat dit een grote fout is. “Gewonde spieren mogen niet worden uitgerekt”, zegt hij. “Als u pijn, roodheid, ontsteking of zwelling opmerkt, raadpleeg dan een arts of medische professional.

Hoe het te vermijden: Elke blessure is uniek, dus hoe lang je moet voorkomen dat je het gebied uitrekt, is anders, zegt Martinez. Hij voegt eraan toe dat de veiligste manier van handelen is om een ​​arts en fysiotherapeut te raadplegen die de voortgangstijdlijn specifiek voor u kunnen uitleggen.

5. Je krijgt geen ondersteuning

Hoewel je je zeker goed kunt uitstrekken als je het solo doet, raadt Martinez aan om met een professional te werken om de voordelen echt te vergroten. “Als je niet om hulp vraagt, kan dit betekenen dat je resultaten misloopt met je flexibiliteit, bewegingsbereik of prestaties”, zegt hij. Werken met een coach of instructeur helpt je ook om verantwoordelijk te blijven en stelt je in staat gebruik te maken van hun expertise en gepersonaliseerde stretchaanbevelingen te krijgen op basis van je behoeften. Bovendien kan een professionele brancard je ook helpen om dieper en lekkerder te stretchen terwijl je je richt op de gebieden die moeilijk alleen te bereiken zijn.

Hoe het te vermijden: Als uw budget het toelaat, zal het werken met een professional u helpen uw stretching-spel te verbeteren en de meeste voordelen uit de oefening te halen. Of, als je een meer budgetvriendelijke route wilt gaan, zorg er dan voor dat je onderzoek doet en video’s opzoekt onder leiding van experts, zodat je weet dat je de juiste stukken op de juiste manier doet. YouTube is een goudmijn van stretching-sessies. Voel je je gespannen door de hele dag achter je computer te hangen? Probeer een hoofd-, nek- en schouderrek van acht minuten. Heb nodig stretch voor het hele lichaam na de training of een afkoelrek na een goede run? Dat is er ook. Druk gewoon op play en doe je best.

Begin je rekoefeningen te verdiepen door deze snelle routine te bekijken om de spanning van het bovenlichaam los te laten, hieronder:

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.