4 belangrijke tekenen van een laag zelfbewustzijn, en waarom dat een probleem is

Selfbewustzijn is een van die concepten die esoterischer lijkt te worden naarmate je er meer over nadenkt. Tot op zekere hoogte zou het zelfs als overbodig kunnen worden gelezen: natuurlijk zijn we ons allemaal bewust van onszelf. Maar in feite, volgens organisatiepsycholoog Tasha Eurich, PhD, auteur van In zicht en jarenlang onderzoeker van de eigenschap, is echt zelfbewustzijn zeldzamer dan je zou denken, en omvat het “de wil en vaardigheid om te begrijpen wie we zijn en hoe andere mensen ons zien”, zegt ze. Omdat beide elementen essentieel zijn voor het vormen van zinvolle verbindingen, duiken klassieke tekenen van een laag zelfbewustzijn vaak op als wegversperringen voor relaties.

Als je bedenkt hoe het eruit zou kunnen zien als je geen van beide stukjes van die zelfbewustzijnspuzzel mist, is het gemakkelijk in te zien hoe dat een relationele ontkoppeling zou kunnen veroorzaken. “Iemand kan het duidelijkst mogelijke begrip van zichzelf hebben en toch absoluut geen idee hebben hoe hij overkomt”, zegt Dr. Eurich, “of, aan de andere kant, ze kunnen zo gefocust zijn op hoe ze worden gezien door anderen dat ze niet echt weten wat ze willen of wie ze van binnen zijn.” En in beide gevallen laat de kloof in zelfkennis voldoende ruimte voor misverstanden.

Om die reden is zelfbewustzijn een van de belangrijkste pijlers die psycholoog Abby Medcalf, PhD, benadrukt in haar relatiegerichte praktijk. “Ik kan mensen de beste hulpmiddelen voor relaties leren – zoals hoe ze goed kunnen communiceren of empathisch kunnen zijn – maar als ze niet merken wanneer ze bijvoorbeeld slecht communiceren, dan zal het hen geen goed doen.” ze zegt.

“Wat zelfbewustzijn doet, is je in staat stellen om je natuurlijke te zien” [shortcomings] en hoe die invloed kunnen hebben op anderen om je heen.” —psycholoog Abby Medcalf, PhD

Met andere woorden, je kunt niet repareren wat je niet doet realiseren is kapot. “Wat zelfbewustzijn doet, is je in staat stellen om je natuurlijke te zien” [shortcomings] en hoe deze anderen om u heen kunnen beïnvloeden”, zegt Dr. Medcalf. Zonder dat begrip zal een persoon waarschijnlijk “hun sterke punten overschatten en onderschatten wat hen in de weg staat”, voegt ze eraan toe.

Hieronder delen experts de belangrijkste tekenen van een laag zelfbewustzijn in actie en hoe ze een verbinding in gevaar kunnen brengen.

Hier zijn 4 veelbetekenende signalen dat een persoon een laag zelfbewustzijn kan hebben, volgens deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid

1. Ze zijn regelmatig in de verdediging

Wanneer een persoon niet zelfbewust is, zijn ze vaak niet in staat om de manieren te herkennen waarop ze misschien hebben gewankeld. Dus wanneer die gevallen worden genoemd door een partner of vriend – misschien handelden ze overdreven controlerend of zeiden ze iets onbedoeld kwetsends – heeft de persoon zonder zelfbewustzijn de neiging te reageren alsof ze worden aangevallen. “Dat lijkt misschien op iemand die zegt: ‘Oh, ik probeerde gewoon X te doen, of ik probeerde gewoon te helpen’, in plaats van ‘Oeps, sorry, ik ben over mijn grenzen gegaan'”, zegt dr. Medcalf.

In andere scenario’s zou die defensieve houding zelfs kunnen worden vertaald in het beschuldigen van anderen voor eventuele negatieve omstandigheden, zegt levens- en echtscheidingscoach Karen Finn, PhD: “Een persoon zonder zelfbewustzijn heeft de neiging moeite te hebben om enige verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de gevolgen van hun acties.”

2. Je kunt ze niet volledig vertrouwen

Een persoon die zich niet bewust is van hoe ze door anderen worden waargenomen, is waarschijnlijker onvoorspelbaar, zegt dr. Eurich. En onvoorspelbaarheid kan snel wantrouwen kweken. “Het is moeilijk om contact te maken met iemand en om iemand te vertrouwen die geen zelfbewustzijn heeft, omdat je vaak niet kunt zeggen of ze alleen voor zichzelf uit zijn, of dat ze zelfs maar weten wat ze hopen te bereiken”, zegt ze.

In die geest is het ook gebruikelijk om het gevoel te hebben dat je informatie moet weglaten of achterhouden van iemand die zelfbewustzijn mist, omdat je niet het gevoel hebt dat ze de middelen hebben om het goed aan te pakken, zegt dr. Medcalf. “Het is zoiets als: ‘Als je niet eens weet dat je de neiging hebt om X- of Y-dingen te doen, hoe kan ik je dan deze informatie toevertrouwen die me kwetsbaar maakt?'”, zegt ze. “En zodra je die geheimen begint te bewaren, begin je in relatieproblemen te komen.”

3. Ze zijn arrogant

Aangezien een overschatting van eigenwaarde een van de belangrijkste tekenen is van een laag zelfbewustzijn, volgt arrogantie vaak op de voet. “Mensen met een laag zelfbewustzijn hebben de neiging om die herinnering nodig te hebben van: ‘Ik ben niet het centrum van het universum'”, zegt Dr. Eurich. In de praktijk kan die arrogantie van de wereld zich uiten als een opgeblazen gevoel van hun eigen bijdragen en prestaties of een neiging om alle eer op te eisen voor eventuele successen terwijl ze hun mislukkingen wegredeneren, voegt Dr. Eurich eraan toe.

4. Ze hebben geen sympathie of empathie

Een persoon zonder zelfbewustzijn zal moeite hebben om zichzelf in de schoenen van andere mensen te verplaatsen. “Omdat ze zich niet bewust zijn van hun emoties, zijn ze vaak niet in staat om te zien hoe hun gedrag zou kunnen bijdragen aan een bepaalde situatie”, zegt Dr. Finn.

Het belangrijkste punt hier is het feit dat ze hun rol in een probleem niet beseffen of erkennen; in tegenstelling tot manipulatieve mensen, zijn degenen die geen zelfbewustzijn hebben dat niet met opzet kwetsend. “De meest onzelfbewuste mensen hebben gewoon geen idee van het bloedbad dat ze om hen heen zouden kunnen creëren”, zegt Dr. Eurich.

Op een minder intense noot volgt ook dat deze mensen de kamer gewoon niet in groepsverband kunnen lezen. “Zij zijn de persoon die je onder de tafel schopt omdat ze niet stoppen met over zichzelf te praten, of omdat ze een gevoelig onderwerp aansnijden waarvan ze niet weten dat het mensen ongemakkelijk maakt”, zegt dr. Eurich. En het is niet moeilijk in te zien waarom: hoe kunnen ze echt afgestemd zijn op de gevoelens van anderen in een groep als ze zich niet eens volledig bewust zijn van hun eigen gevoelens?

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.