3 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen om uw levensduur te verlengen

By Nu heb je waarschijnlijk gehoord dat plantaardige diëten verband houden met lagere niveaus van LDL-cholesterol (ook bekend als “slechte” cholesterol), lagere bloeddruk en minder gevallen van hartaandoeningen. Voedingsonderzoekers verzamelen een steeds groter wordende hoeveelheid bewijs dat suggereert dat het eten van je fruit en groenten – wanneer je kunt natuurlijk – een geweldige manier is om te investeren in je toekomstige levensduur. En volgens een nieuwe meta-analyse (een statistische analyse die de resultaten van veel wetenschappelijke onderzoeken combineert), kan het eten van drie specifieke, plantaardige voedingsmiddelen en het consumeren van minder rood vlees 10 jaar aan je leven toevoegen.

Gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Geneeskunde, creëerde de meta-analyse een model met behulp van bestaande gegevens van de Global Burden of Diseases, een baanbrekende studie die informatie verzamelde over vroegtijdige sterfgevallen en handicaps veroorzaakt door meer dan 350 ziekten en verwondingen in 195 landen van 1990 tot 2019 met de bedoeling het beleidsniveau te beïnvloeden verandering op wereldschaal. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen de gegevens gebruikt om het effect van verschillende veranderingen in het voedingspatroon op de levensverwachting in te schatten. “Voedsel is van fundamenteel belang voor de gezondheid, en wereldwijd worden naar schatting 11 miljoen sterfgevallen en 255 miljoen voor invaliditeit gecorrigeerde levensjaren wereldwijd geschat”, schrijven de auteurs van het onderzoek.

De groep identificeerde met name één grote afhaalmaaltijd: “De grootste winst [in life expectancy] zou worden gemaakt door meer peulvruchten, volle granen en noten te eten, en minder rood en verwerkt vlees”, schrijven de onderzoekers. Ze kwamen tot deze conclusie door de gezondheidsresultaten te vergelijken van mensen die een “typisch westers dieet” aten met voedselproducten zoals suikerhoudende dranken en rood vlees, mensen die een “geoptimaliseerd dieet” eten met een grote hoeveelheid voedselgroepen zoals groenten en Nee voedsel dat in het vorige voedselprotocol zou voorkomen, en mensen die een ‘haalbaarheidsbenadering-dieet’ aten, of een dieet dat ergens in het midden samenkwam.

Oppervlakkig gezien klinken deze bevindingen misschien als meer salades en minder hamburgers, maar Amy Gorin, MS, RDN, een op planten gebaseerde geregistreerde diëtist, zegt dat ze zou aanraden om een ​​bredere benadering van het advies toe te passen op basis van de wetenschappelijke bevindingen van de Bergen-bemanning. “Overschakelen van een typisch westers dieet naar een dieet met een hogere inname van volle granen, peulvruchten, vis, fruit, groenten en noten – en met minder rood en verwerkt vlees, minder dranken met toegevoegde suiker en minder geraffineerde granen – kan aanzienlijk levensverwachting verhogen”, zegt ze.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar specifieke voordelen van deze bovengenoemde voedingsmiddelen die de levensduur verhogen, die de moeite waard zijn om op in te zoomen.

Peulvruchten

“Dit zijn een hoofdbestanddeel van een plantaardig dieet en bevatten kikkererwten en linzen. Deze voedingsmiddelen bevatten vezels en eiwitten, een combinatie die je helpt om je langer vol te voelen”, zegt Gorin. U kunt genieten van geroosterde kikkererwten, of genieten van linzen in een soep of salade.

noten

Noten bevatten eiwitten, vezels en goede vetten. Een van de meest betaalbare manieren om noten te consumeren, is door notenpasta te eten, met name pindakaas.

Volkoren

“Deze omvatten voedingsmiddelen zoals havermout, amarant en gierst. Ze zijn een verrassende bron van eiwitten en bieden ook vezels. En bepaalde volle granen, zoals gierst, bieden ijzer, wat vooral belangrijk is voor plantaardige eters omdat ijzer van bijzonder belang is zorg voor veganistische en vegetarische eters”, zegt Gorin.

Met deze kennis in het achterhoofd ben je klaar om te genieten van talloze plantaardige maaltijden. Onthoud gewoon: het is altijd de moeite waard om op te merken dat, zoals elke studie, dit onderzoek zijn beperkingen heeft. “Afhankelijk van hoe oud je bent wanneer je van dieet verandert, varieert de exacte verwachte levensverwachting”, zegt Gorin. “Dit varieert ook op basis van geslacht. Als u bijvoorbeeld uw dieet op 60-jarige leeftijd verandert, zou de levensverwachting voor vrouwen met acht jaar toenemen en voor mannen met bijna negen jaar. Op 20-jarige leeftijd zou dit resulteren in een stijging van zes jaar voor vrouwen en een zeven jaar verhoging voor mannen.” Dus als u beslist wat u gaat eten, houd er dan rekening mee dat deze studie meer een richtlijn is dan een wet. Immers: alleen jij weet wat je lichaam op een bepaald moment moet eten.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.