3 voedingsmiddelen die serotonine uitputten, van een neurowetenschapper

thier zijn een paar inzinkingen halverwege de middag (of elk moment van de dag) die we niet zullen proberen op te lossen met een kleine opkikkersnack. Of het nu gaat om een ​​smoothie boordevol proteïnen, een brownie met amandelboter in combinatie met een haver latte, of een eierhap uit de airfryer, we gaan naar de keuken om onze energie een boost te geven en stemming lijkt altijd een veilige gok. Dat gezegd hebbende, als je merkt dat je je minder snel voelt en meer, nou ja, ‘meh’ na een nosh, kan het zijn dat je onbewust voedsel consumeert dat een negatieve invloed heeft op de serotoninespiegels in je lichaam.

Inderdaad, hoewel het consumeren van voedsel je letterlijk de energie geeft die je nodig hebt om de dag door te komen, zijn niet alle voedingsmiddelen hetzelfde. In plaats daarvan zijn er enkele snacks die de serotonine van uw lichaam kunnen stimuleren, evenals voedingsmiddelen die serotonine uitputten. “Serotonine – een belangrijke chemische neurotransmitter – helpt bij het reguleren van veel functies in de hersenen en het lichaam, waaronder stemming, slaap, gezondheid van de botten, bloedstolling en geheugenvorming”, legt communicatiepatholoog en cognitief neurowetenschapper Caroline Leaf, MD, de oprichter van de NeuroCycle uit. app. “Gebalanceerde serotonineniveaus helpen ons onze emoties te reguleren en onze stemming te stabiliseren, daarom wordt serotonine vaak een natuurlijke stemmingsstabilisator genoemd”, voegt ze eraan toe.

Hier hebben we met Dr. Leaf gepraat om beter te begrijpen welke voedingsmiddelen en dranken ervoor kunnen zorgen dat je serotonineniveau (en dus je humeur) een tijdelijke dip neemt. En wees niet bang: ze deelde ons ook een aantal heerlijke voedingsmiddelen die serotonine verhogen.

De 3 belangrijkste voedingsmiddelen die serotonine uitputten, volgens een neurowetenschapper

1. Suikerhoudende snacks

“Een dieet dat geraffineerde ingrediënten bevat, kan de serotonineproductie van uw lichaam beïnvloeden, wat op zijn beurt uw humeur kan beïnvloeden”, zegt Dr. Leaf. En helaas zijn veel zeer geraffineerde voedingsproducten meestal die van de suikerachtige variant, inclusief suikerhoudende dranken zoals frisdrank, verpakte desserts, candybars, suikerhoudende ontbijtgranen en dergelijke. “Als ze regelmatig worden geconsumeerd, kunnen deze producten de hoeveelheid tryptofaan verminderen – wat de productie van serotonine mogelijk maakt – en B-vitamines in onze voeding, en ons vermogen om serotonine te produceren beïnvloeden wanneer dat nodig is.”

2. Voedsel met veel transvet

Er zijn tal van redenen om voedingsmiddelen met transvetten te vermijden, inclusief hun vermogen om de serotoninespiegel te verlagen. Deze omvatten populaire hartige snacks zoals sommige verwerkte aardappelchips, pizza, verpakte gebakjes en andere fastfood-opties.

3. Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Naast voedingsmiddelen die een aanzienlijke hoeveelheid geraffineerde suiker bevatten, zegt Dr. Leaf dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ook een dip in je serotonine kunnen veroorzaken. Dat betekent dat u misschien twee keer moet nadenken voordat u uw consumptie van verpakte, natriumrijke diepvriesproducten, vleeswaren en andere kant-en-klare voedingsmiddelen die grote hoeveelheden zout en verzadigde en/of transvetten bevatten, gaat verdubbelen. “Deze voedingsmiddelen kunnen, wanneer ze in de loop van de tijd te veel worden geconsumeerd, onze darmgezondheid beïnvloeden, waar het grootste deel van de serotonine van het lichaam wordt geproduceerd. Zoals met de meeste dingen in het leven, is matiging de sleutel, “voegt Dr. Leaf eraan toe.

Wat zijn voedingsmiddelen die de serotoninespiegel verhogen?

Volgens Dr. Leaf wordt serotonine geproduceerd uit tryptofaan, dat van nature niet door ons lichaam wordt geproduceerd. Als zodanig wilt u ervoor zorgen dat uw dieet dit essentiële aminozuur bevat – en gelukkig passen veel heerlijke ingrediënten bij de rekening. (Vind hier een volledige lijst van voedingsmiddelen met tryptofaan).

“Sommige geweldige voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten, zijn eieren, noten, zaden, zalm en kaas”, zegt Dr. Leaf. Ontbijtpizza met roerei en gerookte zalm, iemand?

Is voedsel de enige factor in mijn serotoninespiegels?

Allereerst: alleen omdat je af en toe van een goede zak chips of een blikje wortelbier houdt, wil dat nog niet zeggen dat je je neerlegt bij een levensstijl met een laag serotoninegehalte. Inderdaad, zoals Dr. Leaf zegt, zijn er vele manieren buiten je eetgewoonten om deze neurotransmitter te reguleren. “Regelmatige lichaamsbeweging is ook een geweldige manier om je serotoninespiegel te verhogen, en om ervoor te zorgen dat je zonneschijn en licht krijgt, vooral ‘s ochtends als dat mogelijk is. Dit kan helpen je circadiane ritme te reguleren en je humeur verder te verbeteren, “zegt ze. “Nieuwe informatie leren en, meer specifiek, gelukkige herinneringen opbouwen, helpt ook bij het serotonineniveau.”

Bovendien voegt Dr. Leaf eraan toe: “Mind management en bemiddeling kunnen ook helpen om je serotonineniveaus in evenwicht te brengen. Wanneer je opzettelijke en opzettelijke mindfulness beoefent, stromen neurochemicaliën op een evenwichtige manier, inclusief serotonine, wat je kan helpen je goed te voelen.

Ze raadt ook aan om met je dierbaren om te gaan om hetzelfde effect te bereiken. “Wanneer we op een zinvolle manier met anderen omgaan, dalen onze cortisolspiegels terwijl de neurotransmitters serotonine en dopamine in onze hersenen in balans zijn”, legt Dr. Leaf uit. “We hebben hogere niveaus van alle hersengolven die genezing bevorderen, en lagere niveaus van angstgerelateerde hoge bèta-energie in de hersenen. We voelen ons subjectief goed en dat vertaalt zich in veranderingen in onze cellen.”

Dus de volgende keer dat je je een beetje down voelt, overweeg dan om je serotoninespiegel te verhogen met een gezonde snack – of een paar knuffels en een zonovergoten wandeling met een vriend.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.