3 grenzen voor empathische mensen die het waard zijn om te stellen, per pluspunten

Empathie, of het vermogen om de gevoelens van anderen te voelen en zelfs te dragen, kan een enorm krachtig iets zijn – zowel voor de persoon die empathie toont als voor degene die het ontvangt. In feite is het zo’n diepgewortelde eigenschap dat waar Er wordt aangenomen dat empathen slechts een klein deel van de bevolking uitmaken. Dat gezegd hebbende, of je nu een empath bent of een empathisch persoon, empathie oefenen in elk scenario kan gemakkelijk uitputtend worden, omdat het ertoe leidt dat je de gevoelens van anderen met dezelfde mentale kracht verwerkt als je eigen gevoelens. Om je emotionele beker gevuld te houden, is het als empathisch persoon dus net zo belangrijk om grenzen te stellen als om je gevoel van empathie voor het goede te gebruiken.

Dat komt omdat, zoals bijna elk persoonlijkheidskenmerk, empathie een duistere kant heeft die de neiging heeft om naar voren te komen wanneer het te vaak of in extreme mate wordt belichaamd. “Door empathie te zijn, kun je een diepe band met anderen maken, maar het nadeel is dat het regelmatig opnemen van de pijn van anderen lastig kan zijn”, zegt klinisch psycholoog Ellen Hendriksen, PhD, auteur van Hoe u uzelf kunt zijn: breng uw innerlijke criticus tot rust en sta boven sociale angst. ‘Als vrienden en familieleden regelmatig naar je toe komen omdat ‘je zo’n goede luisteraar bent’, kun je een onevenredige last van pijn op je nemen. En na verloop van tijd zou je je daardoor boos en ineffectief kunnen voelen.”

“Een empathisch persoon die moe, gestrest, opgebrand of in een fragiele toestand is, zal meer geneigd zijn om naast zijn gevoelens ook de negatieve energie van anderen te ontvangen.” —klinisch psycholoog Carla Marie Manly, PhD

Die neerwaartse spiraal is ook waarschijnlijker als jij, de empathische persoon, zelf niet in een emotioneel sterke positie bent, volgens klinisch psycholoog Carla Marie Manly, PhD, auteur van Vreugde uit angst. “Een empathisch persoon die moe, gestrest, opgebrand of in een fragiele toestand is, zal meer geneigd zijn om naast zijn gevoelens ook de negatieve energie van anderen te ontvangen”, zegt Dr. Manly. “Dat kan ertoe leiden dat ze zich overweldigd, gestrest, aangevallen of verward voelen.”

En dezelfde negatieve gevolgen kunnen optreden als je toestaat dat trauma’s uit het verleden van anderen je eigen last worden – een veelvoorkomende neiging onder gevoelige empaten die ondervoed zijn op het gebied van zelfzorg en zelfontwikkeling, voegt Dr. Manly eraan toe. Voor empathische mensen is de beste verdediging tegen dat scenario het stellen van grenzen om te voorkomen dat ze de hele tijd de last van ieders gevoelens – goed en slecht – op zich nemen. “Gezonde grenzen stellen kan zorgen voor de broodnodige mentale en emotionele verjonging”, zegt Dr. Manly. “En als je je aangevuld en verjongd voelt, ben je nog beter in staat om de juiste, liefdevolle ruimte te houden voor de mensen in je leven.”

Hieronder delen de experts strategieën om die grenzen te stellen en je eraan te houden – in het belang van je eigen welzijn.

3 grenzen die het waard zijn om te stellen voor empathische mensen, volgens psychologen

1. Maak elke dag wat tijd voor jezelf vrij – echt waar

Wanneer je in de aanwezigheid van anderen bent, als een empathisch persoon, zet je jezelf op om op natuurlijke wijze de gevoelens van die mensen te belichamen naast die van jezelf. En als je altijd als je jezelf in die positie plaatst, weet je zeker dat je in een mum van tijd geen mentale ruimte meer hebt voor al die gevoelens. De eenvoudigste oplossing is om die mogelijkheid te verwijderen door elke dag wat tijd door te brengen in de stille aanwezigheid van niemand – wat je de ruimte geeft om alles te verwerken en aan te pakken dat in je lichaam opborrelt. u persoonlijk.

“Empaten doen het het beste wanneer ze hun eigen emotionele en mentale toestand beoordelen voordat ze voor iemand anders zorgen”, zegt Dr. Manly. Dus als een vriend of geliefde contact met je zou opnemen in de tijd die je voor jezelf had gereserveerd, zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik heb een erg lange dag op het werk gehad en ik ben uitgeput. Ik kan zeker ruimte maken om met je te praten over een uur nadat ik de kans heb gehad om uit te rusten en een hapje te eten’, stelt dr. Manly voor.

2. Ontlast de verantwoordelijkheid om iedereen te “repareren”

In veel gevallen kan een empathisch of empathisch persoon het op zich nemen om niet alleen te luisteren naar en contact te maken met de gevoelens van een geliefde, maar ook om oplossingen te bieden voor negatieve gevoelens. Als je echter constant deze rol van fixer op je neemt, is dat een zekere weg naar emotionele burn-out. In plaats daarvan stelt Dr. Manly voor om de rol van begeleidende ondersteuner te omarmen: “Je zou kunnen zeggen: ‘Ik ben hier om naar je te luisteren en je te ondersteunen. En nadat we hebben gepraat, zal ik je wat extra middelen geven.’” Op dat moment zou je de naam van een therapeut of een relevante steungroep kunnen doorgeven.

3. Maak jezelf los van schuldgevoelens die verband houden met relaties of vriendschappen

Alleen omdat je ruimte kunt creëren en vasthouden voor de gevoelens van anderen, betekent dat niet altijd dat jij ook bent zou moeten (vooral als je eigen emotionele toestand wat TLC nodig heeft). En als je je aan dat onderscheid herinnert, kun je ervoor zorgen dat je je niet elke keer schuldig voelt als je jezelf niet uitbreidt – of overbelast – voor iemand anders. Immers, als je merkt dat je verlangen om de bagage van iemand anders te dragen gaat over je minder schuldig voelen, kan het zelfs meer worden gedreven door mensenplezier dan door echte empathie, zegt dr. Hendriksen.

Als je jezelf eraan kunt herinneren dat het niet altijd jouw plaats is om de last van iemand anders op je te nemen, en dat het ook niet altijd nuttig is om te doen, is het gemakkelijker om je goed te voelen als je bepaalde verzoeken om een ​​hangplek afwijst. En door ‘nee’ te zeggen tegen verplichtingen en verplichtingen zonder schuldgevoel, creëer je de ruimte die je nodig hebt om op de juiste manier op te laden en te genezen, zegt dr. Manly.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.