3 dingen die je kunt verwachten van een introverte-extraverte relatie

EENAls mensen hebben we allemaal verschillende voorkeuren, antipathieën en persoonlijkheden – en dat is mooi. Maar soms is het waardevol om mensen te groeperen als een middel om te begrijpen welke overeenkomsten ze delen, wat op zijn beurt de verbinding kan vergemakkelijken. Een veelgebruikte manier om mensen op zo’n manier te categoriseren, is als extraverte en introverte persoon, waarbij de eerste meer extravert is en de laatste misschien liever een rustige nacht doorbrengt. Deze verschillen kunnen mensen in een romantische introverte-extraverte relatie echter doen afvragen of de mismatch kan langdurig werken.

Volgens relatietherapeut Tracy Ross, LCSW, zijn introverte-extraverte relaties vrij gewoon, en dat kan zijn in het licht van het verlangen van mensen naar balans. “Introverte en extraverte mensen voelen zich tot elkaar aangetrokken vanwege de verschillen”, zegt Ross. En in sommige opzichten kan dit heel goed werken, zoals wanneer de meer introverte persoon het gevoel heeft dat ze meer sociale afspraken in hun agenda nodig hebben, of wanneer de extraverte persoon zich overweldigd voelt door hun verplichtingen.

“Communicatie betekent echt dat je elkaars behoeften begrijpt, begrijpt hoe je anders bent en jezelf goed genoeg kent om te weten [how you can] accommoderen [each other].” —Tracy Ross, LCSW

Ditzelfde scenario kan echter leiden tot relatieproblemen, vooral wanneer de introverte en de extraverte persoon het niet met elkaar eens zijn of eerlijk met elkaar communiceren. “Communicatie is de ruggengraat van elke relatie”, zegt Ross. “Communicatie betekent echt dat je elkaars behoeften begrijpt, begrijpt hoe je anders bent en jezelf goed genoeg kent om te weten [how you can] accommoderen [each other].”

Hoewel (met gezonde communicatie) een introverte-extraverte relatie mogelijk is, zijn er mogelijke obstakels waar u rekening mee moet houden als u zich in zo’n dynamiek bevindt. Hieronder schetst Ross er drie.

3 dingen die je kunt verwachten van een introverte-extraverte relatie

1. Compromissen sluiten bij sociale verplichtingen

Voor een extraverte persoon is het niet alleen spannend om nieuwe mensen te ontmoeten, het is ook een manier voor hen om bij te tanken, zegt Ross. Daarom willen extraverte mensen misschien meer uitgaan dan hun introverte partner. Maar ongeacht welke rol je speelt in je introverte-extraverte relatie, een beetje begrip kan een lange weg gaan, zegt Ross.

Als je de extraverte persoon bent, kan het helpen om te onthouden dat je partner eerder uitgeput raakt door sociale interacties, zodat je hem niet kwalijk gaat nemen omdat ze niet meegaan. Geef je partner ook wat meer tijd, zegt Ross, als je wilt dat ze ergens met je naartoe gaan, omdat de introverte persoon meer tijd nodig heeft om zich mentaal voor te bereiden op sociale interacties.

Evenzo, zegt Ross, als je de introverte persoon in de relatie bent, kan het begrip dat je partner sociale interactie nodig heeft om op te laden, een perspectiefverschuiving veroorzaken. Je realiseert je misschien dat het soms op prijs wordt gesteld als je iets doet, niet per se omdat je willen om het te doen, maar omdat je dat snapt, is het belangrijk voor je partner.

2. Het introverte gevoel overweldigd door de interacties van de extraverte

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen extraverte eigenschappen de voorkeur hebben in sociale situaties. Met dat in gedachten is het begrijpelijk dat introverte mensen overweldigd of geïntimideerd kunnen worden door – of zich zelfs minder waardig voelen dan – hun sociale vlinderpartner in sociale omgevingen. De sleutel hier, zegt Ross, is om te onthouden dat beide betrokken partijen hun sterke punten en situaties hebben waarin ze uitblinken, en sociale bijeenkomsten zijn gewoon dat voor de extraverte.

Het is belangrijk dat zowel de introverte als de extraverte persoon dit begrijpt, zodat er geen zaadjes van wrok worden geplant. Bovendien kan de extraverte persoon er bewust van zijn om tijd door te brengen in situaties die inspelen op de kracht van de introverte persoon, zodat deze realiteit duidelijk wordt gemaakt. We hebben allemaal onze eigen voorkeuren en het is een teken van emotionele volwassenheid dat onze partners dat begrijpen en valideren.

3. Verschillende benaderingen van argumenten

Ross zegt dat extraverte mensen de neiging hebben om te zeggen wat er in hun hoofd opkomt tijdens een woordenwisseling, omdat een manier waarop ze informatie verwerken, is door naar zichzelf te luisteren terwijl ze over hen praten. Introverte mensen reageren echter meestal niet of zijn niet betrokken, tenzij ze zeker weten hoe ze zich voelen of wat ze van een probleem vinden. Dus wanneer een extraverte persoon klaar is om te praten, is een introverte persoon dat misschien niet – en legt hij mogelijk de basis voor latere gevechten.

Een deel van de reden waarom dit tot een extra laag van onenigheid kan leiden, is dat extraverte mensen de stilte van een introverte persoon kunnen beschouwen als een teken van terugtrekking, zegt Ross. Wat echter waarschijnlijker is, is dat de introverte persoon uitzoekt hoe hij zich voelt, zodat hij kan reageren in plaats van reageren (en dat is maar goed ook).

Uiteindelijk leidt een introverte-extraverte relatie tot succes door elkaars communicatiestijl te begrijpen en er ook op te vertrouwen dat u het beste met elkaar voor hebt.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.