10 manieren om te zien of een niet-monogame relatie iets voor jou is

EEN een niet-monogame relatie is een relatiestructuur waarin alle betrokkenen meerdere consensuele romantische, seksuele of intieme relaties tegelijk kunnen hebben, en alle betrokken partijen zijn zich bewust van deze factoren. Cruciaal is dat alle betrokkenen zich bewust zijn, respectvol zijn en instemmen met de dynamiek, wat niet het geval is bij valsspelen. De overkoepelende term omvat praktijken zoals swingen, polyamorie, causale afspraken, relatie-anarchie (een relatie die wordt gekenmerkt door geen regels) en meer. Maar hoe weet u of de dynamiek bij u past?

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat terwijl sommige mensen het hebben van een niet-monogame relatie als een keuze zien, anderen het als een relatiegerichtheid zien; als relatie- en seksuoloog val ik in het laatste kamp. Verlangen en meer dan één persoon in mijn leven hebben om aan mijn vele behoeften, wensen en verlangens te voldoen, is hoe ik ben bedraad. Ik ben net zo duidelijk polyamoreus als ik queer ben en rood haar heb, wat inhoudt dat ik het vermogen en de wens heb om met meer dan één persoon tegelijk lief te hebben en intiem te zijn.

Nu, net zoals traditionele monogamie niet voor iedereen is, geldt hetzelfde voor niet-monogamie. Om erachter te komen of niet-monogamie jouw ideale relatiestructuur beschrijft, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen.

10 vragen om jezelf te stellen om te zien of een niet-monogame relatie iets voor jou is

De volgende vragen om jezelf te stellen zijn geschreven alsof je op dit moment een monogame relatie hebt. Als je dat niet bent, kun je tijdens het beantwoorden van deze vragen terugdenken aan je laatste relatie. Op basis van uw antwoorden kunt u inschatten hoeveel of weinig niet-monogamie waarschijnlijk past bij uw ideale relatieconfiguratie.

  1. Wil ik seksuele exclusiviteit met mijn partner?
  2. Voel ik seksuele, romantische en emotionele verlangens naar andere mensen dan mijn partner?
  3. Voelt het “gewoon natuurlijk” om tegelijkertijd met meer dan één persoon vriendschappen en romantische relaties aan te gaan?
  4. Voel ik me in staat om mijn tijd en energie te besteden aan de behoeften van meer dan één relatie? (Je doet dit waarschijnlijk al met je platonische relaties (ook wel je vriendschappen genoemd), dus denk erover na door een niet-monogamie-lens.)
  5. Is het moeilijk om twee jaar of langer seksueel exclusief te blijven met een partner?
  6. Geniet ik van de zekerheid en stabiliteit van een monogame relatie, maar verlang ik ook naar meer opwinding, romantiek en passie?
  7. Heb ik ‘seriële monogamie’ beoefend, waarbij ik een tijdje exclusief ben met één persoon, maar ik elke relatie beëindig om iemand anders te zoeken?
  8. Wil ik meer emotionele intimiteit dan wat mijn partner kan bieden?
  9. Heb ik het gevoel of denk ik dat er een essentieel onderdeel ontbreekt in mijn relatie, maar ben ik over het algemeen gelukkig?
  10. Voel ik me geïntrigeerd door het idee van meerdere partners?

Hoe je een niet-monogame relatie in je leven kunt introduceren als je geïnteresseerd bent in het verkennen?

Afhankelijk van hoe je de bovenstaande vragen hebt beantwoord, vraag je je misschien af, Waar ga ik vanaf hier heen? Als een niet-monogame relatie iets is dat je zou willen onderzoeken, maar je huidige partner niet, of als je momenteel niet gehecht bent maar niet weet waar je moet beginnen, weet dan dat er tal van manieren zijn om dit aan te pakken. Sommige mensen in relaties die niet-monogamie beoefenen, hebben de ene partner die meer “actief” met anderen omgaat dan de andere; in andere relaties is de splitsing gelijkmatiger; en soms stemt een persoon gewoon in, maar ziet hij niemand anders zelf.

Sommige mensen oefenen ook een relatiehiërarchie uit, waarbij je primaire partner aan de top staat en een beetje hogere prioriteit in je leven heeft dan andere partners. Anderen kiezen ervoor om geen hiërarchie te hebben en beschouwen alle relaties als even belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld drie primaire partners met wie ik samenwoon, en we hebben geen hiërarchie onder ons; iemand anders met wie ik date is geen primaire partner. Hoewel ik niet dol ben op de term ‘secundaire partner’, totdat we hier meer taal over hebben, is het de meest nauwkeurige beschrijving.

Er is geen goede of foute manier om een ​​relatie met iemand aan te gaan, zolang het maar met wederzijdse instemming is en niet beledigend. En uiteindelijk zien je romantische relaties eruit zoals jij en de andere betrokkenen willen dat ze eruitzien – of dat nu non-monogamie is of niet.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.